OGLASNA TABLA – INFO
FOTO RAZGLEDNICA ZLATIBORSKE VESTI

Podeljeno preko 90 besplatnih auto sedišta u opštini Čajetina (VIDEO)

Savet za bezbednost saobraćaja opštine Čajetina je danas u velikoj sali Skupštine opštine podelio preko 90 besplatnih auto sedišta roditeljima dece rođene do 30. juna 2019.godini. Ovom prilikom realizovana je i edukacija o pravilnom korišćenju sedišta koju su vršili Agencija za bezbednost saobraćaja RS i Centar za promociju bezbednosti saobraćaja iz Novog Sada. U ime opštine Čajetina, pomoćnik predsednika SO Marija Jeremić poželela je roditeljima i deci dobrodošlicu izrazivši ogromno zadovoljstvo što je broj novorođenčadi skoro dupliran u ovoj polovini godine u odnosu na prošlu.

Za dobijanje besplatnih auto sedišta, za decu rođenu od 1. januara do 30. juna 2019. godine stiglo je oko 90 zahteva. Njihovo korišćenje nalaže zakon, ali glavni cilj treba da bude jačanje svesti i odgovornosti roditelja. Zbog toga je prilikom dodele auto sedišta organizovana i edukacija a zamisao Saveta je da se deci od rođenja pa nadalje ugrade pravilan odnos prema saobraćaju i saobraćajnoj kulturi.

„Na ovom predavanju želimo jedan širok dijapazon, od početka, od korišćenja takozvanog jaja do 36kg, da predstavimo roditeljima način pravilnog korišćenja. Želimo da im predstavimo kako moraju da budu orijentisana sedišta, kako najpre prvo da pravilno odaberu sedišta, kako pravilno orijentaciju sedišta da koriste i na kraju kako pravilno dete da postave, odnosno da dotegnu kaiševe da bi ono bilo bezbedno prevoženo u saobraćaju“, rekao je Srđan Radović iz Saveta za bezbednost saobraćaja opštine Čajetina.

O važnosti auto-sedišta i njihovom pravilnom korišćenju govorili su gosti iz Centra za promociju bezbednosti saobraćaja iz Novog Sada.

„Izuzetno mi je drago što smo već treći put u Čajetini i što opština prepoznaje koliko je značajno ne samo da poklone auto sedišta nego i da roditeljima objasnimo na koji način pravilno da koriste ta auto sedišta koja dobiju, jer sedišta ukoliko se ne koriste pravilno a dođe do saobraćajne nezgode neće zaštiti dete i neće ispuniti tu svoju svrhu“, kaže Marijana Jovanović, Centar za promociju bezbednosti saobraćaja.

Marijana dodaje da su prilikom korišćenja auto sedišta najbitnije tri stvari a to su da auto sedište odgovara uzrastu deteta, da sedište bude čvrsto pričvršćeno pojasom automobila za sedište automobila i poslednja, gde roditelji najviše i greše, jeste da dete bude čvrsto vezano kaiševima auto sedišta.

Nakon prezentacije o pravilnoj upotrebi sedišta za decu, roditeljima su ona svečano i uručena. Ovaj potez Opštine i Saveta svakako ih je obradovao pomogavši im da bezbolnije reše ovu stavku kućnog budžeta.

„Prvi put sam dobila sedište za drugo dete. Znači nam dosta i pomaže nam u kućnom budžetu jer su sedišta skupa a imamo dvoje dece“, kaže Ivanović Jasna.

„Meni je ovo prvo dete a sedište ne znači mnogo koliko ovo predavanje danas. Mislim da smo svi grešili po pitanju vezivanja sedišta, mislim da niko nije radio pravilno“, dodaje Šopalović Vladeta.

Roditelji su takođe ovom prilikom upoznati i sa činjenicom da su članovi Saveta za bezbednost saobraćaja obučeni da budu savetnici u korišćenju auto sedišta i da ih svi zainteresovani mogu po potrebi kontaktirati preko njihove fejsbuk stranice .

Izvor:zlatiborpress.rs/Danka Milovanović

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

„Đorđu kam bek“ – ali Đorđe ni u Pariz ni u Australiju, već u Užice da šije šajkače

Oglasna Tabla

Do 14 časova potpuna obustava saobraćaja na Sušici

Oglasna Tabla

APR: Korisnici dovedeni u zabludu dopisima portala za upis

Oglasna Tabla

Vremenska prognoza za subotu – 26. septembar

Oglasna Tabla

Poginula oba pilota iz MIG-a koji je pao: Vojska potvrdila

Oglasna Tabla

Stopića pećina premašila rekordnih 100.000 posetilaca

Oglasna Tabla

U ritmu nedelje sa Ognjenom Zlatićem (VIDEO)

Oglasna Tabla

Mig-21 srušio se kod Loznice

Oglasna Tabla

Pedijatar dr Dušanov o današnjoj deci: Loša ishrana, ekrani i nedovoljno kretanja – odgovorni su roditelji.

Oglasna Tabla