14.2 C
Uzice
новембар 16, 2019
FOTO RAZGLEDNICA NAJAVE I DOGAĐAJI

POČELA „NUŠIĆIJADA“ U ZNAKU POLUVEKOVNOG JUBILEJA

Ivanjica – Svečanom akademijom povodom pola veka od začetka „Nušićijade“ i premijerom dokumentarnog filma o njoj, počeo je juče ovaj praznik humora, kulture i zabave u Ivanjici, koji traje četiri dana. Ponovo su u varoši na Moravici spremili mnoštvo programa, koncerata, varošarija, kafanskih dešavanja… I sada posetioce s raznih strana, koji u velikom broju uvek pohode ovaj festival, odavde nušićevski pozivaju „Viđeni ste za Ivanjicu“.

Mada se tradicija, gospodstvo i mera vraćaju u svakodnevicu Ivanjice tokom „Nušićijade“, slogan ovogodišnjeg festivala „Opšti džumbus“ nagoveštava dinamičniji provod u modernom duhu. Tako su i programi osmišljeni, pri čemu se imenu i delu Nušića – koga ovde već tradicionalno predstavlja glumac Milan Milosavljević, u čijim rukama su ključevi grada tokom festivala – uvek daje najvažniji prostor. S namerom, kako reče koordinatorka „Nušićijade“ Vera Jovanović, da se od ovog malog grada napravi velika pozornica otvorena za sve slučajne i namerne prolaznike, sumnjiva i poznata lica, sve gospođe ministarke, dr-e, narodne poslanike i svetske putnike.

Velikom komediografu je i posvećena izložba „Nušić u karikaturi“ prve festivalske večeri. Današnji sadržaji počinju programom za najmlađe, a nastavljaju šaljivom fudbalskom utakmicom „Više od igre“. Ulicama grada će potom proći parada građanstva praćena starovaroškim plesovima koja vodi na svečano otvaranje festivala. Po podne i uveče sledi predstava „Kir Janja“ Narodnog pozorišta iz Beograda, „Viđen si za 24 minuta Zorana Kesića“, kabare „Stend daun s Nebojšom Milovanovićem“, koncert Sergeja Ćetkovića i ponoćni koncert crnogorskog hip-hop dua „Who See“.

Važan subotnji sadržaj je tribina o poluvekovnom jubileju „Nušićijade“ pod naslovom „Može li se kultura zamrznuti“ u kojoj učestvuju Milena Dragičević Šešić, Petar V. Arbutina, Goran Marković i drugi. Sledi predstava „Ujež“, zatim veče improvizacije, koncert „Wonder strings“ kvarteta, te otvaranje filmske festivalske scene u gradskom parku s projekcijom dokumentarnog filma Zdravka Šotre „Nušićijada, više od festivala“. Uveče je performans uličnog teatra iz Krakova, a svetsku i našu muziku na holandski način izvešće muzički sastav „Spijkers“ iz Holandije. Nedeljni program počinje razgovorima „Satiranje kulture humora“ i dodelom nagrada za najbolju satiričnu priču, nastavlja koncertom fank-džez-soul sastava, predstavom „Ožalošćena porodica“ vršačkog pozorišta i igrama bez granica. Tačku na ovogodišnji festival stavlja završna parada i nastup „Belgrade Dixieland Orchestra“.

O posebnosti „Nušićijade“ govorili su i govore mnogi. Scenograf Todor Lalicki, sećajući se prvih festivala od pre pola veka kojima je prisustvovao, kaže: „Glavni osećaj u Ivanjici svih tih dana bila je radost, smeh i raspoloženje, kako je i sada“. Savremeni „nušićevac“ Zoran Kesić ističe: „U Ivanjici, gradiću koji je lep i sladak, osećam duh gospodstva, život i gostoljubivost. To ništa ne štrči, sve je na nivou zdravog humora“. Rečju, Ivanjica živi za ovaj festival, koji poslednjih godina privuče oko 50.000 gostiju.

Izvor:politika.rs/foto sa sajta Nušićijade

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Zaboravite lift: Evo zašto je dobro penjati se uz stepenice svaki dan

Oglasna Tabla

16. novembar obeležava se kao Međunarodni dan tolerancije

Oglasna Tabla

Tajna pametne dece je u rečima koje čuju od svojih roditelja

Oglasna Tabla

На данашњи дан почела је Колубарска битка

Oglasna Tabla

Dva proverena recepta za savršen kiseli kupus

Oglasna Tabla

Ratni tenk „hočkis” iz Drugog svetskog rata pomeren zbog uređivanja platoa

Oglasna Tabla

Srbija prodaje 22 vojna kompleksa: Ponuđene kasarne, skladišta i jedna komanda

Oglasna Tabla

Poslednja utakmica u Užicu – Sloboda danas želi da kruniše jesen!

Oglasna Tabla

10 tipova ljudi na srpskim slavama

Oglasna Tabla