ОГЛАСНА ТАБЛА
ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА СРБИЈА

Почиње пријава за вантелесну оплодњу са увезеним репродуктивним материјалом

Пријављивање телефонским путем за вантелесну оплодњу са увезеним репродуктивним материјалом почиње данас, а од суботе и електронским путем, изјавила је директорка Републичког фонда за здравствено осигурање Сања Радојевић Шкодрић.
За жене до 45 година процес се обавља о трошку државе, док се жене старије од 45 година могу пријавити за оплодњу о сопственом трошку.

Директорка Републичког фонда за здравствено осигурање Сања Радојевић Шкодрић каже да креће пријављивање за вантелесну оплодњу са репродуктивним ћелијама из иностранства.

„Од данас креће пријављивање телефонским позивом, а апликација креће од 10. децембра, тада почиње електронско пријављивање“, рекла је Сања Радојевић Шкодрић и додала да се све одвија преко портала е-Управа – од пријављивања до заказивања прегледа.

Што се тиче потребне документације и анализа, парови, односно сингл жене ће то морати сами да прикупе.

„Право на ову процедуру о трошку државе имају све жене до 45 година старости, било да имају партнера, па неко од њих двоје не може да се оствари као родитељ, или сингл жене које немају партнера али желе да се остваре у улози мајке“, рекла је Радојевић Шкодрић.

О трошку државе биће омогућено укупно шест поступака.

„Три стимулисана процеса вантелесне оплодње са донираним материјалом и три крио-ембрио трансфера“, каже Радојевић Шкодрић.

За вантелесну оплодњу са увезеним репродуктивним материјалом могу да се пријаве и жене старије од 45 година, али о сопственом трошку.

„Без обзира на то да ли се пријављују о трошку државе или о сопственом трошку, потпуно су равноправни у поступку, нема чекања. За оне који не аплицирају о трошку државе, биће омогућено такође и у државним и приватним клиникама“, каже Сања Радојевић Шкодрић.

До сада је било укупно 300 пријава, од тога 10 одсто чине сингл жене, док су 90 одсто парови, каже директорка РФЗО.

У склопу Програма увоза и примене репродуктивних ћелија из иностранства до сада су склопљени уговори са три банке – једном из Шпаније и две из Данске.

„У преговорима смо са још две банке, из Шпаније и Чешке, мислимо да ће до краја године и ти уговори бити склопљени“, рекла је директорка РФЗО.

Напомиње да у Србији постоји Банка репродуктивних материјала, али да је за 3,5 године колико она постоји донирано само пет узорака.

„И то сперматозоида, а нажалост ниједна јајна ћелија“, каже Радојевић Шкодрић.

 

Извор: Тањуг

Podeli članak

Komentari

НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ

Саопштење за јавност Градског одбора Српске напредне странке Ужице

Преглед резултата мерења квалитета ваздуха у граду Ужицу и околини закључно са 19.05.2024. године

Возач „сеата“ налетео на отворену шахту и испревртао се на путу

ОГЛАСНА ТАБЛА

Отворено Градско такмичење у пружању прве помоћи

Током протеклог викенда на путевима у Србији стање безбедности саобраћаја значајно погоршано

У ритму недеље са Миланом Стаматовићем (ВИДЕО)

ОГЛАСНА ТАБЛА

„Путујуће позориште Шопаловић“ најбоља представа 60. Фестивала „Јоаким Вујић“

Три ходочасника кренула су са Романије до Крфа (ВИДЕО)

Акција добровољног давања крви 21.маја