ОГЛАСНА ТАБЛА
ЗЛАТИБОРСКЕ ВЕСТИ ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА

Почели Дани европске баштине у Сирогојну

Сирогојно – Помоћница министра за културно наслеђе и дигитализацију Данијела Ванушић отворила је јуче централну манифестацију Дани европске баштине у Музеју на отвореном „Старо село“ Сирогојно у којој Србија учествује са још 50 земаља Европе.

Ванушић је поручила да је изразито важно чувати и бринути о нашој културном наслеђу, посебно пред изазовима дигиталног и технолошког развоја и убрзаног начина живота.

„Од свог оснивања музеји и установе културе су места где се чувају и изучавају култура и традиција заједница и преносе сачувана знања кроз образовне и едукативне садржаје. Музеј „Старо село“ је добар пример интегративног приступа заштити и очувању културног наслеђа који чува знања о народном градитељству, културу становања, свакодневни и обичајни живот друге половине 19. века и прве половине 20“, истакла је Ванушић.

Она је нагласила да су многе традиционалне вештине које се негују на овом простору настале у суживоту човека са природом што се до данас није променило, о чему сведоче разноврсни програми очувања нематеријалног културног наслеђа који се реализују у Музеју „Старо село“.

Ово је јубиларни, 20. пут да Србија учествује у овој смотри која се организује током септембра у 50 земаља Европе, подвукла је помоћница министра и напоменула да је фокус Дана европске баштине на очувању и промоцији културног наслеђа, као и подизању свести грађана о неопходности овог важног сегмента културе.

На изложби „Извор вода извирала“ којом је почела манифестација, представљено је на паноима 20 извора са подручја града Ужица и града Чачка, општина Ариље, Бајина Башта, Пожега, Прибој, Пријепоље, Чајетина, што говори да су извори и данас веома посећена места и представљају привредни потенцијал краја. О многим изворима постоје различита вероварања и легенде које се преносе у оквиру заједнице.

Изложба је део пројекта „Лековити и чудотворни извори“ који је укључен у процес имплементације Конвенције о заштити нематеријалног културног наслеђа, реализован у сарадњи стручњака из Народног музеја Ужице и Етнографског музеја Београд, са циљем подизања свести о значају воде за живи свет и њене угрожености као природног ресурса у садашњем времену.

У складу са овогодишњом темом манифестације Дани европске баштине ,,Одрживо наслеђе”, наслеђе се посматра као један од темеља савременог живота које има важну улогу у процесу развоја заједнице. Култура и наслеђе играју важну улогу у развоју друштвене заједнице и има важан утицај на њену добробит. Из овог разлога ресурсима локалног наслеђа треба управљати на одговоран начин, обезбеђујући уравнотежен приступ између културних, економских, друштвених и еколошких аспеката.

Присутнима су се обратили и директорка Музеја на отвореном „Старо село“ Сирогојно Светлана Ћалдовић Шијатовић и Снежана Томић, музејски саветник, наводи се у саопштењу.

ГЗС/ РТВ

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Тим лекара Клинике у Вишеградској спасао живот девојке и уклонио тумор тежак 25 килограма

ОГЛАСНА ТАБЛА

Одржано Првенство у шаху за ученике основних школа града Ужица

ОГЛАСНА ТАБЛА

Временска прогноза за недељу – 10. децембар

ОГЛАСНА ТАБЛА

Ђорђе у „стојадину“ обишао Европу и остварио дечачки сан

ОГЛАСНА ТАБЛА

Варали старије суграђане и узимали им хиљаде евра за запрашивање непостојећих стеница

ОГЛАСНА ТАБЛА

Ако немате идеју шта спремити у току поста, ПРОЈИЦЕ СУ УВЕК ДОБРО РЕШЕЊЕ: Лако се праве, а цела породица ће уживати (РЕЦЕПТ)

ОГЛАСНА ТАБЛА

Жесток удес на Копаонику

ОГЛАСНА ТАБЛА

Плаћено одсуство и за очеве

ОГЛАСНА ТАБЛА

Фонд ПИО најавио: Од 1. јануара нови услови за одлазак у пензију

ОГЛАСНА ТАБЛА