Užice Oglasna Tabla
FOTO RAZGLEDNICA ZLATIBORSKE VESTI

Počeo prvi „Omladinsko patriotski kamp Zlatibor 2018“ (VIDEO)

U organizaciji ratnih veterana Udruženja učesnika oružanih sukoba na prostoru bivše Jugoslavije a uz podršku i pomoć opštine Čajetina, po uzoru na slične kampove u Ruskoj Federaciji, na Zlatiboru se od 9. do18. avgusta održava prvi „Omladinsko patriotski kamp Zlatibor 2018“, u okviru koga će se deca i mladi upoznati sa srpskom duhovnom, nacionalnom i vojnom istorijom i kulturom, uz priliku da se druže sa srpskim i ruskim vojnim veteranima.

Osnovni cilj organizovanja ovog kampa je da se kod mladih generacija razvija ljubav prema otadžbini i rodoljublju, kao i prema negovanju kulture i tradicije, da se uspostavi svest o obavezama i radu kao i prijateljskim odnosima i toleranciji među ljudima.

„Hteli smo deci da predočimo da imaju iskustva u snalaženju u raznim ekstremnim situacijama, kao što su prva pomoć, protivpožarna zaštita, malo borilačkih veština, alpinizam, strojeva obuka kako bi osetili taj vojnički duh. Siguran sam da mnogi od njih imaju želju da danas, sutra obuku uniformu srpske vojske, tako da želimo da im dočaramo kako to zaista izgleda“, izjavio je Željko Vukelić, pred Udruženja učesnika oružanih sukoba na prostoru bivše Jugoslavije.

Inetresovanje mladih je veliko, ali zbog ograničenog broja učesnika ovoga puta na kapu učestvuje 10 devojčica i 34 dečaka iz svih krajeva Srbije, Crne Gore i Bosne i Hercegovine, uzrasta od 12 do 23 godine. Podršku u organizovanju kampa pružila je opština Čajetina, jer ovakvi događaji baštine prave vrednosti.

„Posebno je zadovoljstvo što se ovakav kamp održava na Zlatiboru , gde su pored učesnika iz Srbije, Bosne i Hercegovine i Crne Gore, prisutni i učesnici iz Ruske Federacije, sa kojom cela Srbija, ali i Opština Čajetina ima dobru saradnju. Mi smo jedina opština u Srbiji koja ima otvorenu Kancelariju za saradnju sa Ruskom Federacijom. Nadam se da će i ovo druženje i ovaj kamp učvrstiti tu saradnju, ali je i proširiti u nekim drugim segmentima“, rekao je zamenik predsednika Opštine Čajetina Arsen Đurić.

Instruktori kampa će sa mladima raditi i na razvoju sportskih veština, snage uma, umetnosti, prevazilaženju teškoća, usvajanju zdravog načina života, fizičkog treninga, jačanja prijateljstva, druženja, solidarnosti i uzajamne pomoći, kao i razvoja pozitivnih i korisnih životnih veština i psihofizičkih sposobnosti kod dece.

„Mislio sam da bi mi dobro došlo za neke fizičke potrebe u životu. Želim da naučim i pružanje prve pomoći“, jedan je od razloga zbog kojih se za kamp prijavio Arsenije Bajčeić.

„Naučiću mnoge veštine i snalaženje u prirodi, kao i sportske aktivnosti, ali pre svega patriotizam. Želim da pokažem ljubav prema otadžbini jer to je dužnost svakog Srbina“, očekivanja su Vukašina Mitrovića iz Novog Sada.

Među učesnicima je i Tamara Sibinčić koja j navela svoje razloge učečća na kapu: Želim da naučim neke praktične veštine koje nemamo priliku da naučimo u školama, kao i da se družim sa svojim vršnjacima“.

Organizatorima je cilj da ovo ne bude jedini kamp u Srbiji, već žele da primer daju ostalim Udruženjima jer smatraju da ovakav vid kampova može da zaživi, jer postoji veliko interesovanje i roditelja i dece, uzdajući se u podršku nadležnog ministarstva.

Izvor:zlatiborpress.rs/Dragana Rosić

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Ere počele sa selektovanjem otpada (VIDEO)

Oglasna Tabla

Oglasio se SZO povodom glasina da beli luk pomaže protiv koronavirusa

Oglasna Tabla

Sportski klubovi se privikavaju na novi način finansiranja

Oglasna Tabla

Požari u Priboju

Oglasna Tabla

Obuka zaposlenih u javnom sektoru za procenu vrednosti javne imovine

Oglasna Tabla

Aleksandar (10) nema ni struju, ni vodu, uči pod svećom, kupa se u zarđalom loncu, a na sve to još i kaže „nemam pravo da se žalim“

Oglasna Tabla

Užice konsolidovalo svoj budžet: Vreme je za preobražaj užičkog centra i Starog grada

Oglasna Tabla

Beogradski fond za političku izuzetnost i Užice u projektu za razvoj grada

Oglasna Tabla

Danas vedro, sunčano i prijatno vreme, do 16 stepeni

Oglasna Tabla