ОГЛАСНА ТАБЛА
СРБИЈА ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА

Подржавају ли грађани меру ношења кациге и прслука за тротинеташе?

Измене и допуне Закона о безбедности саобраћаја по први пут регулишу електричне тротинете на улицама. Према закону, возачи електричних тротинета мораће да носе кацигу и прслук, у ушима не смеју имати слушалице и кретаће се пешачким стазама или бициклистичким стазама.

Неки од њих, у зависности од броја година, моћи ће да учествују у саобраћају на самом коловозу.

Нова економија је урадила анкету на друштвеној мрежи Фејсбук, у којој смо питали читаоце да ли подржавају идеју да возачи тротинета треба да носе кациге и жуте прслуке.

Већина одговора је била позитивна, док су неки истакли да дању нема смисла носити прслуке, али да би возачи требало да имају осветљење напред и позади као и катадиоптере (црвена светла) са страна.

„За прслук и нисам али кацига да. Биће им јасно први пут када падну, а пашће сигурно“, написао је један од читалаца.

Неки од коментара су и да возачи треба да имају и звонце, док постоје и они који кажу да „треба пустити људе да уживају у вожњи“.

Професор на Саобраћајном факултету у Београду Борис Антић рекао је недавно за Нову економију да треба инсистирати на већем броју стаза за бицикле и тротинете, али да није добро то што су бициклисти изричито против заштитних кацига.

Додао је и да је Париз протерао електричне тротинете са тротоара, а да у Лондону никада нису ни били дозвољени.

Како је казао, требало је да електрични тротинети растерете саобраћај, међутим људи који су користил аутомобиле нису прешли на тротинет, већ су то само пешаци учинили.

Представник удружења “Сигурне стазе” из Бора и мастер инжењер саобраћаја Игор Велић сматра да нови закон демотивише возаче електричних возила да буду присутни у саобраћају.

Додао је да су, када је у питању мера обавезног ношења кацига и прслука, у земљама као што су Аустралија и Америка укинута ова заштитна опрема јер се показало да људи мање користе ова превозна средства баш због таквих правила.

“Безбедност бициклиста и тротинеташа расте ако њих има више у саобраћају јер се возачи самим тим навикавају да они постоје у саобраћају и да се пази на њих. Чак су и препоруке Европске федерације бициклиста да се то не ради. Прича за увођење кацига и прслука постоји већ 20 година. Казне не решавају проблем”, рекао је он.

Возачи електричних тротинета ће моћи да возе само тротинете који имају одређену кубикажу и тежину, што значи да неки већ постојећи више неће моћи да се нађу на улицама у Србији.

Нова економија/Фото: Pixabay

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Концерт народних игара и песама – КУД „Златибор“ Чајетина

ОГЛАСНА ТАБЛА

На Златибору одржана седма Туристичка конференција „Западна Србија“

ОГЛАСНА ТАБЛА

Успостављен директан платни промет између Србије и Црне Горе

ОГЛАСНА ТАБЛА

У Србији послује 32.139 фирми које немају запослене

ОГЛАСНА ТАБЛА

Светски Дан планина обележава се данас

ОГЛАСНА ТАБЛА

Промоција књиге „У загрљају месечине“

ОГЛАСНА ТАБЛА

Уговори о сталном запослењу за раднике ангажоване током ковида (ВИДЕО)

ОГЛАСНА ТАБЛА

Следеће године 18 нових возова, нове пруге и линије Србијавоза

ОГЛАСНА ТАБЛА

У ужичком породилишту рођено шест беба

ОГЛАСНА ТАБЛА