ОГЛАСНА ТАБЛА
СРБИЈА ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА

Почиње мала матура, ђаци данас полажу тест из матерњег језика

Почиње полагање мале матуре које ће трајати до 23. јуна. Првог дана ђаци полажу тест из матерњег језика. Ове године будући средњошколци први пут ће на малој матури уместо комбинованог теста полагати тест знања из предмета по избору. Родитељи ће увид у прелиминарне резултате имати 25. јуна од 8 часова на порталу Моја средња школа, подсећа РТС.
Мала матура ће се полагати 21. 22. и 23. јуна у временском периоду од 9 до 11 сати, тако што ће се првог дана полагати матерњи језик, другога дана математика, док ће се трећег дана, за разлику од прошле години када се полагао комбиновани тест, полагати један од предмета који ученици одаберу.

Највише ученика одлучило се за тест из биологије (38 одсто), следи географија (29 одсто), историја (16 одсто), хемија (9 одсто) и на крају физика (8 одсто).

Вршилац дужности министра просвете Ђорђе Милићевић пожелео је свим ученицима много успеха на предстојећем завршном испиту, али и током даљег школовања.

„Током ова три дана имаћете прилику да покажете знања која сте стекли током основног образовања, као и склоности ка одређеним професијама. Знање које будете показали на овом испиту биће довољна и сигурна основа за упис жељене средње школе. Као што и сами знате, одабир средње школе једна је од најважнијих и најлепших одлука у животу“, наводи се у писму које је Милићевић упутио свима који полажу завршни испит.

Поручио је ученицима да тесту приступе без треме и да на сва питања одговарају пажљиво, након што добро промисле, јер имају довољно времена за то.

„Важно је и да проверите одговоре пре него што предате тестове. Желим вам пуно успеха током даљег школовања и да будете истрајни у постизању најбољих образовних успеха“, додао је Милићевић.

Изразио је захвалност наставницима, свим запосленима у школама, као и родитељима на сарадњи и подршци у овом важном процесу.

У саопштењу Владе наводи се да ће родитељи увид у прелиминарне резултате имати 25. јуна од 8 часова на порталу Моја средња школа, на којем ће током 25. и 26. јуна моћи да поднесу и приговор на резултате завршног испита.

И ове године листа жеља моћи ће да се поднесе путем портала Моја средња школа, уз могућност неограничених измена и допуна до 2. јула 2022. године, а родитељи ће 3. јула од 8 часова 2023. године на порталу имати увид у листу ученика распоређених по образовним профилима и смеровима у средњим школама.

За упис ученика у први разред средње школе за школску 2023/2024. годину, планирано је укупно 75.853 места.

Нови магазин

Podeli članak

Komentari

НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ

Општина Пријепоље обезбедила климе за породлиште, мајстори их уградили џабе – нису наплатили своје услуге

Свака друга фирма у Србији без запослених или с једним радником

Двојицу мушкараца у Ивањици ударио гом док су брали малине

Наредне недеље нови јавни позив за премије за млеко

Извучени први добитници Велике летње наградне игре

„Бубе“ стигле у златиборски ауто-камп

ОГЛАСНА ТАБЛА

Летњи биоскоп на отвореном 21. јула

Данас је Свети Прокопије

ОГЛАСНА ТАБЛА

Снажна подршка ужичким пројектима средствима из опортунитета