22.1 C
Uzice
јун 20, 2019
FOTO RAZGLEDNICA NAJAVE I DOGAĐAJI

POČELA GUČA: SVIRAJ TRUBO, SVIRALA ZADUGO

Ove godine velika fešta će proći bez nastupa estradnih umetnika, a šatre se vraćaju u crkvenu portu.

Guča – vesela ludnica, čudesni zvuk trube, sabor nabijen veseljem, prasići i jagnjići na ražnju, svadbarski kupus, roštilj, piva napretek… Najveće narodno veselje na Balkanu je počelo!

FOTO: ALEKSANDAR JOVANOVIĆ

Guča, varoš u dragačevskom kraju, otvorila je kapije za sve ljubitelje trubačkih orkestara i saboraše iz zemlje i sveta. Tradicionalni, 57. po redu Dragačevski sabor trubača svečano će biti otvoren danas, kada će se čuti „Sa Ovčara i Kablara“ kod Spomenika trubaču.

FOTO: ALEKSANDAR JOVANOVIĆ

Nezaboravni provod trajaće do nedelje 13. avgusta, kada će biti proglašeni pobednici najveće smotre trubača u Evropi. Ovogodišnji Sabora trubača vraća se izvornim vrednostima i neće biti nastupa estradnih umetnika.

– Skidamo i rampe na prilazima Guči. Parking se neće naplaćivati kao prethodnih godina. Svi programski sadržaji biće besplatni. Uveren sam da će zbog vraćanja sabora trubačima i besplatnog parkinga i ulaza biti i više gostiju. Zato – svi u Guču – rekao je predsednik Saborskog odbora Slobodan Jolović.

On je dodao da su Saborski odbor i crkvene vlasti postigli saglasnost da se šatre vrate u crkvenu portu, u kojoj će biti postavljeno sedam šatri, gde će svirati najbolji trubači.

– Crkvena porta je pola veka predstavljala simbol Guče i ugostiteljstva, najraznovrsnije domaće hrane i pića iz ovog kraja, mesto okupljanja najpoznatijih ličnosti iz zemlje i inostranstva. Koncerte estradnih zvezda, u delu posebnih programskih sadržaja, zamenili smo trubačkim. Tu su Dejan Petrović i Big bend, Dejan Lazarević, Boban Marković, Goran Bregović i Bijelo dugme, ali i koncerti pobednika prethodnog sabora, među kojima i šampiona Guče Ekrema Mamutovića, pobednika na takmičenju majstora trube Saše i Bojana Krstića, Marka Gligorijevića i Ljubivoja Dikovića i Janka Jovanovića – rekao je Jolović.

FOTO: DAMIR DERVIŠAGIĆ

CENE PIĆA I SPECIJALITETA

– praseće pečenje 1.300 – 1.400 din.

– jagnjeće pečenje 1.700 – 1.800 din.

– svadbarski kupus 350 din.

– pivo 120-150 din.

– sokovi oko 100 din.

– pljeskavica 250 din.

 

Izvor:Kurir / M. Branković – Z. Šaponjić/Foto: Aleksandar Jovanović, Damir Dervišagić

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Sutra počinje leto

Oglasna Tabla

Promenljivo i sparno vreme

Oglasna Tabla

Mnogi bi da zarade na malinama, a Milomir je i zvanično svetski rekorder u tome: Otkriva koja je sorta crvenog zlata najisplativija

Oglasna Tabla