13.3 C
Uzice
октобар 17, 2019
FOTO RAZGLEDNICA UŽIČKE VESTI

Ponosna kartica za majke sa troje i više dece

Užički gradonačelnik Tihomir Petković i predsednik Pokreta za decu „Tri plus“ Vladica Gavrilović potpisali su danas ugovor o poslovno tehničkoj saradnji. Ugovor se odnosi na izradu „Ponosnih kartica – Cena minus za 3+“ koje će dobiti majke koji imaju troje i više dece, a od kojih je bar jedno maloletno, i koji će sa tim karticama ostvarivati popuste u određenim objektima kod plaćanja dobara i usluga. Tako je Užice, posle Čačka, postalo drugi grad u Srbiji koji na ovaj način pruža pomoć porodicama sa troje i više dece i uključilo se u borbu za veći natalitet.

Tihomir Petković rekao je da su demografska pitanja i politika prvi na listi prioriteta gradskog rukovodstva, što je istovremeno i prioritet u celoj državi. On je ideju koja je potekla od predsednik Pokreta za decu „Tri plus“ ocenio kao sjajnu stvar i zato se Užice odmah uključilo u akciju:

„Želimo da oko hiljadu porodica u Užicu koje imaju troje i više dece, pored ekonomske pomoći, budu i primer svim onim porodicama koje razmišljaju o trećem detetu.“ – rekao je gradonačelnik i dodao da se veliki broj firmi iz Užica i onih koje imaju ispostave ovde već uključio. Najavio je da će akciji pristupiti i gradska preduzeća i ustanove: „Kad se uključe sva naša preduzeća i ustanove, korisnici kartica moći će da ostvare značajne popuste u javnom prevozu, kod plaćanja usluga bazena, klizališta, biblioteke, muzeja, pozorišta, javnih parkinga.

Sigurno je da ćemo vremenom menjati i unapređivati akciju, proširivati broj učesnika ovog projekta, ali ono što je najvažnije je to da smo danas krenuli u sve to.“

Petković je naveo da je ovo samo jedna od mera socijalne politike koju grad sprovodi u ovoj oblasti i podsetio da Užice daje jednokratne pomoći nezaposlenim majkama, sufinansira vantelesnu oplodnju.

Vladica Gavrilović, predsednik Pokreta „3+“ naglasio je da je prioritet da se svi segmenti društva uključe u ovu akciju kako bi Srbija imala svetliju budućnost u narednim vekovima. Kao glavni argument za „Ponosne kartice – Cena minus za 3+“ Gavrilović je izneo podatak da u Srbiji ima samo 7,8% porodica koje imaju troje i više dece, a da je potrebno da taj procenat bude oko 45 odsto kako bi se sprečila „bela kuga“. „Ovo je jedan od projekata koji će pomoći u tome jer će finansijska podrška biti vidljiva i u velikoj meri olakšati budžete ovih porodica.“

Zoran Milovanović, koordinator akcije i predsednik Udruženja „Roditelj“ rekao je da se trenutno 66 privrednika priključilo akciji, a da je u pripremi dvadesetak novih ugovora sa firmama koje će davati popuste. On je pozvao majke da u utorak, 10. aprila, od 12 časova, dođu u hol Narodnog pozorišta gde će dobiti svoje kartice. Od dokumenata, potrebna je samo lična karta i izjava koja će se popuniti u Pozorištu.

Prva kartica uručena je Branki Irkić koja ima osmoro dece. Ona je izrazila zahvalnost gradu i Pokretu što su prepoznali i omogućili porodicama sa više dece mogu lakše i lepše da im omoguće detinjstvo:

„Ovo je svojevrsna potvrda da ono što mi majke radimo jeste dobro.“ rekla je Irkićeva.

Izvor:uzice.rs

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Nikola Đuričko: Nova generacija ne zna ko je Ivo Andrić, ali zna ko je Mimi Oro

Oglasna Tabla

Sloboda sa gimnazijalcima u revijalnom meču

Oglasna Tabla

Od 1.730 škola Osnovna škola “Stari grad” iz Užica pobedila u akciju “2000 lopti za buduće asove”

Oglasna Tabla

Jesenje promocije Zlatibora

Oglasna Tabla

Najjači prirodni lek: Popravlja pamćenje, topi masnoće, poboljšava vid i sluh

Oglasna Tabla

Krenuo iz Užica za Beograd, javio se sa stanice, a kada su ga sledeći put pozvali na mobilni pretrnuli su od straha!

Oglasna Tabla

Bibliotekarke OŠ „Dušan Jerković“ predstavljaju Srbiju na Svetskom kongresu školskih bibliotekara

Oglasna Tabla

Kineskim turistima zapadna Srbija idealna za odmor

Oglasna Tabla

5. revija predstava za decu Oktobarske čarolije – „Mačak u čizmama“

Oglasna Tabla