Огласна табла
СРБИЈА ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА

Поједине млекаре отказују откуп млека, протест 12. маја, тражимо разговор са Вучићем

Произвођачи млека и узгајивачи стоке у Србији најавили су данас да ће због проблема у пољопривреди и отказивања откупа млека појединих млекара, протестовати 12. маја у Београду испред Председништва са захтевом да разговарају са председником државе Александром Вучићем.

Протест ће почети у 14 сати.

Више млекара у Србији јуче је отказало откуп млека, а само је део њих успео молбама и везама да уговори откуп са другим млекарама.

Председник Удружења произвођача млека Мачванског округа Горан Васић рекао је за Бету да су поједине млекаре отказале откуп млека од произвођача у околини Уба и да су молбама успели да за део њих уговоре откуп код Златиборске млекаре, да га не би сви просули.

„Тражимо искључиво разговор са Вучићем члија је реч последња, јер ведри и облачи. Досадашњи преговори са преставницима Министарства пољопривреде нису уродили плодом, тамо нема стручних људи за млекарство“, рекао је Васић.

Он је рекао да су произвођачи млека јуче и данас одбили два позива, премијерке Ане Брнабић за разговор јер је на ранијим „махала“ проблемом са Косовом.

„Шта то значи, да ли да произвођачи млека треба да пропадну због тог проблема са Косовом, па да увозимо млеко из Холандије. Покушавали смо да будемо аполитични, а ако и Вучић каже да је немоћан да нам помогне, удужићемо се са ‘црним ђаволом’ против ове власти“, рекао је Васић.

Додао је да од Вучића очекује да не буде немоћан у заштити домаћег тржишта и да не може ништа да се уради да би се смањио увоз млека и сирева по 2,5 евра по килограму и смањиле огромне марже у трговини.

Он је рекао да дневно произведе 2.000 литара млека, да га продаје по 60 динара по литру и да је цена у децембру 2022. и делом у јануару ове године била прихватљива, а да је од тада губитак по литру око десет динара.

„Ако се угаси производња млека, која је кичма пољопривреде, остаће нам само аутопутеви“, рекао је Васић.

Власница фарме крава из околине Уба Мира Марјановић рекла је да су произвођачи из тог краја продавали млеко по цени од 38 до 60 динара по литру, а да је део њих, којима је отказан откуп, успео да разним везама, уговори откуп са Златиборском млекаром.

„Нови купац је понудио откуп млека по цени од 40 до 45 динара и хвала му и на томе јер смо потпуно пропали. Никад горе није било“, рекла је Марјановић.

Извор: Бета

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Куп пријатељства почео са изненађењем

Пријем за представнике ЖФК Црвена Звезда, ЖФК Спартак Суботица, ЖФК Јединство Ужице и ФСС

Колике су цене горива у државама региона: Србија при врху на лествици скупоће

Градски културни центар прикључио се акцији „Ужице за Луку“ (ВИДЕО)

ОГЛАСНА ТАБЛА

Део центра Ужица данас без електричне струје

XVI Полицијада „Златибор 2023“

Нелегално оружје може се предати још данас и сутра без икаквих последица

У ужичком породилишту рођене четири бебе

Временска прогноза за среду 7. мај