Огласна табла
СРБИЈА ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА

Ponovo ćemo moći da se sunčamo i kupamo – biće još toplih dana: Meteorolog Todorović objavio vremensku prognozu za septembar

METEOROLOG Nedeljko Todorović najavio je da nas posle ovonedeljnog osveženja ponovo očekuje toplo vreme u septembru.
Todorović je naveo i da je neprevidljivost vremenskih uslova u Beogradu izazov za sve koji se bave prognozom vremena, ali da prognoza RHMZ-a ima visok procenat ostvarenja i da je u svetskom i evropskom vrhu.

Naglasio je i da nas toplo vreme ponovo očekuje u septembru i da ćemo se ponovo sunčati i plivati.

– Biće toplih dana u septembru. Ne preterano toplih, ali biće umereno visoke temperature od 25 do 30 stepeni u sunčanim danima. Septembar je poznat kao jedan od stabilnijih meseci i da ima lepih i toplih dana – kazao je Todorović.

Kiša će prema njegovim rečima trajati do nedelje, ali padavine neće biti podjednako zastupljene u svim mestima.

Beograd se pored Skoplja i Luksemburga po nepredvidivosti padavina i ledenih dana nalazi u vrhu. Meteorolog Todorović objasnio je da je razlog tome karakteristika promenljivosti vremenskih prilika.

– U određenim regionima Evrope je stabilnija situacija. Na primer, leti u Sredozemlju preovlađuje toplo, sušno vreme, nema oblačnosti, nema padavina. Neka stabilna varijanta, nema velike promenljivosti iz dana u dan. Kontinentalni deo Evrope, gde se baš mi nalazimo, uslovljen je dodatnom promenljivošću situacija zbog Dinarida, Karpata, Alpa i drugih planinskih masiva koji deformišu strujanje koje stiže u principu sa Atlantika i onda su te vremenske prilike za nijansu promenljivije nego u Francuskoj i Engleskoj – naveo je Todorović.

Objasnio je da je zbog svih tih uslova prognoza vremena izazov za sve koji se time bave, ali da prognoza RHMZ-a ima visok procenat ostvarenja i da je u svetskom i evropskom vrhu.

– Ta nepredvidljivost stimuliše meteorologe koji se bave prognozom da mnogo više obrate pažnju na mnogo detalja koji nisu tako uočljivi negde drugde – istakao je Todorović.

Košava karakteristična za Beograd
Govoreći o meteorološkim karakteristikama u Beogradu, Todorović je istakao košavu i da postoje njene tople i hladne varijante.

– Zimi zna da bude dugotrajne magle. Mislim da se u toj proceni nepredvidljivosti spominju i ledeni dani i magla. U tim zimskim uslovima je ta nepredvidljivost izraženija, a samim tim i prognoza ima nešto više odstupanja nego u letnjoj varijanti vremena. Opet, leto ima svoju varijantu. Teško je predvideti tačnu lokaciju pljuskova, jer oni su kratkog daha i nemoguće je tačno predvideti u kom delu grada će biti pljuska -kazao je Todorović.

Uprkos tome što mnogi smatraju da će zbog visokih temperatura ovo leto biti za pamćenje, Todorović smatra da se ništa posebno ne događa.

– Kad pogledate, ovo leto je bilo stvarno toplo. Još se nije završilo, ali da kažemo, prema nekoj srednjoj temperaturi bilo bi oko petog-šestog mesta na listi najtoplijih. Po broju ekstremno visokih dana zauzima peto ili šesto mesto, ali sa 1921. godinom. Pre 100 godina isto je bio tako veliki broj ekstremno toplih dana sa visokom temperaturom. Ove godine, na primer, u Beogradu je 1. avgusta izmerena temperatura vrednosti 40,0, a ista ta vrednost izmerena je takođe 1. avgusta 1917 – kazao je Todorović.

Objasnio je da je pre 100 godina bilo sušnih leta, da su pre 50 godina leta bila blaža, a da će se u narednim decenijama smanjiti broj ekstremno toplih leta. Meteorolog smatra da se ljudi tu nimalo nisu umešali.

– Nemoguće je zato što sve procese na Zemlji i atmosferi diktira energija sa Sunca i čovekova energija je zanemarljiva. Sa Sunca u toku jednog dana dođe toliko energije što je jednako tome što je čitava civilizacija hiljadama godina unazad proizvela – naglasio je Todorović.

(Kurir)

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Заштитне ограде за пешаке, још један од корака ка унапређењу степена безбедности у саобраћају

ОГЛАСНА ТАБЛА

„Голд гондола“ у измењеном режиму рада

ОГЛАСНА ТАБЛА

Данас су Света Вера, Нада и Љубав

ОГЛАСНА ТАБЛА

Ухапшени због утаје пореза од препродаје половних возила

ОГЛАСНА ТАБЛА

Пресуда за покушај убиства Ударио синовца секиром у главу, па добио обавезну меру лечења!

ОГЛАСНА ТАБЛА

Влада одмрзла цену млека од 129 динара – У министарству потврдили за „Блиц Бизнис: Више нема ограничења

ОГЛАСНА ТАБЛА

Отворен први Едукативни центар за управљање комуналним отпадом у Србији

ОГЛАСНА ТАБЛА

Данас пријатно време, биће скоро +30 степени

ОГЛАСНА ТАБЛА

Општина Чајетина обезбедила бесплатне очне прегледе за своје становнике

ОГЛАСНА ТАБЛА