Огласна табла
СРБИЈА ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА

Пољопривредни буџет после примене нових мера 120 милијарди динара

Буџет пољопривреде после примене нових мера биће 120 милијарди динара, изјавила је данас министарка пољопривреде, шумарства и водопривреде Србије Јелена Танасковић после потписивања споразума са представницима седам удружења пољопривредних произвођача.

Документ је потписан са Иницијативом за опстанак пољопривредника Србије, Удружењем произвођача млека „Наше млеко“, Удружењем Пољопривредних произвођача Суботице, Удружењем „СТИГ“ Пожаревац, Удружењем „За спас и опстанак сточара западне Србије“, Савезом Удружења пољопривредника Баната и Удружењем произвођача млека Шумадије и Поморавља „Адрани“.

Представници тих удружења, која су организовала петодневне протесте и блокаде саобраћаја у више места у Србији, у суботу су, после преговора са премијерком Аном Брнабић и министарком Јеленом Танасковић, а у којима је учествовао и министар финансија Синиша Мали, постигли договор о потписивању споразума о испуњењу њихових захтева.

Танасковић је рекла да је држава обезбедила 40 милијарди динара за испуњење захтева пољопривредника, тако да ће буџет Министарства пољопривреде у овој години износити „историјских 120 милијарди динара“. Од тог износа, како је додала, више од 104 милијарде су намењене субвенцијама.

Нове мере ће, по речима Танасковић, допринети да пољопривредници могу лакше да преживе ову годину.

Министарство пољопривреде се споразумом обавезало да ће повећати основне подстицаје за биљну производњу (по хектару) са 9.000 на 18.000 динара у 2023. години и подићи максималну границу површине обрадивог пољопривредног земљишта од 20 хектара, прописану за остваривање права на основне подстицаје за биљну производњу на 100 хектара, почев од првог јануара 2024. године.

Повећана је премија за млеко са 15 на 19 динара по литру и подстицаји за квалитетне приплодне млечне краве са 30.000 на 40.000 динара по грлу.

Укинуто је 50 одсто накнаде за одводњавање за текућу и потпуно за наредну годину.

Министарство се обавезало да ће спровести анализу контроле увоза млека и млечних производа и интензивно наставити комуникацију са произвођачима млека.

Предвиђено је да буде регулисано тржиште увођењем квота за произвођаче, прерађиваче и увознике млека и да се нађе решење за откуп млека произвођачима којима је откуп отказан.

Споразум предвиђа и анализу тржишта житарица и увођење такозваног плавог дизела који се односи на олакшице у износу акцизе на 100 литара дизел горива по хектару, за све уписане површине у Регистру пољопривредних газдинстава.

Бизнис

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Куп пријатељства почео са изненађењем

Пријем за представнике ЖФК Црвена Звезда, ЖФК Спартак Суботица, ЖФК Јединство Ужице и ФСС

Колике су цене горива у државама региона: Србија при врху на лествици скупоће

Градски културни центар прикључио се акцији „Ужице за Луку“ (ВИДЕО)

ОГЛАСНА ТАБЛА

Део центра Ужица данас без електричне струје

XVI Полицијада „Златибор 2023“

Нелегално оружје може се предати још данас и сутра без икаквих последица

У ужичком породилишту рођене четири бебе

Временска прогноза за среду 7. мај