ОГЛАСНА ТАБЛА
ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА УЖИЧКЕ ВЕСТИ

Поносни на нашу вишевековну традицију – одржан занимљив час поводом Дана српског јединства, слободе и националне заставе

Трудећи се да односи у школи буду засновани на међусобном поштовању, сарадњи и солидарности, школски библиотекари ОШ „Душан Јерковић“ испланирали су час интегративне наставе поводом Дана српског јединства, слободе и националне заставе.

Библиотекарке Мирјана и Ана у оквиру програма свог рада редовно обележавају значајне датуме, годишњице и јубилеје, а повезивање наставних садржаја у једну целину најбољи је начин за разивијање међупредметних компетенција ученика. Интерактивном методом рада, остваривањем наставе кроз различите приступе, међупредметним повезивањем, као и међувршњачком сарадњом ученици могу стећи многа знања.

Овај час је реализован са два одељења – петог и осмог разреда. Час је почео свирањем химне „Боже правде“, коју је извела ученица на труби, уз клавирску пратњу наставника музичке културе. Сви су стојећи одали почаст данашњем дану. Школски библиотекари обратили су се ученицима и упознали их са смислом обележавања Дана српског јединства, слободе и националне заставе који заједнички обележавају Србија и Република Српска 15. септембра, на дан када је почео пробој Солунског фронта 1918. године. Циљ је оснаживање јединства српског народа и јачање култа националне заставе.

Застава је симбол слободе, суштина слободе, право на различитости, да будемо другачији, да мислимо другачије, јер само тако можемо да останемо заједно. Овај дан је важан јер треба да научимо да поштујемо себе, своју заставу, слободу.

Наставница историје Марија ученицима је укратко пренела велики део свог знања о току Првог светског рата. Истичући значај слоге и јединства српског народа, објаснила је ученицима да је 15. септембар дан када је српска војска у Првом светском рату 1918. године пробила Солунски фронт, што је означило почетак ослобођења Краљевине Србије, али и крај Првог светског рата. Месец и по дана српска војска је потискивала непријатеља и ослобађала земљу, и омогућила да се српска застава поново завијори у Београду. 

Наставница српског језика и књижевности Милкица истакла је значај наших књижевника из те слободарске епохе. Причала је о њиховом животу и стварању непролазних дела, да нису били поштеђени учешћа у Великом рату, како је словио његов ранији назив. Многи од њих болно и тешко искутво рата искористили су као инспирацију да напишу нека од својих најуспелијих дела, оставивши тако, поред дневничких бележака, и литерарно сведочанство о том великом историјском догађају.Ученице осмог разреда казивале су поезију, прочитан је и рад о прецима који су учествовали у Првом светском рату, а час смо завршили сви заједно сетно певајући „Тамо далеко“ уз звуке гитаре учитеља Шукија.

Ученици су активно пратили програм и на најбољи начин, својим учешћем обележили овај, за српски народ, веома битан празник. На крају часа поносно су говорили о својим прецима, чукундедама који су прешли Албанију, учествовали у Првом светском рату, били на Крфу или дошли до Француске. На овом часу веома успешно извршена је корелација садржаја више предмета: српског језика и књижевности, историје, музичке културе, ликовне културе. Ученици су на овај начин упознали наставнике у другачијем светлу, који су им се представили мање формално, делећи своје знање на другачији начин и тако им још једном указали на важност образовања. Библиотекарке су свима спремиле флајере о овом празнику.

Овај дан симбол је јунаштва и јединства нације. Он је и порука да само јединством можем о сачувати своју културу, традицију, веру. Сви смо више научили о важности истицања националних симбола и различитим начинима на које можемо да наставимо да негујемо нашу вишевековну традицију и поносимо се.

Мирјана Р. Пејовић, Ана Дуковић

Огласна табла

 

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Пети пут узастопно одбојкашице Србије на олимпијским играма

ОГЛАСНА ТАБЛА

Гориво поскупљује још шест динара, бићемо апсолутни рекордери

ОГЛАСНА ТАБЛА

Грађани више подизали кеш и стамбене кредите, мање потрошачке

ОГЛАСНА ТАБЛА

Пола запослених у Србији прима мање од 64.734 динара

ОГЛАСНА ТАБЛА

Фигура жене у гусларству: Стеванија једнака међу њима (ФОТО)

ОГЛАСНА ТАБЛА

Меморијално музичко-књижевно вече

ОГЛАСНА ТАБЛА

Традиционалном акцијом удружење “Јефимија” и град Ужице придружили се кампањи “Дај педалу раку” (ВИДЕО)

ОГЛАСНА ТАБЛА

Југословенка у ГКЦ

ОГЛАСНА ТАБЛА

Обележена 82. годишњица ослобођења Ужица

ОГЛАСНА ТАБЛА