2.9 C
Uzice
децембар 15, 2019
FOTO RAZGLEDNICA ZLATIBORSKE VESTI

Početak gradnje Postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda na Zlatiboru

Radovi na izgradnji Postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda na Zlatiboru zvanično su počeli. Događaju su prisustvovali rukovodstvo opštine Čajetina, JKP „Vodovod Zlatibor“, kao i predstavnici konzorcijuma firmi izvođača radova iz Slovenije i predstavnik donatora Centra za međunarodnu saradnju i razvoj Republike Slovenije.

Po rečima predsednika opštine Čajetina Milana Stamatovića, izgradnja postrojenja za prečišćavanja otpadnih voda na Zlatiboru zbog nastupajuće ekspanzije i razvoja Zlatibora, bila je neophodna. Na taj način će se pored zaštite životne sredine na najposećenijoj srpskoj planini, rešiti i problem zagađenja Crnog Rzava koji se uliva u Drinu.

„Naša poznata kompanija „Jedinstvo, u saradnji sa slovenačkim kompanijama je garant da će ova investicija sigurno za godinu dana ugledati svetlost dana i da će biti završena na opšte zadovoljstvo“, dodaje Stamatović, istakavši posebnu zahvalnost Centru za međunarodnu saradnju i razvoj (CMSR) Republike Slovenije na finansijskoj pomoći i razumevanju za ovaj infrastrukturni projekat koji će opštinu Čajetinu svrstati među prve ekološke opštine u Srbiji.

Ovaj ekološki poduhvat vredan je četiri i po miliona evra, za čiju realizaciju je slovenačka vlada izdvojila 1,5 miliona evra, a ostatak sredstava obezbeđen je iz budžeta opštine.

Direktor CMSR Republike Slovenije Gašper Jež izjavio je da je izuzetno zadovoljan zbog početka izgradnje postrojenja za preradu otpadne vode na Zlatiboru i da se nada da će, za manje od godinu dana fabrika biti puštena u rad, naglasivši da su spremni da podrže sve aktivnosti i razvojne projekte opštine Čajetina, ali i da su zainteresovani da pomognu celom području oko reke Drine u pročišćavanju otpadnih voda koje se slivaju u tu reku.

Predsednik Skupštine opštine Čajetina Miloje Rajović kaže da su još pre deset godina postojale inicijative za izgradnju ovakvih postrojenja, i da je, nakon toliko vremena, lokalna samouprava uspela da započne projekat što nije bilo nimalo lako, s obzirom da je bilo potrebno pripremiti plansku dokumentaciju i obezbediti finansijska sredstva za realizaciju izgradnje postrojenja. Nada se da u realizaciji ovog projekta neće biti zastoja i da će služiti kao primer dobre prakse.

animacija„Očekujem se da će ovu našu ideju i ovaj naš posao biti prepoznat ne samo u okolnim opštinama već i u čitavom regionu. Drago mi je da u celoj Srbiji počinje izgradnja postrojenja za prečićavanje, jer ne možemo se ozbiljno baviti turizmom, ako ne zaštitimo prirodu“, ističe Rajović.

Korisnik budućeg postrojenja biće JKP „Vodovod Zlatibor“ a prema rečima direktora ovog javnog preduzeća Rada Jovanovića, njegova izgradnja imaće višestruki značaj za Zlatibor, kako za njegov turistički razvoj i svrstavanje planine u turističku destinaciju prve kategorije tako i za zaštitu životne sredine i uređenje dela reke Obudojevice, gde će biti izgrađeno i šetalište.

„Iza nas stoji opština Čajetina koja je čvrsto rešena da ne stane na ovom projektu, već da se slična postrojenja rade i za Čajetinu, Sirogojno, Mačkat, i za sva druga naseljena mesta na teritoriji opštine Čajetina“, dodaje Jovanović.

Nosilac gradnje postrojenja je konzorcijum „Hidroinženiring“ iz Ljubljane, uz koga će raditi firme „Beohidro“ iz Beograda i „Jedinstvo“ iz Užica. Sistem će funkcionisati po savremenim standardima EU, a u probni rad biće pušten za godinu dana.

Izvor:zlatiborpress.rs

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

ZLATNI KIK BOKSER! Promenili su mu 12 rivala, a onda je pred našim Filipovićem pao iskusni Crnogorac!

Oglasna Tabla

Dragica, Luka i Andrej u Kini osvojili nagradu za orginalni nastup

Oglasna Tabla

Kome će najveću korist doneti Moravski koridor

Oglasna Tabla

Studenti Srbije za dečiju prazničnu radost

Oglasna Tabla

Veče novovaroških pesnika u Narodnoj biblioteci Užice

Oglasna Tabla

Meštani Sevojna pomogli turskom kamiondžiji da nastavi put zbog kazne od 22.000 evra bio zarobljen 8 dana u Srbiji

Oglasna Tabla

Vremenska prognoza za nedelju – 15. decembar

Oglasna Tabla

(VIDEO) Turbo-punk-folk-wellness-spa koncert: “Brkovi” oduševili užičku publiku

Oglasna Tabla

Pušteni iz pritvora osumnjičeni u slučaju „Prvi partizan“

Oglasna Tabla