OGLASNA TABLA
СРБИЈА ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА

Pomoć roditeljima za više beba

 

U narednih deset dana biće poznata celovita i sveobuhvatna podrška politici rađanja dece u Srbiji, najavio je predsednik Aleksandar Vučić na instagram-nalogu „budućnostsrbijeav“.

– Želim da obavestim građane da ćemo u narednih deset dana izaći sa celovitom i sveobuhvatnom podrškom politici rađanja dece u našoj Srbiji – napisao je Vučić, i poručio da „sve što radimo nema nikakvog smisla ukoliko ne bude onih koji sve to mogu da sačuvaju i unaprede u budućnosti“. – Ovo što sam napisao biće velika vest, zbog značajnog uvećanja davanja od strane države svim ženama koje se odluče da rode decu.

Predsednik je letos izjavio kako je dobio predloge od ministra za brigu o porodici i demografiji Ratka Dmitrovića da se krene sa izmenama Zakona o finansijskoj podršci porodicama sa decom. Kako je tada naveo, iznosi koje država isplaćuje za decu i rađanje bili bi značajno uvećani, ne samo za prvo, već za svako dete. Vučićev predlog bio je da se davanja za svako rođeno dete povećaju na 5.000 evra.

Da je parovima koji se odlučuju za stvaranje porodice više nego potrebna pomoć i materijalna stabilnost jasno je pokazala prošla godina. Tada je, prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, zabeležen rekordno negativan prirodni priraštaj, između ostalog i zbog virusa korona. U Srbiji je prvi put rođeno manje od 62.000 beba, dok smo istovremeno imali povećanu smrtnost od oko 115.000 ljudi (uobičajeni godišnji prosek kreće se 102.000 – 103.000). Najviše novorođenčadi bilo je u Beogradskom regionu (17.236), a najmanje u južnoj i istočnoj Srbiji (11.657)

Vrednost prirodnog priraštaja bila je u minusu za 53.000 duša, što „prevedeno“ sa jezika brojki znači da je naša zemlja izgubila grad veličine Užica, Šapca ili Rume. Demografi upozoravaju da se u ovoj godini može očekivati i veći pad kao direktna posledica korone, ali, isto tako, posle pandemije moguć je i demografski „bum“. Nešto slično nam se već desilo posle bombardovanja 1999. godine, kada smo imali pad broja rođenih, da bi 2000. i 2001. godine broj beba skočio.

Neke od izmena propisa vezanih za populacionu politiku već su se desile letos, kada su poslanici usvojili dopune Zakona o finansijskoj podršci porodicama. Tako, majke koje su rodile decu sa invaliditetom sada imaju pravo na naknadu zarade, ali i novac za tuđu negu i pomoć, i ne moraju da se odluče za jedno od ta dva kao ranije. Naime, Ustavni sud je prethodnu zakonsku odredbu ocenio kao neustavnu, a u nedelju je istekao rok za podnošenje zahteva da se ovim mamama vrati retroaktivno razlika između onoga što su dobijale i što je trebalo da prime.

Letošnjim zakonskim izmenama zagarantovana je i minimalna naknada porodiljama tokom prva tri meseca bebinog života, kao i ona koja se tiče izjednačavanja prava poljoprivrednih osiguranica sa ostalim mamama. Mame sada očekuju garantovanu naknadu porodiljama bar u visini republičkog minimalca i tokom perioda nege deteta, smanjenje broja meseci koji ulaze u obračun naknada sa 18 na 12, postizanje ravnopravnog položaja porodilja koje samostalno obavljaju delatnosti, prepoznavanje porodica koje imaju više od četvoro dece…

RODITELJSKI DODATAK

RODITELJSKI dodatak od 100.000 dinara za prvo dete država isplaćuje jednokratno. Naknada za drugo od 240.000 dinara isplaćuje se u 24 mesečne rate, a za treće i četvrto u 120 rata i iznosi 1,4, odnosno 2,1 milion dinara.

Izvor:novosti.rs

 

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Ужичанин Александар Васиљевић наставио традицију пливања за Богојављенски крст у Паризу (ФОТО+ВИДЕО))

Oglasna Tabla

Више од 70 милиона динара улагања у МЗ Турица

Oglasna Tabla

Идеална идеја за доручак или вечеру: Испробајте врхунску питу са спанаћем на нешто другачији начин (ВИДЕО)

Oglasna Tabla

У болницама Златиборског округа хоспитализована 282 ковид пацијента

Oglasna Tabla

Време данас: Облачно уз снег и јак ветар, до 5 степени

Oglasna Tabla

Саопштење – педијатријска служба Севојно

Oglasna Tabla

Ево је: Стигла тачна одлука за школе; „Овако је најбоље“

Oglasna Tabla

Лекар у приватној ординацији не може да отвори боловање због ковида

Oglasna Tabla

Поклон од 20.000 евра за пунолетство у Немачкој

Oglasna Tabla