OGLASNA TABLA
УЖИЧКЕ ВЕСТИ ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА

Počela realizacija projekata koje finansira Vlada Republike Srbije


Narodni muzej Užice trenutno radi na realizaciji nekoliko važnih projekata koje finansira Vlada Republike Srbije preko nadležnih ministarstava. Kako ističe Slavica Stefanović direktorka Narodnog muzeja Užice, do kraja ove godine biće realizovani projekti u vrednosti od 13 miliona dinara.

“Projekat “Uređenje i opremanje izlagačkog prostora u zgradi Narodnog muzeja Užice” je iz oblasti muzejskog nasleđa i finansira ga Ministarstvo kulture i informisanja, sa više od 2 miliona dinara. Radi se o rekonstrukciji prostora površine 90m2, na koju smo čekali 30 godina. Pored zanatsko-građevinskih radove, zamene instalacija, grejanja, klime, elektro radova, biće ugrađene šine za rasvetu i nabavljen mobilijar. Kada rekonstrukcija bude završena dobićemo novi, moderan prostor u kome će moći da se organizuju različite muzejske manifestacije, promocije knjiga, monografske i tematske izložbe. Takođe, prostor će poslužiti i za dečje radionice školskog i predškolskog uzrasta.

Pored ovog, Ministarstvo kulture finansiralo je i projekat “Ispitivački i slikarski konzervatorski-restauratorski radovi na Crkvi Vaznesenja Hristovog u Rogačici” u opštini Bajina Bašta.

Po rečima direktorke, konzervatori užičkog muzeja angažovani su na konzervaciji 23 ikone u saradnji sa Republičkim zavodom za zaštitu spomenika kulture iz Beograda i Regionalnim zavodom iz Kraljeva.

“Ove ikone i ikonostas su u jakom lošem stanju i postoji pretnja da dođe do njihovog potpunog uništenja. Rukovodilac ovog projekta je konzervator iz Narodnog muzeja Dragan Tomanović, slikar i konzervator koji je nedavno došao sa Hilandara gde je radio na zaštiti ikona”.

Treći projekat koji finansira Ministarstvo kulture je projekat iz oblasti digitalizacije “Virtualna šetnja kroz kulturno nasleđe Novovaroške čaršije” vredan 800 hiljada dinara. Radi se o razvoju multimedijalne aplikacije za prezentaciju kulturnog nasleđa, gde su obuhvaćene stare gradske kuće, stara čaršija Nove Varoši, crkve-brvnare u Peti i Radijevićima, džamije, arheološki lokaliteti.

Uskoro, kako najavljuje direktorka Narodnog muzeja Užice Slavica Stefanović počinje realizacija još jednog važnog projekta.

“Kako bi smo rešili problem stare, dotrajale stolarije Narodni muzej Užice konkurisao je na konkursu za dodelu sredstava koja su prikupljena po osnovu odlaganja krivičnog gonjenja u 2021. godini i dobili smo sredstva od Ministarstva pravde u iznosu od 7,5 miliona dinara. Završen je postupak javne nabavke, izabran izvođač i veoma brzo počeće radovi na zameni stolarije.”

Od Ministarstva za rad, zapošljavanje socijalna i boračka pitanja stigla je podrška u iznosu od 500 hiljada dinara za program obeležavanja značajnih godišnjica i datuma iz oslobodilačkih ratova. Ove godine obeležava se 80. godišnjica borbe na Kadinjači.

Izvor: uzice.rs

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Детаљан план државне помоћи грађанима

Oglasna Tabla

До сада пријављено 944.000 младих за новчану помоћ

Oglasna Tabla

Ања Илић не иде у Пекинг

Oglasna Tabla

Толико мекани да се топе у устима: Пужићи са сувим грожђем лако се праве, а потребно вам је само 1 јаје

Oglasna Tabla

Тара, лепотица која привлачи све више туриста

Oglasna Tabla

Ковид боловање: – 65 одсто или цела плата? Влада каже једно, послодавац има више опција, а на крају све зависи од овога

Oglasna Tabla

Зимска служба допрла до три завејана аутомобила на Златибору

Oglasna Tabla

Време данас: Слаб снег, ветар у појачању

Oglasna Tabla

Због снега завршио на банкини

Oglasna Tabla