ОГЛАСНА ТАБЛА
ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА УЖИЧКЕ ВЕСТИ

Поглед говори више од речи: Mozzart помогао да комуникатор малој Валентини промени живот

Њихов поглед је нихова реч! Погледом исказују своје емоције, погледом упознају свет, погледом се смеју.

Ускоро ће уз помоћ специјалног комуникатора погледом научити да комуницира и Валентина Марковић из Ужица, која болује од церебралне парализе.

Уређај који је намењен особама које, из разних разлога, не могу да комуницирају и могу само да користе поглед, заједничким снагама за малу Валентину набавила је Фондација Анђела, компанија Моззарт и други донатори.

Фото: Промо

Комуникатор уз зеницу ока која има енергију даљинског управљача гледањем на део екрана, уз помоћ сензора препознаје шта корисник гледа и потом тај симбол исписује на екран.

Уређај има и гласовну опцију тако да се погледом може дати налог да написано буде изговорено.

На челу Фондације Анђела, која помаже деци која не могу сама све, налази се Озрен Прица.

До сада је Фондација обезбедила три комуникатора, а у току је прикупљање новца за још један који ће поклонити породици у Панчеву.

Циљ Фондације је да обезбеди што више таквих комуникатора, јер на тај начин логопеди и дефектолози са децом могу да раде и на даљину.

„Сва та деца немају ништа функционално осим погледа и тај поглед им омогућава све што може технологија у овом тренутку. Није комуникатор уређај који може сваком детету да помогне, постоји човек у Србији, живи у Новом Саду, дипломиран је инжењер Немања Шевић. Он је сам пре 20 година финансирао студије за ову технологију у Америци његов рад и алати су неопходни да анализирамо да ли ће дете моћи да користи“, наглашава Озрен Прица из Фондације „Анђела“.

Фото: Промо

Уручење донације породици из Ужица била је и прилика да се окупе породице које су од Фондације добиле овај уређај, стручна лица, пратиоци и представници фирми донатора.

То је уједно била и прилика да се упознају међусобно, размене искуства, савете, успоставе контакт а замисао представника Фондације је да кроз пар година на једном сличном скупу окупе малишане и уз помоћ комуникатора заједно употпуне своје дружење.

Извор: Данас/Промо текст

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Временска прогноза за недељу – 10. децембар

ОГЛАСНА ТАБЛА

Ђорђе у „стојадину“ обишао Европу и остварио дечачки сан

ОГЛАСНА ТАБЛА

Варали старије суграђане и узимали им хиљаде евра за запрашивање непостојећих стеница

ОГЛАСНА ТАБЛА

Ако немате идеју шта спремити у току поста, ПРОЈИЦЕ СУ УВЕК ДОБРО РЕШЕЊЕ: Лако се праве, а цела породица ће уживати (РЕЦЕПТ)

ОГЛАСНА ТАБЛА

Жесток удес на Копаонику

ОГЛАСНА ТАБЛА

Плаћено одсуство и за очеве

ОГЛАСНА ТАБЛА

Фонд ПИО најавио: Од 1. јануара нови услови за одлазак у пензију

ОГЛАСНА ТАБЛА

Велики спољнотрговински плус српске пољопривреде

ОГЛАСНА ТАБЛА

Мистериозне појаве на небу изнад Панчева и Ужица

ОГЛАСНА ТАБЛА