OГЛАСНА ТАБЛА
СРБИЈА ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА

Počela kampanja o zaštiti potrošača „Da kupovina bude milina“

Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija Srbije počelo je danas kampanju o pravima potrošača „Da kupovina bude milina“, kojom se obeležava 15. mart, Svetski dan potrošača.

Cilj kampanje, koja će trajati do 22. marta, je edukacija potrošača o njihovim pravima, pogotovo ako nisu zadovoljni robom ili uslogom koju su platili u trgovini ili elektronski.

U toku kampanje „Da kupovina bude milina“ biće emitovani video spotovi na sajtu www.zastitapotrosaca.gov.rs i Jutub kanalu Ministarstva u kojima će biti reči o E-trgovini, telekomunikacionim uslugama, turističkim uslugama i trgovini na malo.

Kampanja je organizovana u okviru realizacije tvining projekta „Dalji razvoj zaštite potrošača u Srbiji“ koje finansira Evropska unija, a koje Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija sprovodi u saradnji sa Ministarstvom za inovacije i tehnologiju Mađarske i Regionalnom razvojnom agencijom Senec–Pezinok iz Slovačke od avgusta 2017. godine.

Državna sekretarka u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić je na konferenciji za novinare povodom početka kampanje rekla da je u oblasti zaštite potrošača veliki supeh postigut u zaštiti kolektivnog interesa, jer su udruženja potrošača prva adresa kojoj se obraćaju nezadovoljni kupci.

Ministarstvo će, kako je najavila, uskoro raspisati konkurs za dodelu podsticajnih sredstava udruženjima za zaštitu potrošača za 2019. godinu u iznosu od 20 miliona dinara.

Ona je istakla i da su u pripremi izmene i dopune Zakona o zaštiti potrošača koje treba da budu usvojene u drugoj polovini ove godione, a u pripremi je i osnovanje Nacionalnog registra za prigovore potrošača.

„Potrebna je obuka ne samo potrošača u zaštiti njihovih prava već i trgovaca, jer je zadovoljsto potrošača i njihov benefit“, kazala je Matić.

Pomoćnica ministra trgovine, turizma i telekomunikacija Višnja Rakić je kazala da je izrađen i predlog Strategije za zaštitu potrošača do 2024. godine i najavila da će Svetski dan potrošača biti obeležen 15. marta u Trgovačoj školi u Beogradu.

Ambasadorka Slovačke Dagmar Repčekova je ocenila da je u Srbiji dosta učinjeno u zaštiti prava potrošača, ali da je to oblast koja stalno treba da se unapređuje.

Navela je primer koliko je bilo od koristi što je Slovačka prva skrenula pažnju što se na njenom tržištu, kao i u nekim drugim evopskim zemljama, nudi roba koja je drugačijeg, odnosno slabijeg kvaliteta od one koju kupuju potrošači u najrazvijenim zemljama „stare Evrope“.

Potrošači u Srbiji se najviše žale na kvalitet obuće, usluge mobilnih operatera i turističke usluge.

Izvor: Beta

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Одржане радионице „Злакуско лончарство“ у Музеју „Старо село“

ОГЛАСНА ТАБЛА

Одбојка: Златибор почео припреме, Тијана Малешевић са млађим категоријама

ОГЛАСНА ТАБЛА

Министарство унутрашњих послова: Апел грађанима да не спаљују траву и ниско растиње на отвореном простору

ОГЛАСНА ТАБЛА

Данас сунчано и веома топло, до 37 степени

ОГЛАСНА ТАБЛА

ПИО фонд остао без великог броја пензионера

ОГЛАСНА ТАБЛА

Миленка из Нове Вароши још увек нема, нестао пре 20 дана породица трага за њим

ОГЛАСНА ТАБЛА

Тиодоровић: Разматрамо одлагање школске године и опцију да се одељења са 30 ученика деле

ОГЛАСНА ТАБЛА

Буктиња прогутала Фиат Пунто: Запалило се возило испред зграде у Ужицу

ОГЛАСНА ТАБЛА

Сунчан и топао летњи дан у Србији: Највиша дневна температура 35 степени

ОГЛАСНА ТАБЛА