4.3 C
Uzice
децембар 9, 2019
FOTO RAZGLEDNICA UŽIČKE VESTI

Počeo prvi Međunarodni filmski festival posvećen Stojanu Stivu Tešiću

Sinoć je u Narodnom pozorištu u Užicu svečano otvoren prvi Međunarodni filmski festival dugometražnog igranog filma Stojan Stiv Tešić. Užička publika je imala priliku da nakon otvaranja pogleda filmsko ostvarenje „Braking Away“ za čiji scenario je Stojan Stiv Tešić dobio Oskara.

Tom prilikom dodeljena je i nagrada gospodinu Puriši Đorđeviću za životno delo, jedna od dve koje će biti dodeljene na ovogodišnjem Festivalu, druga je namenjena za najbolji film festivala.

Stojan Stiv Tešić ( 1942.-1996.) srpski pisac i scenarista rođen je u Užicu, ali se sa porodicom preselio u Ameriku kada je imao 14 godina. Sa majkom i sestrom pridružio se ocu koji je pred kraj Drugog svetskog rata emigrirao u Ameriku. Studirao je na Univerzitetu u Indijani, a magistrirao na Univerzitetu Kolumbija.

1981. nagrađen je Oskarom za najbolji originalni scenario za film Breaking Away u konkurenciji velikih filmskih imena ko što su Bob Fos, Vudi Alen….Tešićevih prvih šest drama na scenu je postavio čuveni njujorški „The American Place Theatre” , a mnoge njegove drame igrane su na Brodveju. Dobitnik je brojnih prestižnih nagrada za književno i filmsko stvaralaštvo. Centralno mesto Tešićeve poetike je bavljenje najvećim mitom savremenog sveta, američkim snom, iz ugla došljaka iz Srbije.

Gradonačelnik Užica Tihomir Petković je otvorio Festival rečima:

„Ono što se može zaključiti iz biografije Stiva Tešića, ali i po sentimentalnoj niti koja Užičane veže za svog jedinog dobitnika „Oskara“ Američke akademije za film, to je da književni velikan nikada nije potpuno i zauvek napustio naš grad. O Užicu je Tešić mislio i govorio, Užice je zadužio, a otkrivanjem spomen ploče 2012. godine u ulici njegovog detinjstva, u tadašnjoj Prestolonaslednikovoj, a danas Vidovdanskoj ulici i time što je prolaz kod užičkog bioskopa poneo njegovo ime naš grad je napravio prve korake u želji da mlade generacije upozna sa imenom i delom čoveka kome je pisanje uvek bilo najvažnije i koji nam je, prema ocenama mnogih, ostavio drame koje su pravi umetnički komadi sa filozofijom.“

„U užičkom pozorištu održan je simpozijum o Stivu Tešiću, a užički ansambl je pre nekoliko godina izveo njegov komad „Umetnost i dokolica“. Užičanin Zoran Jeremić napisao je knjigu „Stojan Stiv Tešić – život i tri drame“, jedino celovito delo o Oskarovcu koje je do danas objavljeno u Srbiji. U godinama najveće slave vraćao se u Srbiju i u grad svog detinjstva, posećivao rođake, obilazio gradsku plaži, Stari grad… Stariji Užičani pamte da je svetsku premijeru njegov film „Četiri prijatelja“, koji je u najvećoj meri autobiografski, imao u Užicu. U svom poslednjem pismu prijatelju iz Užica Milanu Popoviću, iz Njujorka, je napisao: „Ne znam o čemu se radi, ali melodija našeg jezika i dalje odzvanja u mojoj glavi.“

Prema rečima njegove sestre Nađe, pred kraj života bio ogorčen i  mislio je da dolazi strašno vreme koje on ne želi da vidi. Bio je ljut zbog toga što, posle svega što se dogodilo u Jugoslaviji početkom devedesetih, on, kao pisac srpskog porekla, nije mogao da objavi nijedno pismo o tome u američkim novinama“ – rekao je u svom obraćanju Petković i dodao „Njegov poslednji roman, naslovljen „Caroo”( Karu), koji je izašao posthumno predstavlja apokaliptičnu viziju sveta.  Nakon tri decenije od premijernog objavljivanja u Americi Narodna biblioteka Užice ove godine objavila je prvi prevod ovog romana na srpskom jeziku. Međunarodni filmski festival dugometražnog igranog filma Stojan Stiv Tešić – evropske produkcije za originalni filmski scenario je još jedan korak kojim Užice želi da se oduži Stivu Tešiću, velikanu koji je ponikao u našoj sredini.“

Međunarodni filmski festival dugometražnog igranog filma Stojan Stiv Tešić – evropske produkcije za originalni filmski scenario se održava od 11. – 15. decembra a projekcije su u Narodnom pozorištu i bisokopu ART.

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Kaljenje na prvenstvu Balkana u karateu

Oglasna Tabla

Gđa Stojković se naljutila i izlepila Arilje svojim umrlicama: Komšije donele sveće i saznale istinu

Oglasna Tabla

Sps Užice najoštrije osuđuje nasilje nad učiteljima, nastavnicima i profesorima!

Oglasna Tabla

Humanitarna akcija „Pomoć drugu“

Oglasna Tabla

Posne kiflice sa ajvarom (video)

Oglasna Tabla

Данас славимо Светог Алимпија

Oglasna Tabla

Isplata novembarskih penzija

Oglasna Tabla

Projekcija filma i koncerta: The Doors

Oglasna Tabla

Od danas pojačana kontrola vožnje u alkoholisanom stanju: 42.000 pijanih isključeno iz saobraćaja

Oglasna Tabla