ОГЛАСНА ТАБЛА
СРБИЈА ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА

Половњаци за годину дана поскупели 25 одсто: Да ли су цене удариле у плафон или ће још да расту: „Сада купује само ко мора, остали чекају“

Половни аутомобил купљен прошле године у јануару у децембру је могао да се прода за око 25 одсто више. Толико су у просеку за годину дана поскупели половњаци у Србији. Стручњаци кажу да ће раст цена бити настављен и ове године, али сматрају да нема још много простора за поскупљење.

Ауто који је купљен пре пет година, а који је у међувремену прешао озбиљну километражу и послужио власнику, сада може да се прода по истој цени, па чак и за хиљаду евра више него 2018. Додају и да то не важи само за одређене моделе, већ да је цена скочила свим возилима без обзира на произвођача, пише Еуронеwс.

Купује, кажу, само ко мора, док остали чекају да цене коначно ударе у плафон и да падну. Како сада ствари стоје, то се неће догодити ове године, иако на ауто плацевима кажу да нема још много простора за њихов раст и напомињу да би могле да поскупе до 5 одсто, али да се не може очекивати тако велики раст цена од 25 одсто као прошле године. Указују да аутомобили једноставно толико не вреде – односно да нико не би хтео да их купи за те паре.

Нарушен баланс понуде и потражње услед актуелне геополитичке ситуације у свету рефлектовао се и на цене половних аутомобила у Србији.

Купци у зачараном кругу поскупљења
Власник ауто-плаца, Јован Радић каже да кола поскупљују зато што је и даље недовољна производња нових возила. Он напомиње да производња није ни близу нивоа из 2019. године, јер нема полупроводника, чипова и резервних делова. Напомиње да је једна од највећих фабрика у Европи за полагање каблова у Украјини и да тренутно не ради.

„Тај неки замајац и точак производње нових кола је успорен, а делимично и обустављен и све то се одражава на тржиште, јер нема нових аутомобила. Тек када се њихова производња врати на период пре пандемије, можемо очекивати да попусти притисак на половне и цене би могле да падају. Још нема наговештаја да би то могло да се деси до краја године. Када би рат стао данас, било би потребно време да се ствари врате на своје место“, каже Радић за Еуронеwс.

На ауто-плацевима кажу да по овако високим ценама купује само онај ко мора и ко има много пара. Радић напомиње да је понуда слаба и наводи да је некада било оглашено и по 400 аутомобила једне марке, а да их сада у огласима не буде више од 20.

„Људи задржавају своја возила и не продају. Једино онај ко мора да замени мањи ауто за већи. Има и клијената који имају ауто од пре пет година и платили су га 10.000 евра, а сада могу да добију исте паре, а можда и 11.000 евра. Онда се неки надају да су нешто зарадили, хоће да продају стари да би купили нов, али ни он више није 17.000 евра, већ 22.000 евра, тако да им се то опет не исплати. То је зачарани круг“, указује Радић.

Власник ауто-плаца сматра да у току ове године неће бити стабилизације, нити пада цена. Сигуран је, међутим и да неће бити тако великог раста, као што је забележен прошле године.

„Нема још много простора за раст. Ове цене су условљене слабом понудом и високом тражњом, али неће моћи да расте 25 одсто никако. Раст може бити 5 одсто или нешто мало већи. Људи једноставно неће хтети више толико да плате. То једноставно не вреди толико“, сматра Радић.

Какве су прогнозе до краја године?
Петар Величковић са портала који се бави половним аутомобилима каже да је несумњиво да су цене половних аутомобила у последње две године значајно порасле и наводи да је просечна цена половних аутомобила оглашених на сајту током 2022. године већа 24 одсто од просечне цене у 2021, али и чак 38 одсто у односу на 2020. годину.

Он наводи да је традиционална годишња анализа обухватила анкету спроведену међу 11.400 корисника, односно купаца аутомобила и 189 трговаца аутомобилима, а да и купци и продавци имају донекле слична предвиђања.

„Око 45 одсто продаваца и 36 одсто купаца очекује даљи раст цена, док 30 одсто продаваца и 32 одсто купаца верује да неће доћи до промене цена. Ипак, четвртина анкетираних продаваца, односно 25 одсто и 32 одсто купаца нада се да ће у наредном периоду доћи до пада цена аутомобила“, каже Величковић.

Без обзира на присутан раст цена, готово половина анкетираних купаца, односно 49,18 одсто, није променила буџет намењен куповини аутомобила, чак 39 одсто њих је смањило буџет, а свега 11 процената повећало.

Према подацима раније анкете сајта Половни аутомобили из новембра, сваки четврти анкетирани купац трага за аутомобилом у оквиру ценовног ранга од 3.000 до 5.000 евра, док око 18 одсто тражи возило у вредности од 5.000 до 7.000 евра, а 14 одсто њих има на располагању од 2.000 до 3.000, а исти проценат је и оних који су у потрази за аутом чија је цена у распону од 7.000 до 10.000 евра.

Euronews

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

У Србији пре подне киша, после подне разведравање

ОГЛАСНА ТАБЛА

Гром до темеља спалио још једну кућу у Ивањици

ОГЛАСНА ТАБЛА

Филм „Златибор планина богова“ представљен златиборској публици (видео)

ОГЛАСНА ТАБЛА

Председници општина Пожега и Прибој поднели оставке

ОГЛАСНА ТАБЛА

На Златибору почело Балканско првенство у планинарској оријентацији

ОГЛАСНА ТАБЛА

Нови састанак синдиката и представника Владе заказан за 5. октобар

ОГЛАСНА ТАБЛА

Велики успех ужичких школских библиотекарки

ОГЛАСНА ТАБЛА

Врхунско ЈЕЛО са кромпиром и кобасицама: Предлог за савршен ручак (РЕЦЕПТ/ВИДЕО)

ОГЛАСНА ТАБЛА

Временска прогноза за суботу – 30. септембар

ОГЛАСНА ТАБЛА