ОГЛАСНА ТАБЛА
ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА СРБИЈА

Полиција има нове „цаке“ на којима падају бахати возачи


 

Нове камере, софтвери и уређаји које поседује саобраћајна полиција све више помажу у регистровању и кажњавању бахатих возача. Унапређивањем и осавремењивањем опреме за контролу саобраћаја, српска полиција ради на повећању поштовања прописа, али и безбедности учесника у саобраћају.

Министарство унутрашњих послова настоји да иде у корак са светом, што потврђује поседовање савремених информационо-комуникационих технологија за ефикасније и брже деловање полицијских службеника.

Разлог великог броја прекршаја многи виде у непоштовању прописа.

Полиција током појачане контроле саобраћаја користи стационарне камере, системе за просечно мерење брзине, мобилне информационе системе, радаре, пресретаче, апарате за проверу присуства дроге и алкохола.

Мајор полиције Горан Поповић каже да саобраћајна полиција поседује апарате „Драг тест 5.000“ који детектују осам врста психоактивних супстанци. Само тестирање траје од пет до седам минута и веома је једноставан, узима се узорак пљувачке од возача, ставља се у уређај, и сачека се пет минута да се добије резултат.

Уколико се утврди да је коришћен неки наркотик, следи задржавање на 12 сати, а након тога судија за прекршаје доноси меру забране. Уколико возач има меру забране управљања возилом сада га може открити мобилни информациони систем.

„Предност мобилних информационих система који су уграђени у службена возила је у томе што се аутоматски препознају регистарске табле на основу чега се врши циљана контрола“, објашњава Поповић.

Додаје да се проверава да ли возач или возило испуњава услове за учешће у саобраћају. У случају да возач није испуњавао услове за учешће у саобраћају, односно да је имао забрану управљања моторним возилом – возач се искључује из саобраћаја и санкционише због учињеног прекршаја.

Око 306.000 возача је возило изнад дозвољене брзине кретања, а највише су регистровани пресретачима.

„То су уређаји који имају више начина документовања прекршаја. У овим возилима се не налазе само уређаји којима се документује прекорачење брзине, него се могу документовати и многи други прекршаји као што су претицање, пролазак кроз црвено светло. Оно што је значајно код ових возила је то да могу радити стационарно и у покрету, што значи да могу мерити брзину онима и у доласку и у одласку“, истиче мајор полиције Горан Поповић.

Из Агенције за безбедност саобраћаја оцењују да је опремљеност полиције допринела поштовању прописа, али и повећању безбедности у саобраћају.

Директор Агенције за безбедност саобраћаја Душко Пешић наглашава да се најбољи резултати у безбедности саобраћаја постижу променом ставова, а из промене ставова произилази и промена понашања.

„То су трајни ефекти и зато Агенција ради на кампањама и едукацијама и користи друге различите начине како би утицала на промену ставова учесника у саобраћају“, поручује Пешић.

Извор: РТС

 

Podeli članak

Komentari

НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ

Саопштење Градског одбора Српске напредне странке Ужице

ОГЛАСНА ТАБЛА

Саопштење у вези квалитета ваздуха на територији града Ужица за 18.05.2024.

Викенд дијета за брзо прочишћење организма: Ево шта треба да једете да бисте се стесали

Може ли стид да нас учини бољом особом

Временска прогноза за недељу, 19. мај 2024.

Најављен збор у недељу у Луновом Селу

Србија и ове године на првом месту у Европи по расту броја туриста

Подељене омладинске картице (видео)

Јавни час прве помоћи за основце