ОГЛАСНА ТАБЛА
УЖИЧКЕ ВЕСТИ ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА

Почела сезона туристичких посета Потпећкој пећини

Ужице – С почетком априла почела је и овогодишња сезона посета Потпећкој пећини, која се налази у селу Потпеће између Пожеге и Ужица. На сајту Туристичке организације Ужице, која управља овим бисером спелеологије, пише да се радним данима током априла пећина може посетити у периоду од 12 до 16, а викендом од 10 до 18 часова (од 1. маја сваког дана од 10 до 18). Уласци су организовани на сваки сат (телефон водича је 063/585-304), појединачне цене улазница за одрасле су 350, за децу 250 динара, а групне 300 за одрасле, 200 за децу. Сезона посета траје до 31. октобра.

Познато је да Потпећка пећина има највећи пећински отвор на Балкану висок 50 метара, усађен у литицу висине 72 метра. До врха улаза у пећину воде 192 степенице, кружна стаза у њој има 750 степеника. Унутра су суви и активни део: суви са сталактитима и сталагмитима, активни са хеликтитима, пећинским накитом ретким у свету. Највећа дворана је Цвијићева (по Јовану Цвијићу, који ју је 1913. истраживао), а имена пећинских украса су необична: Снежана и седам патуљака, Чика Љуба и његове мачке, Орао на стени…

Поред те камене бајке у пећини, Потпеће је познато и као „рибље царство”. Из пећине истиче чиста река Петница, на чијем кратком току су сељани направили десетак рибњака пастрмке. Поједини су ту уредили и ресторане где пржену рибу, филете, рибљу чорбу умешно спремају и нуде гостима.

Извор: Политика/Бранко Пејовић

 

Podeli članak

Komentari

НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ

Данас славимо летњег Светог Николу – Пренос моштију Светог оца Николаја

Са протеста у Ужицу поручено: Дишите дубоко, не Дубоко (ВИДЕО)

ОГЛАСНА ТАБЛА

Јако невреме праћено градом и бујицама погодило ужички крај и околину (ВИДЕО)

ОГЛАСНА ТАБЛА

Саопштење СНС Ужице: Опет су се над Ужицем надвиле жуте птице злосутнице!

ОГЛАСНА ТАБЛА

Срећно, средњошколци! Матурантски плес на Тргу партизана у Ужицу (ВИДЕО)

ОГЛАСНА ТАБЛА

После сунчаних интервала, пљускови и грмљавина, понегде град и олујни ветар

Од сутра радови у Улици Станоја Главаша

Град са милион динара помаже породици Јојић из Кремана чија кућа је изгорела у пожару

“Наша Златка“ освојила три златне медаље