20.8 C
Uzice
април 22, 2019
FOTO RAZGLEDNICA UŽIČKE VESTI

Počeo 11. Kustendorf

Festival je otvorio film “Skver”, prošlogodišnji dobitnik Zlatne palme na festivalu u Kanu reditelja Rubena Ostlunda, koji je takođe gost Kustendorfa.

Tema ovogodišnjeg Kustendorfa je pitanje da li je dobar sadržaj iz filma i bioskopa otišao na televiziju, odnosno u TV serije. Tim povodom gost Kustendorfa je italijanski reditelj Paolo Sorentino, koji je režirao i kontraverznu seriju “Mladi papa”, koja će se prikazivati svakodnevno, tokom trajanja festivala.

Paolu Sorentiniju je uručena i nagrada za buduće filmove Drvo života, a njemu i srpskom glumcu Aleksandru Berčeku posvećena je i ovogodišnja retrospektiva velikana.

„Ovo je prva nagrada koju sam dobio za celokupno delo. Očekujem još jednu u budućnosti, za drugu, predstojeću polovinu moje karijere. Srećan sam, ovde se osećam kao dete koje traži svoju realnost“, rekao je Sorentino.

U takmičarskom programu 11. Kustendorfa, 21 film mladih autora nadmetaće se za festivalske nagrade Zlatno, Srebrno i Bronzano jaje. Autori filmova su iz Holandije, Kine, Libana, Rusije, Srbije, Crne Gore, Poljske , Izraela, Egipta, Francuske, SAD, Hrvatske, Meksika, Filipina i Jordana, a njihovi filmovi su odabrani od 600 pristiglih na konkurs Kustendorfa.

Ovogodišnjim žirijem presedava producentkinja Rosa Atab, a članovi su profesori Vladimir Sudar i Serž Regur.

Nagradu “Vilko Filač” za najbolju fotografiju dodeliće Ištvan Borbaš.

U muzičkom delu festivala na otvaranju su nastupili američki gitarista Geri Lukas i japanski bend Japalkan. Gosti Kustendorfa među prvima će moći da čuju i numere sa novog albuma Emira Kusturice i No smoking orkestra, a nastupiće i Vlatko Stefanovski trio, francuski bend Barbo i Bajaga i instruktori.

Ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević rekao je da Emir Kusturica više od tri decenije plete svoju pesmu kulture, filma, talenta i nadahnuća.

„Zahvaljujući Kusturičinom trudu Mećavnik postaje jedna velika košnica u kojoj se već 11 godina okupljaju vredne pčele iz celog sveta i mi smo srećni što proizvod njihovog rada možemo da konzumiramo“, istakao je Vukosavljević.

Kustendorf traje do 21. januara, a održava se u organizaciji produkcijske kuće Rasta internešnel i pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije, Mećavnik grada i TNSO.

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Bolnica u Užicu dobila ultrazvučni aparat zahvaljujući akciji „Asovi za decu Zapadne Srbije“

Oglasna Tabla

Sindikat srpske policije RC Užice organizuje 24. po redu Memorijalni turnir „Sećanje na Željka Simića“

Oglasna Tabla

Održan šesti Sajam obrazovanja „Zanimanje, zvanje, znanje“ (VIDEO)

Oglasna Tabla