OГЛАСНА ТАБЛА
СРБИЈА ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА

Počela isplata pomoći penzionerima: Ko ima pravo na 5.000 dinara i kada treba očekivati uplatu

Danas počinje isplata jednokratne pomoći od 5.000 dinara penzionerima, potvrđeno je u MInistarstvu finansija za „Blic Biznis“. Za ukupno 1,7 miliona penzionera iz budžeta je izdvojeno 85 miliona evra.

Penzioneri će dobiti novčanu pomoć na isti način kao što primaju penziju. To znači da će oni koji je primaju preko tekućeg računa u poslovnim bankama nadoknadu dobiti danas. Isplata na kućnu adresu i na šalterima pošta počinje istog dana i trajaće nekoliko dana. Dakle, isplata na kućnu adresu i na šalterima pošta ići će preko pošte, a isplata na tekući račun preko banaka, kao i isplata penzionerima PIO Fonda Srbije koji žive u inostranstvu.

Jednokratna isplata odnosi i na korisnike privremene naknade – invalide druge i treće kategorije invalidnosti, odnosno preostale radne sposobnosti, kao i na invalidnu decu koja koriste privremenu naknadu Fonda PIO.

Povećanje penzija za sve penzionere uslediće od 1. januara i to za 5,4 odsto, s obzirom da počinje da se primenjuje „švajcarski model“, što podrazumeva da penzije rastu po principu usklađivanja sa 50 odsto inflacije i 50 odsto rasta prosečne zarade.

Penzioneri sa najmanjim primanjima (njih 106.000 ) od 2020. će umesto 10.000 dinara dobijati po 10.540 dinara, dok će penzioneri sa najvećim primanjima (iznad 100.000 ) imati povišicu od najmanje 5.400 dinara. Trenutna posečna penzija od 26.342 dinara, praktično, će biti veća za 1.500 dinara. Pogledajte i detaljan spisak svih penzija posle povećanja od 1. januara.

Trenutno u našoj zemlji živi oko 1,7 miliona penzionera, među kojima je najviše onih iz kategorije zaposlenih – 84,24 odsto, zatim slede poljoprivredne penzije – 10,12 odsto, a najmanje ih je u kategoriji samostalne delatnosti – 5,63 odsto.

Prošle godine Vlada Srbije je penzije povećala u rasponu od pet do 22,5 odsto.

Prosečna penzija u Srbiji iznosi 26.300 dinara.

Izvor: blic.rs

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Кромпир у Србији у јуну скупљи 152,6 одсто него пре годину дана, риба 74,4 одсто

Oglasna Tabla

Бензин у Србији појефтинио четири, а дизел два динара

Oglasna Tabla

Према најави РХМЗ локално се очекујe већа количина падавина!

Oglasna Tabla

Србијашуме тврде да им је нејасно због чега су стоваришта пелета празна

Oglasna Tabla

Како рефинансирати стамбени кредит

Oglasna Tabla

У Ужицу одржана друга јавна расправа о Предлогу Стратегије за младе

Oglasna Tabla

Аутомобил код Пријепоља улетео у двориште породичне куће, повређене две особе

Oglasna Tabla

Лицидерско срце 2022. – „Нек се врти коло, нек се чује дечја граја, нек нас игра увек спаја!“ (ВИДЕО)

Oglasna Tabla

Данас променљиво облачно, до 30 степени

Oglasna Tabla