22.8 C
Uzice
јул 23, 2019
FOTO RAZGLEDNICA ZLATIBORSKE VESTI

Podeljeno 80 auto sedišta u opštini Čajetina (VIDEO)

Savet za bezbednost saobraćaja opštine Čajetina je juče na osnovu javnog konkursa objavljenog 11. februara, u velikoj sali Skupštine opštine podelio besplatna auto sedišta roditeljima dece rođene u 2018.godini. Ovom prilikom realizovana je i edukacija o pravilnom korišćenju sedišta koju su vršili Agencija za bezbednost saobraćaja RS i Centar za promociju bezbednosti saobraćaja iz Novog Sada. U ime opštine Čajetina, predsednik SO Miloje Rajović poželeo je roditeljima dobrodošlicu izrazivši nadu da će se ovim povodom ponovo sretati.

Savet za bezbednost saobraćaja opštine Čajetina je u novembru prošle godine podelio 40 auto sedišta , a danas su, u nastavku ove akcije, obezbedili još 80 sedišta obuhvativši time svu decu rođenu 2018. godine. Zamisao Saveta je da deci od rođenja pa nadalje ugrade pravilan odnos prema saobraćaju i saobraćajnoj kulturi.

„Ono što posebno naglašavamo: aktivnost nije samo u deljenju auto sedišta. Mi smo ovom prilikom, kao i prošli put, obezbedili neophodnu edukaciju o pravilnom korišćenju auto sedišta. Jer, statistika pokazuje da oko 60 % roditelja koriste sedišta za prevoz dece, ali ono što je naročito pogubno jeste to da ga 90 %njih koristi nepravilno“, naglašava Srđan Radović iz Saveta za bezbednost saobraćaja opštine Čajetina.

O važnosti auto-sedišta i njihovom pravilnom korišćenju govorili su gosti iz Centar za promociju bezbednosti saobraćaja iz Novog Sada.

„Pre svega vam se obraćam kao roditelj roditelju; jedina razlika je , u odnosu na vas, ta što zbog prirode svog posla se svakodnevno uveravam u to koliko su bitni pojasevi i auto sedišta i koliko bi manje žrtava na našim putevima bilo kada bi ljudi u većoj meri ih koristili, i to na pravilan način“, kaže Marijana Jovanović iz Centar za promociju bezbednosti saobraćaja. „Glavni zadatalk i pojaseva i auto sedišta je da, ako dođe do saobraćajne nezgode, ublaže posledice. I tu zaista čuda čine, ukoliko se pravilno koriste.“

Opština Čajetina svake godine izdvaja razne podsticaje kako bi olakšala život svojim sugrađanima, a tu spadaju i veoma značajni podsticaji za prvo, drugo, treće i četvrto rođeno dete. Sa tom politikom će se kroz razne vidove nastaviti i dalje.

„Mi smo, zajedno sa Agencijom za bezbednost saobraćaja RS i sa našim ljudima zaposlenim u opštini Čajetina, uspeli da obezbedimo dodatna sredstva kroz naš budžet, da obezbedimo sedišta za svu decu. Pre svega smo ponosni što se broj stanovnika u našoj opštini uvećava iz godine u godinu, što znači da smo jedna poželjna opština za život i rad“, naglasio je ovom prilikom Miloje Rajović, predsednik SO Čajetina.

Nakon prezentacije o pravilnoj upotrebi sedišta za decu, roditeljima su ona svečano i uručena. Ovaj potez Opštine i Saveta svakako ih je obradovao pomogavši im da bezbolnije reše ovu stavku kućnog budžeta. Takođe su ovom prilikom upoznati i sa činjenicom da su članovi Saveta za bezbednost saobraćaja obučeni da budu savetnici u korišćenju auto sedišta i da ih svi zainteresovani roditelji mogu po potrebi kontaktirati preko njihove fejsbuk stranice .

Izvor:zlatiborpress.rs/Mirjana Ranković Luković/video:TV Čajetina

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Širenje kanalizacione mreže na Zlatiboru (VIDEO)

Oglasna Tabla

Vozač sa užičkim tablicama šokirao sve svojim parkiranjem (FOTO)

Oglasna Tabla

Beograđanin nestao na Drinskoj regati

Oglasna Tabla