ОГЛАСНА ТАБЛА
УЖИЧКЕ ВЕСТИ ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА

Поникве ће моћи да прихвате аирбус А320 нео и боеинг 757 – Пројекат готов, чека се мишљење Министарства за заштиту животне средине

https://www.aikbanka.rs/?utm_source=Oglasna_tabla_UZICE&utm_medium=Baner&utm_campaign=Institucionalna_lokal&fbclid=IwAR0a4K9CUdazFDWUviT0kK0Cexl4UtSlf0avqxB4_umRi6DfhwuM7utiGmk

Аеродроми Србије доо Ниш поднели су захтев надлежном министарству за одлучивање о потреби израде студије о процени утицаја на животну средину пројекта фазне реконструкције аеродрома Поникве.

Аеродром Поникве се налази 18 км северозападно од Ужица и изграђен је средином 80-тих година прошлог века за војне потребе. Током војне интервенције НАТО алијансе аеродром је у више наврата бомбардован, тако да је претрпео знатна оштећења.

По завршетку војне интервенције делимично су санирана оштећења, тако да је омогућено коришћење аеродрома са редукованом дужином полетно – слетне стазе од 2.200 м. У складу са програмом конверзије војних аеродрома у
аеродроме за цивилну употребу, аеродром је 2010. године предат на управљање Ужицу и од 2013. године аеродром се користи за обављање ваздушног саобраћаја за сопствене потребе у категорији 2Б.

Како је наведено у идејном пројекту, реконструкција ће се радити у 5 фаза, за критичне авионе Аирбус А320нео и Боеинг 757 (модел који се одавно не производи – прим. еКапије).

Прва и друга фаза подразумевају санацију полетно-слетне стазе, система за одводњавање, кабловске канализације система светлосног обележавања и хоризонталне и вертикалне сигнализације дела полетно-слетне стазе, за критични авион Аирбус А320 нео.

Трећа фаза обухвата проширење окретнице на прагу 28 полетно-слетне стазе у циљу стварања могућности за окретање критичног авиона Боеинг 757.

Предмет пројекта фазе 4 је изградња нове рулне стазе ширине 23м и изградња платформе, а у петој фази радиће се реконструкција заштитног појаса краја полетно-слетне стазе, за критични авион Боеинг 757.

Посао израде пројекта за санацију писте и изградњу рулне стазе и платформе на аеродрому Поникве на тендеру су добили Шидпројект доо Шид и Институт за путеве ад Београд, који је израдио идејно решење.

Е Капија

Podeli članak

Komentari

НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ

Да ли је инфлација заиста побеђена?

ОГЛАСНА ТАБЛА

Пчеларима прети лоша година?

ОГЛАСНА ТАБЛА

Четири особе повређене у тешкој саобраћајној незгоди у Ивањици

ОГЛАСНА ТАБЛА

Малинари траже минимално 350 динара за килограм

ОГЛАСНА ТАБЛА

Дефицит кадрова у грађевинарству, медицини, занатима

ОГЛАСНА ТАБЛА

Откупне цене млека у Србији међу највишима су у Европи

ОГЛАСНА ТАБЛА

На Аеро­дро­му „По­ни­кве” по­че­ло раз­ми­ни­ра­ње те­ре­на

ОГЛАСНА ТАБЛА

На Златибору и у Бајиној Башти одржане промоције књиге „Златиборе питај Тару“

ОГЛАСНА ТАБЛА

Временска прогноза за недељу – 14. април

ОГЛАСНА ТАБЛА