ОГЛАСНА ТАБЛА
БАЈИНОБАШТАНСКЕ ВЕСТИ ВЕСТИ ИЗ ОКРУГА УЖИЧКЕ ВЕСТИ ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА

Почела наплата такси за улазак моторних возила у НП Тара. Возачи са ужичким таблицама до даљег ослобођени плаћања

Данас је почела наплата такси за улазак моторних возила у НП Тара на пунктовима у Перућцу и Калуђерским барама.

Међутим, неколико десетина грађана Ужица, који имају имања и куће на територији НП Тара, али и бајинобаштанских села, протестовало је јутрос на рампи НП Тара у Перућцу због увођења тих такси.

Након кратког протеста одржан је састанак у кабинету градоначелнице Ужица представника грађана са градоначелницом др Јеленом Раковић Радивојевић и њеним сарадницима и директором НП Тара Драгићем Караклићем.

– Састанак је био више него фер. Било је нас из Ужица и представника села који имају имање на територији националног парка. Градоначелница је преко интерфона позвала министарство и пред нама је речено да је потребно да град поднесе иницијативу да се грађани са ужичким таблицама ослободе таксе. И речено је да се до коначне одлуке не наплаћује такса за моторна возила са УЕ таблицама – каже Љубомир Мандић, који је са представницима грађана био на састанку.

Директор НП Тара Драгић Караклић рекао је да ће се одмах овај договор спровести на терену.

– Моторна возила са ужичким таблицама ће бити ослобођена такси, као и моторна возила са бајинобаштанским таблицама док се и званично не донесе одлука. Имаћемо и састанак Савета корисника НП Тара где ће бити предложени још неке могућности да се поједини ослободе такси, као на пример ко има имање, потомке, али то мора да се до детаља анализира и нађе начин. Иначе, Надзорни одбор ће у четвртак донети одлуку о увођењу десетодневне таксе од 800 динара и годишње таксе од 2.000 динара за све остале који долазе у НП Тара – рекао је директор Караклић и додао да ће новац од такси бити уплаћиван на наменски рачун са кога ће се даље инвестирати у путеве, видиковце и слично у НП Тара.

Накнада за моторна возила ће се наплаћивати на улазним капијама у Перућцу и на Калуђерским Барама и то: И категорија моторних возила до 1,3 м висине (код предње осовине возила) – мотоцикли и путничка возила – 300 динара по дану; ИИ категорија моторних возила са приколицом висине до 1,3м и комби возила – 500 динара по дану; ИИИ категорија моторних возила висине 1,3м (аутобуси и камиони) – 700 динара по дану и ИВ категорија моторних возила висине веће од 1,3м (код предње осовине вучног возила) са више од 3 осовине – сва возила са више од 3 осовине – 1.700 динара по дану.

Ове накнаде ће бити ослобођена: 1) физичка лица која имају пребивалиште у заштићеном подручју; 2) физичка лица која су запослена на простору заштићеног подручја, која обављају послове или врше службене радње у заштићеном подручју; 3) физичка лица са инвалидитетом и посебним потребама; 4) пензионери са најнижим износом пензије у смислу закона којим се уређује пензијско и инвалидско осигурање уз подношење доказа – последњег примљеног чека од пензије; 5) возила са регистарским ознакама Бајине Баште и сада Ужица.

Извор: Курир.рс

Podeli članak

Komentari

НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ

Сваки плод је разлупан и на земљи, ово се не памти: Страшно невреме погодило Западну Србију, град величине ораха иништио малине у многим селима

Кафа скупља од 1. јула

Ухапшен Суботичанин због утаје пореза

Изложба Јелене Петровић Луковић и концерт Сање Марковић ансамбла

ССП Ужице: Ужичани на контаминираном терену препуштени сами себи

Несрећа у Ужицу! Девојка пала кроз прозор, хитно пребачена у болницу

Дом здравља Ужице интезивирао превентивне активности

Променљиво облачно и нестабилно, локално могућ град

Одређена прецизна траса аутопута до Црне Горе: Ево куда тачно пролази дионица преко Пештери