Огласна табла
ЗЛАТИБОРСКЕ ВЕСТИ ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА

Подељено 70 ауто седишта за децу рођену у првој половини текуће године (видео)

У Културном центру на Златибору Савет за безбедност саобраћаја општине Чајетина под покровитељством Општине, поделио је  70 ауто седишта, категорије 9-36 килограма, за децу рођену у првој половини текуће године. Овом приликом реализована je и едукација о правилном коришћењу седишта коју је вршио и Центар за промоцију безбедности саобраћаја из Новог Сада.

За добијање бесплатних ауто седишта, за децу рођену од 1. јануара до 30. јуна 2022. године, стигло je 70 захтева. Њихово коришћење налаже закон, али главни циљ треба да буде јачање свести и одговорности родитеља. Статистике показују да велики број родитеља не користи правилно седишта за децу. Управо из тог разлога пре поделе дечјих ауто-седишта одржано је обавезно предавање о њиховом значају и правилној употреби.

„На жалост, ове 2022. године имамо повећање броја настрадалих у саобраћају свих узрасних доби па је тако и са децом. Могуће да смо се мало опустили након периода короне, углавном повећан је број саобраћајних незгода и број лица која су задобила тешке телесне повреде или су страдала у саобраћајним незгодама, тако да је изузетно битно да причамо даље и о овој теми. Ту су сад неки нови родитељи који можда нису имали прилике да чују ову причу“, рекла је Маријана Јовановић, предавач испред Агенције за безбедност саобраћаја.

На долели је примерима показано у коликој мери правилно коришћење ауто седишта повећава безбедност деце у случају несрећа, а вожња деце на безбедан начин је и прописана законом, што ће контролисати и полиција. Родитељи су добили информације, не само о употреби добијених седишта која су за узраст од девет до 36 кг, већ и о такозваним јаје седиштима која су намењена до око 15. месеца.

„На основу статистичких извештаја агенције за општинску управу Чајетина, проценат употребе дечјих ауто седишта је 71%. Не могу да кажем да смо задовољни тим бројем јер то значи да се свако четврто дете не превози безбедно у свом аутомобилу. С обзиром да смо ми једна од управа које увек радимо ову обуку о правилном коришћењу дечјих ауто седишта, нисмо задовољни овим податком. Боље је у односу на претходну годину и повећање употребе седишта је за 10%. Јесте на нивоу републичког просека али ми желимо да у наредном периоду усмеримо активности на рад са родитељима како би им додатно подигли свест о томе да децу морају превозити у седиштима“, каже Горан Секулић, Савет за безбедност саобраћаја општине Чајетина. 

Општина Чајетина сваке године издваја разне подстицаје како би олакшала живот својим суграђанима, а  ту спадају и веома значајни подстицаји за прво, друго, треће и четврто рођено дете. Са том политиком ће се кроз разне видове наставити и даље.

Извор: Златибор прес

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Давор поново оборио Гинисов рекорд: Рођен без леве шаке, а успео да победи светског шампиона у рађењу склекова на једној руци

ОГЛАСНА ТАБЛА

Туристичка организација Златибор обележила Светски дан туризма

ОГЛАСНА ТАБЛА

Временска прогноза за понедељак – 26. септембар

ОГЛАСНА ТАБЛА

Млекара „Наша Златка“ освојила награду за иновативност у производњи традиционалне српске хране на фестивалу хране и вина у Београду

ОГЛАСНА ТАБЛА

Креманци поучени пророчанством Тарабића спавају мирно, Чачани страхују од нуклеарног удара

ОГЛАСНА ТАБЛА

Обележена 81.годишњица од ослобођења Ужица

ОГЛАСНА ТАБЛА

СЛАТКО ОД ДУЊА према традиционалним рецептима: Два начина припреме за уживање у јесењим данима (РЕЦЕПТ)

ОГЛАСНА ТАБЛА

Креће сезона ПРЕХЛАДА И ГРИПА: Ово су могући знакови да вашем телу недостаје ВИТАМИН Ц

ОГЛАСНА ТАБЛА

„ОВДЕ ВОДЕ ЛЕЧЕ, А ЉУДИ ВИДЕ ДАЉЕ“ Јелена чува успомену на видовите претке Тарабиће, а кућа Милоша и Митра постаће туристичка атракција

ОГЛАСНА ТАБЛА