ОГЛАСНА ТАБЛА
СРБИЈА ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА

Подела 10.000 динара пред изборе не решава проблеме: Реакције на Вучићеву најаву давања из буџета

Исплата 10.000 динара за кориснике социјалне помоћи ће свакако помоћи тим људима, али социјална политика је много озбиљнија област и захтева много више разговора и промишљања на који начин ми хоћемо да решавамо проблеме сиромаштва и социјалне искључености у Србији, а не да пред изборе исплатимо по 10.000 динара и тиме представимо да смо све решили, каже за портал Н1 Данило Ћурчић из Иницијативе за економска и социјална права А11, коментаришући најаву председника државе о исплати нове државне помоћи почетком децембра.
„Око 1. децембра корисницима социјалне помоћи исплатићемо по 10.000 динара“, најавио је у недељу председник Србије Александар Вучић у јутарњем програму ТВ Прва.

То је, за 170.000 грађана, како је рекао – „огроман новац, јер социјална помоћ коју примају није много већа од тога“.

„То су лица у стању социјалне потребе“, навео је Вучић.

Председник Србије најавио је да ће још 51.000 грађана добити помоћ од 10.000 динара, мада из изјаве није јасно да ли се ова помоћ односи на кориснике такозване „туђе неге и помоћи“ или на особе које негују слепе, дементне и тешко болесне старије грађане.

„Помоћ иде и лицима – е сад како се то тачно назива, то су они за пружање неге другим лицима, а ту има 51.000 лица – то су углавном слепа лица, дементне особе и старија лица са неизлечивим болестима. Њих је 51.000 и они ће добити по 10.000 динара, а ту су просечна давања измедју 13.000 динара и 30.000 динара“, навео је Вучић.

Из ове изјаве нејасно је који грађани ће имати право на ову помоћ, пошто, према подацима Фонда ПИО, у Србији има 76.000 корисника накнаде за помоћ и негу другог лица, која износи 26.055,06 динара.

Право на накнаду за туђу негу и помоћ имају осигураници, као и пензионери, али имају и деца за коју исплата иде преко других институција.

Новац није предвиђен ребалансом
Исплата ове новчане помоћи најсиромашнијим грађанима Србије није била предвиђена ни буџетом, ни ребалансом за 2023. годину. Као што ни давање од 20.000 динара за пензионере није било урачунато у ребаланс и најављено је одмах по његовом усвајању у Скупштини.

„Септембарски ребаланс последњи је формални ревидирани план буџетске потрошње за 2023, услед чега га користимо као основ за анализу промена које ће се догодити у 2024. години. Треба, ипак, имати у виду да су, свега неколико дана након што је Скупштина усвојила овогодишњи ребаланс, највиши државни званичници најавили нову једнократну помоћ пензионерима од по 20.000 динара која њиме уопште није била предвиђена, услед чега се ни он не може сматрати потпуно веродостојним планом трошења за текућу годину. Укупан трошак ове мере процењујемо на око 33 милијарде динара, што је износ за који би требало увећати лимит расхода из ребаланса 2023. године“, указао је Фискални савет у својој оцени буџета за 2024. годину.

Узгред, ни буџетом за идућу годину, нису предвиђена ванредна давања.

„Важно је напоменути да предлогом буџета за 2024. нису предвиђене нове једнократне и неселективне мере помоћи становништву (младима, пензионерима, бонусе запосленима у јавном сектору и сл), што ће бити кључни предуслов за остварење пројектованог нивоа буџетских расхода у наредној години“, навео је Фискални савет у оцени буџета за 2024.

Ћурчић: Ово је прилично несрећна социјална политика

Данило Ћурчић из Иницијативе за економска и социјална права А11 за портал Н1 каже да је „прилично несрећна социјална политика која се води на тај начин да председник државе одједном најави 10.000 динара помоћи“.

„И да то буде једина мера коју имамо као некакво унапређење социхјалне политике. Ми годинама причамо о томе да је новчана социјална помоћ изузетно ниска и да није довољна да људи који примају социјалну помоћ живе у достојанству“, указује Ћурчић.

Годинама, каже, истичу бројне проблеме који постоје у систему социјалне заштите – од социјалних карата, од прекида новчане социјалне помоћи три месеца за радно спосбне кориснике и низа других проблема који постоје.

„И заправо до сада нисмо имали прилике да имамо саговорника који ће изаћи са неким предлогом и понудити алтернативу целом овом систему. Зато уз чињеницу да ће ово свакако помоћи људима који ће примити ових 10.000 динара, социјална политика је много озбиљнија област и захтева много више разговора и промишљања на који начин ми хоћемо да решавамо проблеме сиромаштва и социјалне искључености, а не да пред изборе исплатимо по 10.000 динара и тиме представимо да смо све решили“, каже Данило Ћурчић.

Извор: Нови магазин

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Временска прогноза за недељу – 10. децембар

ОГЛАСНА ТАБЛА

Ђорђе у „стојадину“ обишао Европу и остварио дечачки сан

ОГЛАСНА ТАБЛА

Варали старије суграђане и узимали им хиљаде евра за запрашивање непостојећих стеница

ОГЛАСНА ТАБЛА

Ако немате идеју шта спремити у току поста, ПРОЈИЦЕ СУ УВЕК ДОБРО РЕШЕЊЕ: Лако се праве, а цела породица ће уживати (РЕЦЕПТ)

ОГЛАСНА ТАБЛА

Жесток удес на Копаонику

ОГЛАСНА ТАБЛА

Плаћено одсуство и за очеве

ОГЛАСНА ТАБЛА

Фонд ПИО најавио: Од 1. јануара нови услови за одлазак у пензију

ОГЛАСНА ТАБЛА

Велики спољнотрговински плус српске пољопривреде

ОГЛАСНА ТАБЛА

Мистериозне појаве на небу изнад Панчева и Ужица

ОГЛАСНА ТАБЛА