17.1 C
Uzice
јун 20, 2019
FOTO RAZGLEDNICA NAJAVE I DOGAĐAJI

POČELA „NUŠIĆIJADA“ U ZNAKU POLUVEKOVNOG JUBILEJA

Ivanjica – Svečanom akademijom povodom pola veka od začetka „Nušićijade“ i premijerom dokumentarnog filma o njoj, počeo je juče ovaj praznik humora, kulture i zabave u Ivanjici, koji traje četiri dana. Ponovo su u varoši na Moravici spremili mnoštvo programa, koncerata, varošarija, kafanskih dešavanja… I sada posetioce s raznih strana, koji u velikom broju uvek pohode ovaj festival, odavde nušićevski pozivaju „Viđeni ste za Ivanjicu“.

Mada se tradicija, gospodstvo i mera vraćaju u svakodnevicu Ivanjice tokom „Nušićijade“, slogan ovogodišnjeg festivala „Opšti džumbus“ nagoveštava dinamičniji provod u modernom duhu. Tako su i programi osmišljeni, pri čemu se imenu i delu Nušića – koga ovde već tradicionalno predstavlja glumac Milan Milosavljević, u čijim rukama su ključevi grada tokom festivala – uvek daje najvažniji prostor. S namerom, kako reče koordinatorka „Nušićijade“ Vera Jovanović, da se od ovog malog grada napravi velika pozornica otvorena za sve slučajne i namerne prolaznike, sumnjiva i poznata lica, sve gospođe ministarke, dr-e, narodne poslanike i svetske putnike.

Velikom komediografu je i posvećena izložba „Nušić u karikaturi“ prve festivalske večeri. Današnji sadržaji počinju programom za najmlađe, a nastavljaju šaljivom fudbalskom utakmicom „Više od igre“. Ulicama grada će potom proći parada građanstva praćena starovaroškim plesovima koja vodi na svečano otvaranje festivala. Po podne i uveče sledi predstava „Kir Janja“ Narodnog pozorišta iz Beograda, „Viđen si za 24 minuta Zorana Kesića“, kabare „Stend daun s Nebojšom Milovanovićem“, koncert Sergeja Ćetkovića i ponoćni koncert crnogorskog hip-hop dua „Who See“.

Važan subotnji sadržaj je tribina o poluvekovnom jubileju „Nušićijade“ pod naslovom „Može li se kultura zamrznuti“ u kojoj učestvuju Milena Dragičević Šešić, Petar V. Arbutina, Goran Marković i drugi. Sledi predstava „Ujež“, zatim veče improvizacije, koncert „Wonder strings“ kvarteta, te otvaranje filmske festivalske scene u gradskom parku s projekcijom dokumentarnog filma Zdravka Šotre „Nušićijada, više od festivala“. Uveče je performans uličnog teatra iz Krakova, a svetsku i našu muziku na holandski način izvešće muzički sastav „Spijkers“ iz Holandije. Nedeljni program počinje razgovorima „Satiranje kulture humora“ i dodelom nagrada za najbolju satiričnu priču, nastavlja koncertom fank-džez-soul sastava, predstavom „Ožalošćena porodica“ vršačkog pozorišta i igrama bez granica. Tačku na ovogodišnji festival stavlja završna parada i nastup „Belgrade Dixieland Orchestra“.

O posebnosti „Nušićijade“ govorili su i govore mnogi. Scenograf Todor Lalicki, sećajući se prvih festivala od pre pola veka kojima je prisustvovao, kaže: „Glavni osećaj u Ivanjici svih tih dana bila je radost, smeh i raspoloženje, kako je i sada“. Savremeni „nušićevac“ Zoran Kesić ističe: „U Ivanjici, gradiću koji je lep i sladak, osećam duh gospodstva, život i gostoljubivost. To ništa ne štrči, sve je na nivou zdravog humora“. Rečju, Ivanjica živi za ovaj festival, koji poslednjih godina privuče oko 50.000 gostiju.

Izvor:politika.rs/foto sa sajta Nušićijade

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Promenljivo i sparno vreme

Oglasna Tabla

Mnogi bi da zarade na malinama, a Milomir je i zvanično svetski rekorder u tome: Otkriva koja je sorta crvenog zlata najisplativija

Oglasna Tabla

Nastavljena rekonstrukcija glavnih seoskih saobraćajnica

Oglasna Tabla