Užice Oglasna Tabla
FOTO RAZGLEDNICA SRBIJA

Počela isplata pomoći penzionerima: Ko ima pravo na 5.000 dinara i kada treba očekivati uplatu

Danas počinje isplata jednokratne pomoći od 5.000 dinara penzionerima, potvrđeno je u MInistarstvu finansija za „Blic Biznis“. Za ukupno 1,7 miliona penzionera iz budžeta je izdvojeno 85 miliona evra.

Penzioneri će dobiti novčanu pomoć na isti način kao što primaju penziju. To znači da će oni koji je primaju preko tekućeg računa u poslovnim bankama nadoknadu dobiti danas. Isplata na kućnu adresu i na šalterima pošta počinje istog dana i trajaće nekoliko dana. Dakle, isplata na kućnu adresu i na šalterima pošta ići će preko pošte, a isplata na tekući račun preko banaka, kao i isplata penzionerima PIO Fonda Srbije koji žive u inostranstvu.

Jednokratna isplata odnosi i na korisnike privremene naknade – invalide druge i treće kategorije invalidnosti, odnosno preostale radne sposobnosti, kao i na invalidnu decu koja koriste privremenu naknadu Fonda PIO.

Povećanje penzija za sve penzionere uslediće od 1. januara i to za 5,4 odsto, s obzirom da počinje da se primenjuje „švajcarski model“, što podrazumeva da penzije rastu po principu usklađivanja sa 50 odsto inflacije i 50 odsto rasta prosečne zarade.

Penzioneri sa najmanjim primanjima (njih 106.000 ) od 2020. će umesto 10.000 dinara dobijati po 10.540 dinara, dok će penzioneri sa najvećim primanjima (iznad 100.000 ) imati povišicu od najmanje 5.400 dinara. Trenutna posečna penzija od 26.342 dinara, praktično, će biti veća za 1.500 dinara. Pogledajte i detaljan spisak svih penzija posle povećanja od 1. januara.

Trenutno u našoj zemlji živi oko 1,7 miliona penzionera, među kojima je najviše onih iz kategorije zaposlenih – 84,24 odsto, zatim slede poljoprivredne penzije – 10,12 odsto, a najmanje ih je u kategoriji samostalne delatnosti – 5,63 odsto.

Prošle godine Vlada Srbije je penzije povećala u rasponu od pet do 22,5 odsto.

Prosečna penzija u Srbiji iznosi 26.300 dinara.

Izvor: blic.rs

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Novi slučaji infekcije korona virusom u Zlatiborskom okrugu

Oglasna Tabla

Kineski stručnjaci u Srbiji: Nije dobro, država bi trebalo da uvede zabranu kretanja 24 časa

Oglasna Tabla

U Republici Srbiji je do 15 časova 5. aprila 2020. godine registrovano ukupno 1.908 potvrđenih slučajeva COVID 19.

Oglasna Tabla

Da li 5G mreža utiče na širenje koronavirusa

Oglasna Tabla

Plave koverte stižu na adrese onih koji su služili civilnu vojsku! Ko odbije, ide na robiju 15 godina!

Oglasna Tabla

Zaražen ceo garnizon Prve brigade Vojske Srbije

Oglasna Tabla

Uhapšena dva policajca iz Prijepolja

Oglasna Tabla

Intervju: Danijela Veselinović, truba je moj život; od malena pratimo se u stopu !

Oglasna Tabla

Bilbord informera osvanuo na prodavnici u centru Arilja!

Oglasna Tabla