-2.1 C
Uzice
22 јануара, 2020
Užice Oglasna Tabla
FOTO RAZGLEDNICA UŽIČKE VESTI

Počeli radovi na izgradnji arheološkog parka u klisuri Đetinje (VIDEO)

Danas je na lokalntetu donje Staparske banje obeležen početak radova na izgradnji replike neolitskog naselja. Replika naselja, čiji su ostaci otkriveni na lokalitetima Male i Velike Gradine u Staparima, imaće po rečima gradonačelnika Užica Tihomira Petkovića pet objekata urađenih po uledu na one koji su na pomenutim lokalitetima u neolitskom periodu postojali, kao i jedan savremen objekat u kome će biti suvenirnica i prostor namenjen za održavanje radionica za decu. Osim toga, u naselju će biti postavljana i mini arheološka sonda za decu, streličarski poligon kao i niz drugih sadržaja animacije za posetioce.

Ukupna vrednost projekta je 600 000 evra, gde oko 450 000 finansira Evropska Unija dok partneri na projektu učestvuju sa oko 150 000 evra.

Učešće Grada Užica u ovom projektu je oko 80 000 evra, od kojih 2,5 miliona dinara finansiraju Razvojna agencija Srbije i Ministarstvo kulture, jer su prepoznali značaj ovog projekta za valorizaciju kulturnog nasleđa i lokalno ekonomski razvoj, a ostatak sredstava je obezbeđen u gradskom budžetu.

Gradonačelnik Petković je naglasio da će arheološki park, zajedno sa Starim gradom predstavljati obogaćenu turističku ponudu koja će obezbediti da znatno više turista poseti Užice.

„Grad Užice će pored sredstava planiranih projektom uložiti i 6 miliona dinara u infrastrukturne radove na izgradnji vodovoda i kanalizacije na ovoj lokaciji, koji će omogućiti izgradnju i dodatnih ugostiteljskih sadržaja u Staparskoj banji“, rekao je Petković.

“Park će biti konstruisan po uzoru na savremene arheološke parkove u svetu koji su nezaobilazne turističke atrakcije, moderni centri za animaciju posetilaca i obrazovanje građana. Gradiće se od materijala koji su se koristili u to vreme i zanatskom gradnjom za koju smo angažovali sve koji poseduju te stare veštine gradnje” , istakla je menadžerka projekta Snežana Milisavljević iz Regionalne razvojne agencije Zlatibor.

Projekat „Novi život neolitskog nasleđa u prepoznatim prirodnim područjima od velikog značaja – NeoLIFE“ zajedno realizuju Grad Užice, Grad Tuzla, Srednja umetnička škola Užice i Opština Milići. Projekat kofinansira Evropska unija kroz Program prekogranične saradnje Srbija – Bosna i Hercegovina 2014 – 2020, u okviru finansijskog Instrumenta pretpristupne pomoći (IPAII). Telo za ugovaranje ovog projekta je Ministarstvo finansija, Sektor za ugovaranje i finansiranje programa iz sredstava Evropske unije (CFCU).

Uzice – Oglasna Tabla/uzice.rs

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Veliki podvig našeg sugrađanina Aleksandra u Francuskoj

Oglasna Tabla

Užički đaci na bilbordima Ministarstva prosvete

Oglasna Tabla

Dobri Nenad Đokić spasao kuče iz Đetinje posle 20 dana agonije (VIDEO)

Oglasna Tabla

Sadržaji Narodnog muzeja dostupniji osobama sa invaliditetom

Oglasna Tabla

Vojska poziva sve punolente mladiće da se prijave u vojnu evidenciju

Oglasna Tabla

Proleće će pokrenuti gondolu a gondola nove turističke projekte i sadržaje

Oglasna Tabla

Pregledi stručnih saradnika u Čigoti

Oglasna Tabla

Predlog Vladi Srbije da subvencioniše kupovina bicikala

Oglasna Tabla

Smanjuje se broj radnika „na crno“

Oglasna Tabla