ОГЛАСНА ТАБЛА
СРБИЈА ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА

Почело пријављивање осмака за трећи предмет који ће полагати на завршном испиту

Ученици осмог разреда основних школа имају могућност да се до 29. децембра 2023. године изјасне електронски путем преко портала Моја средња школа https://www.mojasrednjaskola.gov.rs/ или писаним путем у школи који ће предмет од пет понуђених – биологија, географија, историја, физика или хемија, радити као трећи тест на завршном испиту, најавила је министарка просвете проф. др Славица Ђукић Дејановић.

Министарка је подсетила да уколико се ученици предомисле или из одређених разлога се не пријаве у наведеном року имају могућност да се накнадно пријаве или да промене изабрани тест.

Од 22. до 26. јануара 2024. године ученици могу проверити свој избор на порталу Моја средња школа или непосредно у школи. Уколико се предомисле, односне желе да промене предмет који ће полагати на трећем тесту то могу да ураде 29. и 30. јануара 2024. године. Коначно изјашњење ученика о предмету који ће полагати на пробном завршном испиту биће објављено 1. фебруара 2024. године “, навела је министарка.

Према њеним речима, у школској 2023/2024 пробни завршни испит биће одржан 22. и 23. марта 2024 године, док ће завршни испит у школској 2023/2024 години бити одржан 17, 18. и 19. jуна 2024. године.

Новина у односу на претходну годину је то, што ће ученици имати могућност да и у периоду од 8. до 11. априла донесу коначну одлуку из којег ће предмета радити трећи тест на завршном испиту“, истакла је она.

Највећи број ученика током прошле године, према речима Ђукић Дејановић, као трећи тест определио се да полаже биологију, њих 38 одсто (24.307 ученика), географију је полагало 28 одсто (18.243 ученика) и историја 16 одсто (10.544 ученика), девет одсто (5.999 ученика) је полагало хемију као изборни предмет, док се осам процената ученика (5.270 ученика) одлучило за физику.

У циљу успостављања ефикасније комуникације , отворен је и вибер канал „МОЈА СРЕДЊА ШКОЛА – Инфо канал“, на коме родитељи, као и ученици могу прочитати информације и обавештења о полагању завршног испита, пријемног испита, као и уписа у средње школе. Више о вибер каналу прочитајте  на порталу Моја средња школа.

Извор: Зелена учионица

Podeli članak

Komentari

НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ

Мраз и даље прети воћу, род је под знаком питања – јака одбрана ипак постоји

Уручена Златна повеља књижевници Мирјани Ранковић Луковић

Ново радно време Голд гондоле од 4. марта

„На трци се тркај, не у саобраћају“

Реконструкција водене куле на Старом граду кроз програм ЕУ ПРО Плус

Временска прогноза за суботу – 2. март

Пореска управа објавила календар пореских обавеза фирми за март

У недељу бесплатни превентивни прегледи у Дому здравља Чајетина

Поклон ученика Уметничке школе Граду у години националне престонице културе (ВИДЕО)