ОГЛАСНА ТАБЛА
ВЕСТИ ИЗ ОКРУГА ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА

Појавио се белоглави суп Дарко – пре 15 година упао у Сјеничко језеро и нестао

Сјеница – Након 15 година од како је нестао Дарко белоглави суп је пронађен, иако су у Фондацији за заштиту птица грабљивица мислили да није преживео, преноси агенција РИНА.

– Чудан је осећај када после 15 година препознате супа за кога сте веровали да није преживео. Као да сте срели старог пријатеља. Белоглави суп Дарко упао је у Сјеничко језеро 2. августа 2007. У то време још није био изграђен прихватни центар за опоравак супова па су птице опорављане у неусловним просторима по шталама, гаражама или подрумима, објавили су чланови Фондације за заштиту птица грабљивица на свом фејсбук профилу.

Да неби малтретирали птицу неусловним смештајем тим Фондације тада је брзо реаговао и маркирао и пустио Дарка већ 8. августа 2007. Од тада га нико више није видео.

– Дарко је први суп коме смо одредили пол и последњи коме нисмо ставили колор прстен јер смо их увели у употребу тек од 2008. Дарку је крилна маркица давно отпала и остао му је само метални прстен који је трајна маркација. Међутим метални прстен се тешко може очитати, једино ако птица поново дође у наше руке било као угинула или ухваћена. Из тог разлога је Дарко остао невидљив за нас све ово времем додају у Фондацији за заштиту птива грабљвица.

Члан Фондације Саша Прерадовић професионални фотограф крајем прошле године израдио је праву студију на фотографисању супова. Анализом фотографија успели су са њих да прочитају метални прстен и идентификују Дарка, заборављеног супа.

– На хранилишту смо бележили старе супове који су поседовали метални прстен али не можемо да их очитамо. То су заборављени најстарији супови стари од 20 до 30 година. Зато је неопходно да отворимо клопку за супове јер је то једини начин да дођемо у могућност да идентификујемо ове птице, закључују у Фондацији за заштиту птица грабљивица.

Илустрација, фото: РИНА

Извор: РИНА

Podeli članak

Komentari

НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ

Општина Пријепоље обезбедила климе за породлиште, мајстори их уградили џабе – нису наплатили своје услуге

Свака друга фирма у Србији без запослених или с једним радником

Двојицу мушкараца у Ивањици ударио гом док су брали малине

Наредне недеље нови јавни позив за премије за млеко

Извучени први добитници Велике летње наградне игре

„Бубе“ стигле у златиборски ауто-камп

ОГЛАСНА ТАБЛА

Летњи биоскоп на отвореном 21. јула

Данас је Свети Прокопије

ОГЛАСНА ТАБЛА

Снажна подршка ужичким пројектима средствима из опортунитета