14.8 C
Uzice
новембар 19, 2019
FOTO RAZGLEDNICA NAJAVE I DOGAĐAJI

Podsticaj za razvoj IT-a u Užicu

U cilju pozicioniranja Užica na mapu gradova sa IT potencijalom u petak, 20. oktobra 2017. u vremenu od 11 do 17 časova u Gradskom kulturnom centru,   biće održana druga konferencija WWW (Web West Weekend).  

Neformalna grupa IT 5ERAc dobila je za ovaj projekat podršku Udruženja “Interaktiv”, Resurs centra za Zlatiborski i Moravički okrug u okviru programa Mladi su zakon koji finansira Ministarstvo omladine i sporta Republike Srbije, istakao je predstavnik ove grupe, Đorđe Kuzmanović. Partner na projektu je Udruženje “RAZVOJ UE” koje je dobilo podršku grada Užica.

Djole i Jeka

Kuzmanović je istakao da su ključni razlozi za pokretanje ovog događaja što se u Užicu obrazuje kadar iz oblasti informacionih tehnologija na Visokoj poslovno tehničkoj školi, dok studenti Učiteljskog fakulteta izučavaju obrazovnu tehnologiju u kojoj je jedan segment posvećen razvoju i primeni informacionih tehnologija u nastavi.

plakat za sajt

Događaji ovog tipa već se organizuju u drugim gradovima i opštinama Srbije, pa verujemo da i Užice zaslužuje događaj ovog tipa naročito što veliki broj rođenih Užičana radi u IT sektoru u svetskim i domaćim kompanijama kako u Srbiji tako i u inostranstvu, naglasio je on.

Predstavnik neformalne grupe IT 5 ERAc čiji članovi su studenti informatike i dizajna kaže da je dobra organizacija Web West Weekend-a prošle godine uticala na odziv izuzetnih stručnjaka iz oblasti IT prava, zatim značaja društvenih mreža i e-mail marketinga u promociji, ali i dolazak predstavnice Startit centra iz Beograda koja će govoriti o ulozi Startit centara u lokalnim sredinama. Biće predstavljena o internet platforma koja je u službi razvoja pčelarstva u Srbiji.

Činjenice ukazuju da najveća potražnja domaćih i stranih kompanija iz godine u godinu vlada za IT stručnjacima koji su formalno i neformalno obučeni za različite programske jezike, baze podataka, izradu aplikacija za mobilne telefone, dizajnere i druge poslove u ovom sektoru. Poznato je da je oblast inforamcionih tehnologija najbrže rastuća privredna grana u celom svetu, a neki podaci ukazuju da Srbiji nedostaje oko 30 000 programera, ukazala je Jelena Vasović, direktorka Gradskog kulturnog centra u Užicu koji je i ove godine domaćin ovog događaja.

Inače, drugi Web West Weekend u Užicu organizuje se u  Evropskoj nedelji programiranja koja se u Srbiji ove obeležava od 17. do 22. oktobra, dok je 24. oktobar Svetski dan informatike. Cilj obeležavanja ovih datuma je informisanje i motivacija mladih na jačanju saradnje i pronalaženje rešenja za probleme trgovine i razvoja u eri modernih informacionih tehnologija.

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Akcija SZS „Uzbuni se“ (VIDEO)

Oglasna Tabla

Slana torta od pečenih paprika: Najbolje predjelo svih vremena i prava kalorična bomba

Oglasna Tabla

Kamere na autoputu neće meriti brzinu

Oglasna Tabla

U planu redizajn male mature, testiranje na dve godine

Oglasna Tabla

Danas oblačno sa sunčanim intervalima, uveče kiša, temperatura do 19 stepeni

Oglasna Tabla

Pobeda Užičana nakon tri i po sata igre

Oglasna Tabla

Ekskluzivna vožnja Titovim vozom do Užica, 29. novembra

Oglasna Tabla

Za Prijepolje, Priboj i Novu Varoš 926 miliona iz državne kase

Oglasna Tabla

Gotovo 60 kg marihuane zaplenjeno u Užicu

Oglasna Tabla