OГЛАСНА ТАБЛА
УЖИЧКЕ ВЕСТИ ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА

Podrška plasteničkoj proizvodnji u Užicu

Grad Užice i Fondacija Ana i Vlade Divac su omogućili finansijsku podršku od 3,7 miliona dinara poljoprivrednicima u tom gradu za plasteničku proizvodnju.

Od tog iznosa, Grad je obezbedio 2,7 miliona, a Fondacija milion dinara, dok je učešće poljoprivrednika 30 odsto.

Donacije su obezbeđene za 20 poljoprivednika, koji su danas potpisali ugovore o tome i koji će moći da kupe plastenike. Na konkurs za ta sredstva, u okviru projekta „Divac poljoprivredni fondovi u gradu Užicu“, prijavilo se 55 poljoprivrednika.

„Neki od poljoprivrednika će pokrenuti proizvodnju, a neki će proširiti postojeću“, kazala je gradonačelnica dr Jelena Raković Radivojević i istakla da se time osnažuju porodice i poljoprivrednici na selu.

Ona je rekla da su, za šest godina uspešne saradnje, Fondacija i Grad podržali užičke poljoprivrednike sa 20 miliona dinara, kroz zajedničke projekte i programe.

Ana Košel, direktorka Fondacije Ana i Vlade Divac, istakla je ta Fondacija sarađuje sa oko 80 lokalnih samouprava u Srbiji, ali da najduže sarađuje sa Užicem.

„Poljoprivreda je za našu Fondaciju strateško opredeljenje. Ovo je samo jedan projekat koji radimo zajedno. U procesu je nabavka opreme koju ćemo donirati porodilištu u Užicu, a zajednički radimo na ispunjenju ciljeva održivog razvoja iz Agende 2030, kako bi svima nama bilo bolje“, rekla je Košel i navela da bi zapošljavanje, posebno u proljoprivredi, trebalo da bude prirotet u Srbiji.

Među podržanim poljoprivednicima je osamnaestogodišnja Marija Simić, koja kaže da će donaciju iskoristiti za proširenje plasteničke proizvodnje cveća, čime se, od pre godinu i po, bavi njena porodica u Lunovom Selu.

„Želimo da proširimo proizvodnju i da cveće prodajemo užičkim cvećarama. Bila je teška godina, korona i sve drugo, pa je i plasman bio slab, ali nadam se da će ove godine prodaja biti bolja“, navela je Marija i kazala da je „dobra prilika to što, za plastenik od 210.000 dinara, treba da se izdovoji oko 44.000 dinara“.

Vesna Gajić iz Karana, takođe, želi da proširi porodičnu plasteničku proizvodnju i da uzgaja veće količine paprike.

„Mnogo mi znače dobijena sredstva, jer je sama investicija za plastenik mnogo veća nego naše učešće. Naš plastenik je mali, neka kućna varijanta, ali ćemo sada moći da povećamo proizvodnju, prvestveno paprike“, objasnila je Vesna, čija porodica živi od poljoprivrede.

Prošle godine, u okviru istog programa, 26 užičkih poljoprivrednika je kupilo plastenike iz koji su tržištu, već ove godine, ponudili voće, povrće i cveće.

Izvor: danas.rs

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Данас до 39 степени, а онда следи потпуни преокрет!

ОГЛАСНА ТАБЛА

Затворска казна за алкохолног рекордера: Возио са 5,49 промила алкохола у крви, у ауту било троје деце

ОГЛАСНА ТАБЛА

Одржане радионице „Злакуско лончарство“ у Музеју „Старо село“

ОГЛАСНА ТАБЛА

Одбојка: Златибор почео припреме, Тијана Малешевић са млађим категоријама

ОГЛАСНА ТАБЛА

Министарство унутрашњих послова: Апел грађанима да не спаљују траву и ниско растиње на отвореном простору

ОГЛАСНА ТАБЛА

Данас сунчано и веома топло, до 37 степени

ОГЛАСНА ТАБЛА

ПИО фонд остао без великог броја пензионера

ОГЛАСНА ТАБЛА

Миленка из Нове Вароши још увек нема, нестао пре 20 дана породица трага за њим

ОГЛАСНА ТАБЛА

Тиодоровић: Разматрамо одлагање школске године и опцију да се одељења са 30 ученика деле

ОГЛАСНА ТАБЛА