ОГЛАСНА ТАБЛА
ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА ЗЛАТИБОРСКЕ ВЕСТИ

Подељено 70 ауто седишта за децу рођену у првој половини текуће године (видео)

У Културном центру на Златибору Савет за безбедност саобраћаја општине Чајетина под покровитељством Општине, поделио је  70 ауто седишта, категорије 9-36 килограма, за децу рођену у првој половини текуће године. Овом приликом реализована je и едукација о правилном коришћењу седишта коју је вршио и Центар за промоцију безбедности саобраћаја из Новог Сада.

За добијање бесплатних ауто седишта, за децу рођену од 1. јануара до 30. јуна 2022. године, стигло je 70 захтева. Њихово коришћење налаже закон, али главни циљ треба да буде јачање свести и одговорности родитеља. Статистике показују да велики број родитеља не користи правилно седишта за децу. Управо из тог разлога пре поделе дечјих ауто-седишта одржано је обавезно предавање о њиховом значају и правилној употреби.

„На жалост, ове 2022. године имамо повећање броја настрадалих у саобраћају свих узрасних доби па је тако и са децом. Могуће да смо се мало опустили након периода короне, углавном повећан је број саобраћајних незгода и број лица која су задобила тешке телесне повреде или су страдала у саобраћајним незгодама, тако да је изузетно битно да причамо даље и о овој теми. Ту су сад неки нови родитељи који можда нису имали прилике да чују ову причу“, рекла је Маријана Јовановић, предавач испред Агенције за безбедност саобраћаја.

На долели је примерима показано у коликој мери правилно коришћење ауто седишта повећава безбедност деце у случају несрећа, а вожња деце на безбедан начин је и прописана законом, што ће контролисати и полиција. Родитељи су добили информације, не само о употреби добијених седишта која су за узраст од девет до 36 кг, већ и о такозваним јаје седиштима која су намењена до око 15. месеца.

„На основу статистичких извештаја агенције за општинску управу Чајетина, проценат употребе дечјих ауто седишта је 71%. Не могу да кажем да смо задовољни тим бројем јер то значи да се свако четврто дете не превози безбедно у свом аутомобилу. С обзиром да смо ми једна од управа које увек радимо ову обуку о правилном коришћењу дечјих ауто седишта, нисмо задовољни овим податком. Боље је у односу на претходну годину и повећање употребе седишта је за 10%. Јесте на нивоу републичког просека али ми желимо да у наредном периоду усмеримо активности на рад са родитељима како би им додатно подигли свест о томе да децу морају превозити у седиштима“, каже Горан Секулић, Савет за безбедност саобраћаја општине Чајетина. 

Општина Чајетина сваке године издваја разне подстицаје како би олакшала живот својим суграђанима, а  ту спадају и веома значајни подстицаји за прво, друго, треће и четврто рођено дете. Са том политиком ће се кроз разне видове наставити и даље.

Извор: Златибор прес

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Ево како можете помоћи трочланој породици из Косјерића

ОГЛАСНА ТАБЛА

Кобан пад са мотора – Дечак (14) из Пожеге после неколико дана подлегао повредама

ОГЛАСНА ТАБЛА

Интезивно се ради на решавању проблема мештана Беле Земље

ОГЛАСНА ТАБЛА

Расписан конкурс за доделу градских стипендија за ученике средњих школа

ОГЛАСНА ТАБЛА

Нове цене природног гаса за јавно снабдевање од 1. новембра

ОГЛАСНА ТАБЛА

Цена дизела и бензина остаје иста у наредних седам дана

ОГЛАСНА ТАБЛА

Михољски сусрети села сутра у Злакуси

ОГЛАСНА ТАБЛА

„Music vibes“

ОГЛАСНА ТАБЛА

Књижевно вече посвећено словенској митологији

ОГЛАСНА ТАБЛА