OGLASNA TABLA
ЗАНИМЉИВОСТИ ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА

Поклон од 20.000 евра за пунолетство у Немачкој

Идеја је слична универзалном основном приходу којег је у пракси тестирало неколико држава

Више од два века стара идеја која би могла значајно да смањи неједнакост и олакша младима “улазак у свет одраслих” опет је постала актуелна захваљујући једном немачком економском тхинк-танку. Како пише Деутсцхе Wелле, Немачки институт за економска истраживања предложио је да се сваком грађанину Немачке након навршених 18 година додели 20.000 евра у склопу универзаног основног наследства (Грундербе).

Новац не би могао улудо да се потроши, већ да се искористи искључиво за плаћање школарине, отплату стамбеног кредита или оснивање предузећа.

Просперитет за свакога
„Ако зиста желимо да створимо просперитет за свакога у блиској будућности, треба да смањимо висок ниво имовинске неједнакости кроз редистрибуцију”, написао је у предлогу Стефан Бацх, порески стручњак тог тхинк-танка.

С обзиром да сваке године око 750.000 грађана постане пунолетно, основно наследство коштлао би немачки буџет око 22,6 милијарди евра годишње. Тај новац може се надоместити повећањем пореза на наследство, увођењем опорезивања врло богатих грађана као и реформом пореза на некретнине, предлажу економисти.

У поређењу с другим земљама са сличном дистрибуцијом дохотка, имовина у Немачкој високо је конципирана, тумаче из тог тхинк-танка. Најбогатијих 10 посто грађана поседује две трећине укупне приватне имовине вредне 12 милијарди евра. Најбогатијих 1 посто Немаца држи трећину, а елита од 0,1 посто чак петину укупне имовине. Но, богати учествују са само 1,1 посто у пореским приходима државе.

С друге стране, половина становништва поседује тек 1,3 посто имовине, што значи да по правилу не наслеђују ништа, процењује Форум Неw Ецономy. Стефан Бацх тврди да су симулације показале како би универзално наследство снизило Гини коефицијент – меру неједнакости дохотка и имовине – за 5 до 7 посто.

Штавише, вредност имовине најсиромашније половине немачког становништва скочила би између 59 и 94 посто.

Подсетимо, у коалицијском споразуму стоји како ће се увести мере за подстицање власништва над некретнинама као и олакшица на доходак и уплате у приватне пензионе фондове. Иначе, идеју о основном наседству први је уобличио амерички политички активиста британског порекла Тхомас Паине још 1797. године. Он је тада предлагао да сваки грађанин с навршених 21 годину добије 15 фунти, односно 1.179 евра у данашњој вредности.

Неких 200 година касније идеју је оживео британски економиста сир Антхонy Б. Аткинсон. Он је 2015. објавио књигу “Неједнакост: Шта се може учинити” у којој је разрадио ту идеју и предложио да се финансира из пореза на наследство.

Извор: Телеграф-Инфобиз

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

У Србији расте као коров, а најздравији је природни лек на свеету: Лечи срце и смирује живце! Ево како се користи

Oglasna Tabla

Прво вече Фестивала „деца међу нарцисима“ посвећено Михајлу Ћуповићу (видео)

Oglasna Tabla

Почиње традиционална „ДДОР Олимпијска стаза“

Oglasna Tabla

Председница ужичког одбора Народне странке ослобођена кривице за учешће у блокадама саобраћајница

Oglasna Tabla

Где је у Србији храна најјефтинија, а где најскупља?

Oglasna Tabla

Објављене цене горива које ће важити до следећег петка

Oglasna Tabla

Данас славимо Светог апостола и јеванђелисту Јована Богослова

Oglasna Tabla

Временска прогноза за суботу 21. мај

Oglasna Tabla

Сок од зове против опаких болести: Ништа не кошта, а много вреди

Oglasna Tabla