-4.1 C
Uzice
децембар 6, 2019
FOTO RAZGLEDNICA UŽIČKE VESTI

Ponosna kartica za majke sa troje i više dece

Užički gradonačelnik Tihomir Petković i predsednik Pokreta za decu „Tri plus“ Vladica Gavrilović potpisali su danas ugovor o poslovno tehničkoj saradnji. Ugovor se odnosi na izradu „Ponosnih kartica – Cena minus za 3+“ koje će dobiti majke koji imaju troje i više dece, a od kojih je bar jedno maloletno, i koji će sa tim karticama ostvarivati popuste u određenim objektima kod plaćanja dobara i usluga. Tako je Užice, posle Čačka, postalo drugi grad u Srbiji koji na ovaj način pruža pomoć porodicama sa troje i više dece i uključilo se u borbu za veći natalitet.

Tihomir Petković rekao je da su demografska pitanja i politika prvi na listi prioriteta gradskog rukovodstva, što je istovremeno i prioritet u celoj državi. On je ideju koja je potekla od predsednik Pokreta za decu „Tri plus“ ocenio kao sjajnu stvar i zato se Užice odmah uključilo u akciju:

„Želimo da oko hiljadu porodica u Užicu koje imaju troje i više dece, pored ekonomske pomoći, budu i primer svim onim porodicama koje razmišljaju o trećem detetu.“ – rekao je gradonačelnik i dodao da se veliki broj firmi iz Užica i onih koje imaju ispostave ovde već uključio. Najavio je da će akciji pristupiti i gradska preduzeća i ustanove: „Kad se uključe sva naša preduzeća i ustanove, korisnici kartica moći će da ostvare značajne popuste u javnom prevozu, kod plaćanja usluga bazena, klizališta, biblioteke, muzeja, pozorišta, javnih parkinga.

Sigurno je da ćemo vremenom menjati i unapređivati akciju, proširivati broj učesnika ovog projekta, ali ono što je najvažnije je to da smo danas krenuli u sve to.“

Petković je naveo da je ovo samo jedna od mera socijalne politike koju grad sprovodi u ovoj oblasti i podsetio da Užice daje jednokratne pomoći nezaposlenim majkama, sufinansira vantelesnu oplodnju.

Vladica Gavrilović, predsednik Pokreta „3+“ naglasio je da je prioritet da se svi segmenti društva uključe u ovu akciju kako bi Srbija imala svetliju budućnost u narednim vekovima. Kao glavni argument za „Ponosne kartice – Cena minus za 3+“ Gavrilović je izneo podatak da u Srbiji ima samo 7,8% porodica koje imaju troje i više dece, a da je potrebno da taj procenat bude oko 45 odsto kako bi se sprečila „bela kuga“. „Ovo je jedan od projekata koji će pomoći u tome jer će finansijska podrška biti vidljiva i u velikoj meri olakšati budžete ovih porodica.“

Zoran Milovanović, koordinator akcije i predsednik Udruženja „Roditelj“ rekao je da se trenutno 66 privrednika priključilo akciji, a da je u pripremi dvadesetak novih ugovora sa firmama koje će davati popuste. On je pozvao majke da u utorak, 10. aprila, od 12 časova, dođu u hol Narodnog pozorišta gde će dobiti svoje kartice. Od dokumenata, potrebna je samo lična karta i izjava koja će se popuniti u Pozorištu.

Prva kartica uručena je Branki Irkić koja ima osmoro dece. Ona je izrazila zahvalnost gradu i Pokretu što su prepoznali i omogućili porodicama sa više dece mogu lakše i lepše da im omoguće detinjstvo:

„Ovo je svojevrsna potvrda da ono što mi majke radimo jeste dobro.“ rekla je Irkićeva.

Izvor:uzice.rs

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Ugašen požar u zlatiborskom hotelu Narcis, nema povređenih

Oglasna Tabla

Nema popusta na „crni petak“, samo na crveno slovo i krsnu slavu!

Oglasna Tabla

U oktobru Zlatibor bio najposećenije turističko mesto u Srbiji

Oglasna Tabla

Balkansko Prvenstvo u karateu: Lidija Trmčić i Jana Radović u borbi za medalju

Oglasna Tabla

Manastir Rujan čeka freskopisce (VIDEO)

Oglasna Tabla

Od nove godine novi uslovi za odlazak u penziju

Oglasna Tabla

Uhapšen lekar u Priboju: Primao mito i pravio lažne izveštaje, privedeno još petoro

Oglasna Tabla

Vojimir Ajdačić iz Ivanjice ugasio stotu rođendansku svećicu (VIDEO)

Oglasna Tabla

Novi repertoar bioskopa Art

Oglasna Tabla