ОГЛАСНА ТАБЛА
СРБИЈА ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА

Почиње пријава за пензионерске картице – коришћење од октобра, право има 1,7 милиона корисника

БЕОГРАД – Пријава за пензионерске картице почиње данас, а најстарији ће за њих моћи да се пријаве на сајту Фонда за пензијско и инвалидско осигурање (ПИО) или у филијалама Фонда ПИО.
Картице ће најстаријима омогућити попусте при куповини и плаћању услуга, а како је раније најављено, њихово коришћење почеће од октобра.

Линк за пријаву на сајту ће бити активан од данас. Такође, Фонд ПИО ће данас у подне, на Тргу Републике, промовисати пријаву за пензионерску картицу, а заинтересовани пензионери ће и на самој промоцији моћи да се пријаве за издавање картице. Довољно је да код себе имају личну карту.

Пријава ће се радити електронски, а само пријављивање, како наводе у Фонду ПИО, траје до два минута.

Пензионерима ће на располагању бити и брошуре са основним информацијама о новим пензионерским картицама, а представници Фонда ће им дати све додатне информације о начину коришћења картице и погодностима које ће моћи да остваре.

Огњеновић: Право на пензионерске картице имаће 1,7 милиона корисника

Пријаве за добијање пензионерских картица које доносе бројне погодности и олакшице за квалитетнији живот у трећем добу су почеле, а пријаве се подносе електронским путем на сајту Фонда за пензијско и инвалидско осигурање (ПИО) или на шалтерима испостава и филијала.

„Право на погодности по основу пензионерске картице имаће око 1,7 милиона корисника и то сви пензионери /старосни, инвалидски и породични/, као и корисници новчане накнаде за помоћ и негу другог лица и телесно оштећење, као и корисници посебних накнада који су по раније важећим законима остварили право на накнаде и налазе се у исплатној бази Фонда, рекао је за Тањуг директор Фонда ПИО Реља Огњеновић.

Он је појаснио да је корисницима омогућено да се за Пензионерске картице пријављују електронски, са кућног рачунара, мобилног телефона или таблета, а ко нема могућности или му је једноставније, може да дође у било коју филијалу или испоставу Фонда ПИО и запослени ће их пријавити.

„Довољно је да корисник понесе личну карту или други идентификациони документ и наш референт ће га одмах пријавити. Поступак пријаве је максимално поједностављен и траје до два минута. Када картица буде израђена обавестићемо корисника да дође и преузме је, будући да је неопходно лично преузимање. Корисницима који из било ког разлога не могу лично да се пријаве за картице, предвидели смо могућност пријаве преко законског заступника или пуномоћника, рекао је Огњеновић.

Према његовим речима, чињеница да у претежном броју пријава нема папира, нема попуњавања образаца, нема завођења, нема потписивања при пријави значи да ће процес пријаве трајати краће.

„Поред тога, до краја марта сви шалтери Фонда биће отворени до 18.00 часова за кориснике који немају могућности сами да се пријаве. Могу да дође у било коју филијалу или испоставу Фонда ПИО и наши запослени ће их пријавити. Довољно је да понесу личну карту или други идентификациони документ и наш референт ће их одмах пријавити. Сваки корисник који оствари право на пензионерску картицу, моћиће да оствари попусте у трговинским ланцима, локалним продавницама, салонима, ресторанима и сл., практично при плаћању роба и услуга код правних лица с којима Фонд склопи споразум о сарадњи.

На тај начин корисници ће имати свакодневне уштеде и конкретне бенифите. Фонд ће и на свом сајту у рубрици за пензионерске картице објавити списак давалаца погодности, са описом самих погодности и развијамо канале комуникације са корисницима како би их редовно обавештавали с ким смо потписали споразум о сарадњи и где могу остварити попусте при плаћању, рекао је Огњеновић.

За утрошених 500 динара, како је навео, кориснику пензионерске картице Фонд ће додељивати један бод, а током месеца може остварити бодова највише до висине износа просечне пензије у Србији.

„На основу прикупљених бодова, корисник картице ће моћи да оствари додатне погодности, као што су попуст, поклон или нешто друго, код даваоца погодности. Фонд ће водити евиденцију о додељеним и утрошеним бодовима, а додељени бодови неће моћи да се замене за новац и не могу се пренети на друга лица. Од данас почиње пријава, сукцесивно ће се израђивати картице и пензионери ће их преузимати. Паралелно са овим активностима ми ћемо радити на јачању мреже привредних субјеката с којима ћемо уговарати попусте за корисника пензионерске картице и додатне погодности у реализацији бодова остварених по основу потрошње. До краја септембра све ће бити спремно, јер од 1. октобра креће употреба картица, рекао је Огњеновић.

Ко све има право на ову картицу и како функционише процес пријављивања сазнали смо у Јутарњем програму Радио Новог Сада од Милене Жарковић из „Удружења пензионера Града Новог Сада“.

„Право да се пријаве и да добију пензионерску картицу имају сви пензионери и сви остали корисници права из пензијског и инвалидског осигурања. Пријављивање је већ почело ноћас, од поноћи, преко портала Републичког фонда за пензијско и инвалидско осигурање. Захтеве у писаној форми могу поднети сви, у филијалама Фонда ПИО широм Србије, где се на једном образцу уноси свега пар података попут ЈМБГ-а, имена и презимена и начина који корисник жели да буде обавештен од стране Фонда да му је картица израђена и како може да је преузме. Корисници могу бити обавештени или путем броја телефона или преко мејл адресе. Примена картица ће почети од 1. октобра и до тада ћемо добити сва детаљна објашњења и упутства како и на који начин ће се додељивати бодови и како користити бенефиције које остваримо путем ове картице. Свим корисницима пензија желим добро здравље, да ове картице заживе и да их сви користимо“, каже Жарковић.

Извор: РТВ / Фото: ТАЊУГ/ ВЛАДИМИР ШПОРЧИЋ

Podeli članak

Komentari

НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ

Пренос утакмице Данска-Србија у ГКЦ-у

XII Чикер МТБ Маратон

СПЦ данас обележава Силазак светог Духа на апостоле, празник Свете тројице

ОГЛАСНА ТАБЛА

Предстојеће МОСИ у знаку нових дисциплина, бројних концерата и великог броја учесника (ВИДЕО)

Временска прогноза за 23. јун 2024.

ОГЛАСНА ТАБЛА

„Рефест Златибор 2024“

Радови на пешачкој стази на Главици при крају

Драма код Косјерића: Аутобус пун туриста из Кине слетео са пута, сви су одмах евакуисани а надлежни извлаче возило

Младић из Ужица пешачи ка Острогу да би помогао једној сиромашној породици: „Сазнао сам да Маринковићи по два-три дана немају ни хлеба да једу“