ОГЛАСНА ТАБЛА
ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА СРБИЈА

Почеле пријаве за 20.000 евра за стан! Захтев је на 4 стране, услова је неколико, а ово су и први кораци

Сви који желе, а који испуњавају услове, од данас данас могу да поднесу захтев за добијање државне субвенције до 20. 000 евра за учешће у куповини или изградњи куће или стана по основу рођења детета. Захтев иначе има четрии стране.

За субвенцију могу да се пријаве мајке које су родиле дете у овој години и касније. Брак није услов за помоћ и супружници могу да живе и у ванбрачној заједници.

Услов за добијање помоћи притом је да немају некретнину у свом власништву и да су плате партнера испод државног просека. До субвенције од 20.000 евра за куповину стана могуће је практично само уколико мајке заједно са партнером приходују мање од 138.272 динара месечно. Овај просек притом може да се мења, а сразмерно промени просечне зараде у држави.

Један од услова је и да се захтев за субвенцију поднесе у року од годину дана од дана рођења детета.

Колика ће бити средства од државе зависи од локалне самоуправе, али тај износ не може прећи 20.000 евра. У јединицама локалних самоуправа које су утврђене као девастирана подручја подносиоци захтева могу рачунати на 50 одсто вредности грађевинских радова или цене некретнине, док у осталим локалним самоуправама то је 20 одсто.

У девастирана подручја спадају: Бабушница, Бела Планака, Бојник, Босилеград, Варварин, Владичин Хан, Голубац, Жагубица, Крупањ, Куршумлија, Кучево, Лебане, Мали Зворник, Медвеђа, Мионица, Пријепоље, Рековац, Сврљиг, Сјеница, Сурдулица, Трговиште, Тутин и Црна Трава.

– Влада је усвојила Уредбу о ближим условима и начину остваривања права на новчана средства за изградњу, учешће у куповини, односно куповину породично-стамбене зграде или стана по основу рођења детета, као и Одлука о износу новчаних средства за ове намене у 2022. . Уредбом је прописано да право на новац може остварити мајка за дете рођено 1. јануара 2022. и касније, а изузетно, у случају смрти мајке детета, право може остварити и отац детета под условом да први пут стиче у својину кућу или стан на територији Републике Србије, објаснила је секретарка за социјалну заштиту Наташа Станисављевић, пише Еуронеwс.

Захтеви за остваривање овог права са пратећом документацијом прописаном уредбом подносе се преко надлежног органа јединице локалне самоуправе у року од годину дана од дана рођења детета.

За територију Београда захтеви се подносе у Секретаријату за социјалну заштиту, 27. марта 43-45, сваког радног дана од 7.30 до 15.30 часова“

-Све потребне информације у вези са условима за добијање ове субвенције, потребном документацијом и обрасцима за преузимање налазе на сајту Града Београда. Податке који се налазе у доступним службеним евиденцијама, органи јединице локалне самоуправе прибављају по службеној дужност, а остале доказе прилажу странке уз захтев – навела је Станисављевић.

По пријему захтева, јединица локалне самоуправе захтеве за остваривање права са потребном документацијом доставља надлежној комисији која доноси решење о додели новчаних средстава за изградњу, учешће у куповини, односно куповину куће или стана по основу рођења детета, пише Еуронеwс.

Влада за сваку буџетску годину доноси посебну одлуку којом утврђује износ новчаних средстава за остваривање прва на новчана средства за изградњу, учешће у куповини, односно куповину породично-стамбене зграде или стана по основу рођења детета.

Одлуком за 2022. годину максимални износ средстава који се може одобрити за ове намене је 20.000 евра.

Услови и за земљиште
Да би мајке аплицирале за помоћ државе при изградњи куће, неопходно је да земљиште на ком је планирана изградња непокретности буде власништво подносиоца захтева, као и да имају грађевинску дозволу за то.

Уколико се одлучи за куповину стана или куће, да би добила средства од државе, некретнина мора бити власништво продавца и уписани у катастар непокретности без терета.

Извор: блиц.рс

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Културни програм у КЦ „Златибор“ Чајетина за крај ове, и почетак следеће године

ОГЛАСНА ТАБЛА

У општини Пожега нема листе чекања за услугу личног пратиоца детета (ВИДЕО)

ОГЛАСНА ТАБЛА

Српски ђаци бољи на ПИСА тестовима, морамо да радимо на примени стеченог знања

ОГЛАСНА ТАБЛА

Милић: Од данас кардиохирургија не само да нема листу чекања, већ нема ни листу заказивања

ОГЛАСНА ТАБЛА

Повећан број ноћења туриста у односу на прошлу годину за 15 одсто

ОГЛАСНА ТАБЛА

„Такмичарски дани младих иноватора и предузетника“ у Ужицу

ОГЛАСНА ТАБЛА

Gorivo pojeftinilo!

ОГЛАСНА ТАБЛА

Онлајн клађење и апликација за упознавање разлог да банка не одобри кредит

ОГЛАСНА ТАБЛА

Ухапшен бивши фудбалер Партизана! Пронађен му је пиштољ и 126 меткова

ОГЛАСНА ТАБЛА