25.4 C
Uzice
јул 23, 2019
FOTO RAZGLEDNICA UŽIČKE VESTI

PONIKVE JOŠ U MAGLI

Male opštine Zlatiborskog okruga ne mogu bez Užica da pokrenu zapostavljeni aerodrom. Šta se to zbunjujuće događa oko osposobljavanja aerodroma Ponikve za redovan avio-saobraćaj? To pitanje nameće se posle onoga što se ove jeseni događa s aerodromom Ponikve. Ovde su, podsećamo, radovi stali posle proletošnjeg završetka aerodromske zgrade i predizborne posete aerodromu premijera Aleksandra Vučića, a predstavnici grada Užica ističu da je potrebno najmanje 2,5 miliona evra da avio-saobraćaj na Ponikvama oživi, te da u tome pomoć očekuju od države.

Država se, međutim, ne oglašava, dok je užički gradski budžet tesan i za osnovne potrebe. U priči se pojavljuje i navodna ponuda mogućeg investitora iz Saudijske Arabije.

S ovom neizvesnošću, ipak, nisu hteli da se pomire u opštini Čajetina, čijem bi turističkom uzletu letovi sa Ponikava mnogo značili. Najpre su u oktobru organizovali regionalnu konferenciju o značaju i oživljavanju ovog aerodroma – na kojoj grad Užice nije učestvovao – a minulog vikenda, opet na inicijativu Čajetine i opet bez Užica, u Medija centru u Beogradu potpisan je protokol četiri opštine Zlatiborskog okruga o „saradnji na aktivnostima stavljanja aerodroma Ponikve u funkciju za komercijalne letove”. Na ovaj protokol potpise su stavili predsednik opštine Čajetina Milan Stamatović, predsednik opštine Nova Varoš Radosav Vasiljević, predsednik Skupštine opštine Priboj Boris Mrdović, sekretar SO Sjenica Amel Papić, predsednik UO Turističke organizacije regije Zapadna Srbija Arsen Đurić i predsednik Udruženja turističke privrede Zlatibora Vojislav Janić.

Iz spiska potpisnika uočljivo je da tu, osim grada Užica koje gazduje Ponikvama, iz ovog okruga nema ni Bajine Bašte, Požege, Prijepolja, Kosjerića, Arilja… Onih lokalnih samouprava u kojima je SNS na vlasti. A opštine potpisnice, izuzev Priboja, ne vode naprednjaci.

Upitan od jedne lokalne televizije zašto grad Užice nije prisustvovao ni regionalnoj konferenciji ni potpisivanju protokola, gradonačelnik Tihomir Petković izjavio je:

– Još prilikom organizovanja konferencije rekao sam da smatram da je to bila jedna vrsta lične promocije Stamatovića, a on sada nastavlja u tom pravcu. Mi smo opštini Čajetina uputili pismo u kojem stavljamo do znanja da grad Užice nema ništa protiv učešća te lokalne samouprave i drugih u osposobljavanju aerodroma, s tim što ovo nije momenat za tako nešto, prvenstveno zbog obaveza koje grad Užice ima prema Vladi Srbije. A eventualne priče o regionalnom karakteru JP „Aerodrom Ponikve” treba da usmerimo i vodimo preko načelnika Zlatiborskog okruga, koji je to i započeo pre sedam-osam meseci.

U ovom zamešateljstvu pitali smo i Sašu Savića, direktora JP „Aerodrom Ponikve”, postoji li mogućnost da to aerodromsko preduzeće od gradskog užičkog preraste u regionalno: – Na lokalnim samoupravama i državi je da se dogovore kako će ubuduće funkcionisati ovo javno preduzeće. U svemu je najbitnije da aerodrom što pre proradi – kratko je odgovorio Savić.

Izvor: politika.rs/Autor: Branko Pejović

output_bkzdes

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Širenje kanalizacione mreže na Zlatiboru (VIDEO)

Oglasna Tabla

Vozač sa užičkim tablicama šokirao sve svojim parkiranjem (FOTO)

Oglasna Tabla

Beograđanin nestao na Drinskoj regati

Oglasna Tabla