24 C
Uzice
октобар 16, 2019
FOTO RAZGLEDNICA UŽIČKE VESTI

Počeli radovi na izgradnji postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda na Beloj Zemlji

Počeli su prvi radovi u novoj industrijskoj zoni u naselju Bela Zemlja, koji se odnose na izgradnju postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda i kanalizacione infrastrukture. U ovoj fazi radova uz postrojenje biće izgrađeno i 1,4 km glavnog kolektora kanalizacione mreže. Vrednost te investicije je 48,3 miliona dinara, a finansiraju je Grad Užice i Ministarstvo privrede, s tim što je od Ministarstva dobijeno 20,1 milion, a ostalo je učešće Grada. Izvođač, užička firma Jedinstvo, ima rok 90 kalendarskih dana da završi radove.

Po rečima gradonačelnika Užica Tihomira Petkovića, ova kanalizaciona mreža i postrojenje će, osim privrednih objekata buduće industrijske zone, obuhvatiti i dva naselja na Beloj Zemlji, Čair 1 i Čair 2, u kojima živi oko 800 stanovnika. On je naveo i da se ubrzano radi na izradi projektne dokumentacije za kanalizacionu mrežu ostalog dela naselja Bela Zemlja kako bi se iz sredstava Nacionalnog investicionog plana ona u narednom periodu kompletirala.

Gradonačelnik je naveo i da je završen tender za izradu projektne dokumentacije za glavnu saobraćajnicu u okviru buduće industrijske zone, pa se očekuje da već početkom naredne godine ,uz pomoće Vlade, budu završeni i ti radovi.

Petković je istakao da se očekuje i pomoć Vlade i predsednika Vučića da u narednom periodu kroz Nacionalni investicioni plan Grad Užice dobije značajna sredstva za završetak industrijske zone, a nakon toga i pomoć oko dovođenja značajnog i velikog investitora na ovu lokaciju i da će nakon toga veliki deo nezaposlenih Užičana imati priliku da se zaposli u tim kompanijama koje će ovde graditi svoja postrojenja.

Petković je rekao da uz mnogobrojne dobiti koje donosi nova industrijska zona, ona nosi i jedan problem koji se ogleda u seči drveća na ovoj lokaciji: „Mi smo svesni toga i želimo da budemo odgovorni prema generacijama koje će živeti posle nas i već smo dokazali da jesmo odgovorni, jer smo kroz konkurs Ministarstva za zaštitu životne sredine dobili deo novca za pošumljavanje 5,22 hektara na lokacijama u Velikom parku i iznad Belog groblja. Očekujem da već početkom naredne godine bude pošumljeno još deset hektara na drugim lokacijama, pre nego što se poseče šuma na lokaciji buduće industrijske zone.“

uzice.rs

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Jesenje promocije Zlatibora

Oglasna Tabla

Najjači prirodni lek: Popravlja pamćenje, topi masnoće, poboljšava vid i sluh

Oglasna Tabla

Krenuo iz Užica za Beograd, javio se sa stanice, a kada su ga sledeći put pozvali na mobilni pretrnuli su od straha!

Oglasna Tabla

Bibliotekarke OŠ „Dušan Jerković“ predstavljaju Srbiju na Svetskom kongresu školskih bibliotekara

Oglasna Tabla

Kineskim turistima zapadna Srbija idealna za odmor

Oglasna Tabla

5. revija predstava za decu Oktobarske čarolije – „Mačak u čizmama“

Oglasna Tabla

Etno samit „TradicijaNova“ u Užicu od 22. do 27. oktobra – Po prvi put van Beograda

Oglasna Tabla

Danas sunčano i natprosečno toplo: Temperatura do 29 stepeni

Oglasna Tabla

Đaci pošumljavaju požarišta

Oglasna Tabla