11.7 C
Uzice
октобар 16, 2019
FOTO RAZGLEDNICA NAJAVE I DOGAĐAJI

POČINJE POZORIŠNI FESTIVAL-„OVO VREME JE ISKOČILO IZ ZGLOBA“

Užice – Hamletova rečenica „Ovo je vreme iskočilo iz zgloba” geslo je 21. Jugoslovenskog pozorišnog festivala „Bez prevoda” koji počinje u ponedeljak 7. novembra u Užicu i traje sedam dana. Ta regionalna pozorišna smotra ovog puta okuplja predstave iz Srbije, Hrvatske i Crne Gore po izboru selektora Bojana Munjina i Zorana Stamatovića.

Takmičarski program otvara „Na Drini ćuprija” SNP iz Novog Sada u režiji Kokana Mladenovića, pa slede: komad „Pijani” Ateljea 212 i reditelja Borisa Liješevića, „Hamlet” JDP-a koji je postavio Aleksandar Popovski, „Bela kafa” Narodnog pozorišta iz Beograda u režiji Milana Neškovića, „Hinkeman” Zagrebačkog kazališta mladih u režiji Igora Vuka Torbice, „Marija Stjuart” Narodnog pozorišta iz Beograda i reditelja Miloša Lolića, te predstava „Šćeri moja” Crnogorskog narodnog pozorišta iz Podgorice koju je režirala Ana Vukotić.

Selektor festivala hrvatski novinar i kritičar Bojan Munjin izbor objašnjava činjenicom da živimo u vreme kad su ljubav i solidarnost postali staromodni pojmovi: živi se banalno, brzo i bezosećajno. – Mora se biti uspešan, lep i zdrav, jer „nema više zemlje za stare”. Živimo u strahu od novih pretnji, ali lice neprijatelja ne vidimo. Svet koji ne razumemo kao da je postao naopak i obljutaveo – ističe Munjin.

Najavljeno je da festival otvara književnik Ljubivoje Ršumović, a o festivalskim nagradama „Ardalionima” (devet ih dodeljuju, među kojima je i nagrada „Politike” za najboljeg mladog glumca) odlučuje žiri u kome su reditelj Dejan Mijač (predsednik), scenograf Miodrag Tabački, glumac Goran Jevtić i hrvatski dramaturzi Željka Turčinović i Tomislav Zajec. Poslednje večeri festivala po dodeli nagrada biće, u čast nagrađenih, izvedena plesna predstava „Priča o vojniku”.

Izvor : politika.rs

output_sm3ln4

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Đaci pošumljavaju požarišta

Oglasna Tabla

Počela vakcinacija protiv gripa u svim domovima zdravlja

Oglasna Tabla

Vlada Srbije:Komercijalni letovi na Ponikvama od naredne godine

Oglasna Tabla

Užička gimnazija obeležila 180 godina postojanja

Oglasna Tabla

Šampion, u svom maniru: pobeda i trka za najboljeg u državi

Oglasna Tabla

Žetva medalja plivača „Sloboda“ iz Užica

Oglasna Tabla

15. oktobar – Međunarodni dan seoskih žena

Oglasna Tabla

5. revija predstava za decu Oktobarske čarolije – „Zlatokosa“

Oglasna Tabla

Uživajte u miholjskom letu: Danas sunčano i toplo, temperatura do 29 stepeni

Oglasna Tabla