OGLASNA TABLA
FOTO RAZGLEDNICA UŽIČKE VESTI

Počinje nova pozorišna sezona

 

Narodno pozorište Užice, počelo je rad u novoj sezoni na dve nove predstave. Jednoj dramskoj Perpleks po tekstu nemačkog dramskog pisca, reditelja i prevodioca Marijus fon Majenburga, koji je jedan od najznačajnijih ličnosti na evropskoj pozorišnoj sceni. U svojim komadima uglavnom preispituje savremenog čoveka na način koji narušava i problematizuje njegov odnos prema sopstvenom opskurnom identitetu, polu ili nasleđu. Njegovi junaci se često gube u hladnoj racionalnosti savremenog sveta pokušavajući da dostignu punoću ljudskih odnosa u njemu. Kroz gorčinu kojom ocrtava modernog čoveka crpi i duhovitost i ljubav prema svojim junacima.

 

U komadu Perpleks antijunaci otvaraju apsurde svoga postojanja u nizu komičnih situacija u kojima se ne snalaze, a istovremeno žele impresionirati sebe i druge usiljenom unutrašnjom sigurnošću i nepostojećom snagom. Suočeni s odsustvom ikakvog vlastitog identiteta, bore se u pokušajima uspostavljanja nekih izmišljenih i nametnutih identiteta, što ih čini još komičnijima. Dramaturška forma “pozorišta u pozorištu” dodatno naglašava ovaj apsurdistički diskurs i pred sve nas postavlja metafizička pitanja: “Ko smo? Odakle dolazimo? Kuda idemo?” Reč je o komediji zabune u kojoj kroz serije transformacija na sceni kroz potpuno neočekivan način pred nas dovodi ljude koji mahnito žele da uspostave ravnotežu života i sigurnosti u neprestano promenljivoj i propadajućoj stvarnosti. Ali gube sa svakim identitetom koji preuzmu. Stvarnost će im uvek bežati pod nogama dok se njihovo postojanje ne pretvori u pozorišnu predstavu. Režija je poverena Goranu Golovku, a u predstavi igraju Vahdin Prelić, Dejan Maksimović, Biljana Zdravković i Dragana Vranjanac. Scenu i kostim potpisuje Mia David, dizajn zvuka Nikola Pejović. Premijera je zakazana za petak 24. septembar u 20 časova.

26. Jugoslovenski pozorišni festival biće održan od 1. do 7. novembra

Projekat pod naslovom Daleko u nama, biće prva plesna produkcija koja će nastati u Užičkom pozorištu uz pomoć Ministarstva kulture, Bitef teatra i firme Tekstil iz Užica. Užice kao grad ima dugu i uspešnu pozorišnu tradiciju, koja je uglavnom bazirana na dramskom stvaralaštvu. U kontekstu savremenog teatra smatramo da plesnu umetnost treba širiti i van Beograda i Novog Sada. Kroz ovaj projekat ćemo proširiti kontekst pozorišnog stvaralaštva kod domaće publike i afirmisati savremeni ples i njegovu ulogu u savremenom teatru sa željom da i Užice jednog dana dobije stalnu plesnu scenu. U tom smislu, ovaj projekat u Narodnom pozorištu u Užicu predstavlja veliki korak u pravcu decentralizacije plesne umetnosti. Projekat bi omogućio publici da po prvi put ravnopravno gleda plesnu produkciju koja će nastati u našem gradu. Ovim projektom Narodno pozorište želi da se priseti velike Marije Mage Magazinović, koja je utemeljivač savremenog plesa kod nas, čije ime nosi i ulica u kojoj se delom nalazi pozorište.

Tema predstave je transhumanizam. Tehnološki napredak u izgradnji čovekolikih robota dovodi do sve izraženije namere da se čovek-radnik zameni manje „trošnim“ i isplativijim robotom, čija se radna sposobnost posebno u doba pandemije, neće dovoditi u pitanje i čija će radna satnica biti neograničena, a radna snaga besplatna. Predstava tematizuje trans ili post-čoveka, dajući mu svojstva anti tj., protiv-čoveka, kroz pokušaj reuspostavljanja svega ljudskog u čoveku što je zakržljalo, a počevši od telesnog. Koreografkinja je Isidora Stanišić, dramaturg Dimitrije Kokanov, kompozitorka Darja Janošević a scenograf i kostimograf Marijana Zorzić Petrović. U predstavi igraju: Ana Ignjatovic – Zagorac, Tamara Pjević, Branko Mitrović, Vladimir Čubrilo i Dušan Bajčetić i glumci Užičkog pozorišta. Premijera je planirana za polovinu novembra.

26. Jugoslovenski pozorišni festival biće održan, ukoliko epidemiološka situacija bude dozvoljavala, od 1. do 7. novembra, a selekcija će biti objavljena uskoro.

Krajem oktobra u planu je „Etno samit“ u organizaciji Ansambla Kolo i Užičkog pozorišta.
Predstave koje će se igrati do kraja sezone su: “I to se zove ljubav”, “D Pig”, “Boli kolo”, iz Narodno pozorišta ističu da će pokušati da obnove i predstavu “Poseta”, ukoliko to epidemiološka situacija bude dozvoljavala, kao i predstave “Odumiranje međeda” i “Narodni poslanik”.

uzice.rs

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Radovi vredni više od 50 miliona dinara

Oglasna Tabla

Radikali u Užicu besplatno delili Šešeljeve knjige (VIDEO)

Oglasna Tabla

Međunarodni turnir „Revija Gracija KUP – 2021.“

Oglasna Tabla

“Trka za zdravlje” u subotu na Gradskoj plaži

Oglasna Tabla

Kako je oktobar ujedinio žene širom sveta

Oglasna Tabla

Za vikend počinje zimsko računanje vremena, vratiti časovnike sat unazad

Oglasna Tabla

Ovakav džin još nije viđen u Srbiji: Težak 246 kilograma, dobio ime po Aleksandru Velikom

Oglasna Tabla

Dr Kon o sinoćnjem incidentu i kovid propusnicama: Tražićemo ŽESTOKE MERE

Oglasna Tabla

Данас је Света Петка, светитељка-заштитница жена

Oglasna Tabla