-2.8 C
Uzice
20 јануара, 2020
Užice Oglasna Tabla
FOTO RAZGLEDNICA ZLATIBORSKE VESTI

Podeljeno 80 auto sedišta u opštini Čajetina (VIDEO)

Savet za bezbednost saobraćaja opštine Čajetina je juče na osnovu javnog konkursa objavljenog 11. februara, u velikoj sali Skupštine opštine podelio besplatna auto sedišta roditeljima dece rođene u 2018.godini. Ovom prilikom realizovana je i edukacija o pravilnom korišćenju sedišta koju su vršili Agencija za bezbednost saobraćaja RS i Centar za promociju bezbednosti saobraćaja iz Novog Sada. U ime opštine Čajetina, predsednik SO Miloje Rajović poželeo je roditeljima dobrodošlicu izrazivši nadu da će se ovim povodom ponovo sretati.

Savet za bezbednost saobraćaja opštine Čajetina je u novembru prošle godine podelio 40 auto sedišta , a danas su, u nastavku ove akcije, obezbedili još 80 sedišta obuhvativši time svu decu rođenu 2018. godine. Zamisao Saveta je da deci od rođenja pa nadalje ugrade pravilan odnos prema saobraćaju i saobraćajnoj kulturi.

„Ono što posebno naglašavamo: aktivnost nije samo u deljenju auto sedišta. Mi smo ovom prilikom, kao i prošli put, obezbedili neophodnu edukaciju o pravilnom korišćenju auto sedišta. Jer, statistika pokazuje da oko 60 % roditelja koriste sedišta za prevoz dece, ali ono što je naročito pogubno jeste to da ga 90 %njih koristi nepravilno“, naglašava Srđan Radović iz Saveta za bezbednost saobraćaja opštine Čajetina.

O važnosti auto-sedišta i njihovom pravilnom korišćenju govorili su gosti iz Centar za promociju bezbednosti saobraćaja iz Novog Sada.

„Pre svega vam se obraćam kao roditelj roditelju; jedina razlika je , u odnosu na vas, ta što zbog prirode svog posla se svakodnevno uveravam u to koliko su bitni pojasevi i auto sedišta i koliko bi manje žrtava na našim putevima bilo kada bi ljudi u većoj meri ih koristili, i to na pravilan način“, kaže Marijana Jovanović iz Centar za promociju bezbednosti saobraćaja. „Glavni zadatalk i pojaseva i auto sedišta je da, ako dođe do saobraćajne nezgode, ublaže posledice. I tu zaista čuda čine, ukoliko se pravilno koriste.“

Opština Čajetina svake godine izdvaja razne podsticaje kako bi olakšala život svojim sugrađanima, a tu spadaju i veoma značajni podsticaji za prvo, drugo, treće i četvrto rođeno dete. Sa tom politikom će se kroz razne vidove nastaviti i dalje.

„Mi smo, zajedno sa Agencijom za bezbednost saobraćaja RS i sa našim ljudima zaposlenim u opštini Čajetina, uspeli da obezbedimo dodatna sredstva kroz naš budžet, da obezbedimo sedišta za svu decu. Pre svega smo ponosni što se broj stanovnika u našoj opštini uvećava iz godine u godinu, što znači da smo jedna poželjna opština za život i rad“, naglasio je ovom prilikom Miloje Rajović, predsednik SO Čajetina.

Nakon prezentacije o pravilnoj upotrebi sedišta za decu, roditeljima su ona svečano i uručena. Ovaj potez Opštine i Saveta svakako ih je obradovao pomogavši im da bezbolnije reše ovu stavku kućnog budžeta. Takođe su ovom prilikom upoznati i sa činjenicom da su članovi Saveta za bezbednost saobraćaja obučeni da budu savetnici u korišćenju auto sedišta i da ih svi zainteresovani roditelji mogu po potrebi kontaktirati preko njihove fejsbuk stranice .

Izvor:zlatiborpress.rs/Mirjana Ranković Luković/video:TV Čajetina

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Svaki deseti stanovnik Dobroselice na Zlatiboru plivao je juče u zaleđenom Rzavu (FOTO+VIDEO)

Oglasna Tabla

Moleban u čajetinskoj crkvi u znak podrške SPC u Crnoj Gori (VIDEO)

Oglasna Tabla

Ujutru mraz, tokom dana oblačno

Oglasna Tabla

Данас је Сабор светог Јована Крститеља – Јовањдан

Oglasna Tabla

Održana Izborna skupština Zdrave Srbije – Izabrani predsednik i tri potpredsednika stranke

Oglasna Tabla

Humani Petar i Nemanja sakupili 83.490 dinara za porodicu Milićević

Oglasna Tabla

Bake savetuju: ČETIRI namirnice koje nam jačaju imunitet!

Oglasna Tabla

Nekada TU-ČA, danas borba za prvaka Srbije!

Oglasna Tabla

Brže i jeftinije do novog pasoša u slučaju krađe ili gubitka

Oglasna Tabla