ОГЛАСНА ТАБЛА
ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА СРБИЈА УЖИЧКЕ ВЕСТИ

Почела кампања за увођење „Амбер алерт“ система у Србији

„Амбер алерт“ система у Србији могао би да почне да се примењује од краја 2023. године.

 Систем за узбуњивање и потрагу за отетом децом „Амбер алерт“ могао би да почне да се примењује у Србији до краја 2023. године. Управо због тога данас, 11. јануара почиње кампања на друштвеним мрежама која има за циљ да покаже колико људи у Србији подржава увођење овог система – каже Игор Јурић.

– Што се тиче прогноза за увођење „Амбер алерт“ система оне су оптимистичне и како сам најавио то би требало да буде готово већ крајем ове године. Тај оптимизам нам посебно улива и МУП који подржава ову иницијативу. Сам министар је преузео иницијативу и залаже се за увођење овог ситема, али и други стручни људи из МУП-а подржавају овај пројекат – каже Јурић за Блиц.

Истиче да очекује да данашња кампања достигне милионску подршку.

– Подршка коју имамо за увођење система „Амбер алерт“ је огромна. Већ је формирана радна група коју чине представници из Министарства унутрашњих послова, Министарства телекомуникације, Министарства правде, Министарства културе и информисања, Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања. У оквиру радне групе су и представници невладиног сектора – напомиње он.

Према његовим речима, успех „Амбер алерт“ система у другим земљама један је од разлога зашто је потребно да се исти уведе и код нас.

– Јако је битно искуство из других земаља, а видимо да је оно позитивно. Верујем да ће сигурно и амбасада САД понудити своја искуства и начин на који су овај систем усавршили како би нам помогли. Међутим, наш МУП ће одлучити има ли потреба за тим, потребно је да наша држава то затражи. Чак 21 земља у Европи има овај систем, а њихово искуство показало је да је он и те како функционалан – истакако је он.

Додаје да је проценат спашење деце уз помоћ „Амбер алерт“ упозорења готово 100 одсто.

– Према подацима из 2021. године у европским државама је 24 пута активиран систем, а 21 дете се успешно враћено живот. У САД је тај број далеко већи и износи 254, а 252 пута су деца враћена жива породицама – објашњава нам Ђурић.

Он нам указује на то да је за увођење овог ситема кључна синхронизација свих чинилаца и потребно је да се све институције залажу за ову иницијативу.

Шта је Амбер алерт?

„Амбер Алерт“ представља модел ширења и објављивања информација јавности у специфичним случајевима нестале деце.

Објаве путем различитих медија – телевизијских и радио емисија, Интернета, СМС порука, екрана на банкоматима, аутопутевима итд. могу да допру до грађана који ће запамтити лице детета и потенцијално га уочити или имати валидне информације које полицији могу да помогну у потрази.

То је механизам који званично функционише у САД, Белгији, Чешкој, Француској, Немачкој, Грчкој, Малти, Ирској, Пољској, Бугарској, Италији, Холандији, Португалу, Румунији, Шпанији и Уједињеном Краљевству. Настао је у Сједињеним Америчким Државама 1996. године. Назив је добио по Амбер Хагерман, деветогодишњој девојчици из Тексаса, која је отета и убијена.

Пише: Никола Тодоровић 

Извор: блиц.рс
Podeli članak

Komentari

НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ

Србији недостаје ових 20.000 радника: Плате веће од оних које примају професори и лекари, а не треба факултет

Градоначелница на Другој националној конференцији „Србија – наша породица“

До сада 583 мајке уз подршку државе обезбедиле дом својим породицама

Данас се обележава Дан борбе против гојазности

Меморијално поетско вече

Успешан викенд за каратисте КК „Ужице“

У среду без воде потрошачи који се снабдевају са Живковића врела

Тијана се из Београда вратила у село и обновила чукундедину воденицу

Стижу нова правила о возачким дозволама