OGLASNA TABLA – INFO
FOTO RAZGLEDNICA SRBIJA

Policija kreće u strogu kontrolu vozača: Ove tri stvari će proveravati i danju i noću

U slučaju sudara nevezani putnik na zadnjem sedištu deluje na putnike ispred sebe kao da mu je skočio sa četvrtog ili petog sprata zgrade. Dakle, razmišljajte da ispred vas može biti neko veoma drag i da ga možete svojom nepažnjom usmrtiti.
U prvom kvartalu 2020. godine u saobraćajnim nesrećama život je izgubilo 107 osoba, povređeno je 3.839. Upoređujući sa istim periodom prošle godine broj nesreća se smanjio, ali je poginulo 25 lica više, što je povećanje za četvrtinu u osnosu na isti period prošle godine. Stručnjaci objašnjavaju da su udesi sa fatalnim posledicama proizvod nepažnje, preterane brzine i upotrebe alkohola u vreme posle korone i potpunog opuštanja u saobraćaju.

MUP će u narednih nekoliko nedelja organizovati akcije koje će biti usmerene na kontolu korišćenja sigurnosnih pojaseva, alkohol i prekoračenje brzine u naseljenim mestima, piše RTS.

Na putevima u Srbiji, u prvom kvartalu ove godine, dogodilo se 2.724 saobraćajki, u kojima je bilo stradalih i povređenih osoba, što je za 0,9 odsto manje u odnosu na isti period prošle godine. Međutim, raste broj poginulih što zabrinjava i policiju i stručnjake.

Psihoza i dalje vlada kod pojedinih vozača, dok drugi žele po svaku cenu da nadoknade ono što je ispušteno za vreme vanrednog stanja. Vozači često gledaju u mobilne telefone i što je najgore ne koriste sigurnosne pojaseve, pa su mnogi zbog toga naročito u čeonim sudarima izgubili život, ali i ugozili živote suvozača.

– Prema podacima Agencije za bezbednost saobraćaja tek negde oko 12 odsto suvozača. U slučaju sudara nevezani putnik na zadnjem sedištu deluje na putnike ispred sebe kao da mu je skočio sa četvrtog ili petog sprata zgrade. Dakle, razmišljajte da ispred vas može biti neko veoma drag i da ga možete svojom nepažnjom usmrtiti – kaže Damir Okanović iz Komiteta za bezbednost saobrćaja.

Najviše saobraćajnih nezgoda dogodilo se u naseljenim mestima, gde se desilo 75 odsto njih, a stradalo je ili povređeno 3.946 osoba. Udesa ima i na auto-putevima gde su učestali oni sa dva ili više poginulih lica.

– Ljudi voze mnogo opuštenije i kada se i ako se dogode udesi na auto-putu, to su obično nezgode nenormalnih razmera, a nikad ispod 10 vozila samo što vozači ne očekuju takvu radnju ispred sebe – kaže profesor Milan Vujanić, saobraćajni stručnjak.

U svakom slučaju treba biti obazriv, naročito na magistalnim putevima. Ibarska magistala, regionalni putevi i želja mnogih da otputuju iz grada nosi sa sobom niz zamki i opasnosti, kažu u MUP-u i dodaju da će se kontolisati vezivanje i na prednjim i na zadnjim sedištima, ali i da će pri svakom zaustavljanju, bez obzira na doba dana, biti alkotesta.

Izvor: Telegraf.rs

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Kuvekalović: Akontna cena vilameta 200, prva klasa mađarske sorte fertodi 210 dinara

Oglasna Tabla

Leskovačka mućkalica: Zaštitni znak srpske kuhinje

Oglasna Tabla

Kako je Švedska profitirala od izbegavanja karantina

Oglasna Tabla

Saopštenje za medije Narodne stranke Užice

Oglasna Tabla

Kon: Ovo je nedelja maksimuma zaraze

Oglasna Tabla

Rusija napravila lek protiv Kovida — jesenjeg talasa neće biti

Oglasna Tabla

Spremite kišobrane, do srede oblačno sa kišom, ponegde kratkotrajne nepogode

Oglasna Tabla

Ombudsman kontroliše rad Zdravstvenog centra u Užicu posle smrti dve osobe iz Sjenice

Oglasna Tabla

U sve ambulante Zlatiborskog okruga stigli PCR testovi

Oglasna Tabla