3.8 C
Uzice
септембар 21, 2019
FOTO RAZGLEDNICA UŽIČKE VESTI

„Plus Herca“- nova energija na užičkoj rock sceni

Užička rok scena odavno, čini se, nije bila bogatija mladim bendovima, a ovom krajnje pozitivnom trendu godi i činjenica da je muzička ponuda postala daleko raznovrsnija u žanrovskom smislu, te od popa do hard roka, panka, hevi metala: sve je tu-upravo među najmlađim užičkim muzičarima. Posvećenosti i motivacije, uživanja i želje za napredovanjem, nastupima i snimanjima novih pesama ne manjka, a to dokazuje i činjenica da je jedan od najmlađih ( po datumu nastanka) bendova, „Plus Herca“ za samo dva meseca postojanja već „izbacio“ drugu snimljenu autorsku numeru. Nakon prve snimljene autorske pesme „Ne budi me“, ovih dana pojavio se i spot za drugi autorski hit „Pomozi mi“ koji uz bend Plus Herca i predstavljamo.

Plus Herca čine: Nikola Tucović (1999.)- vokal, bas gitara , Tihomir Knežević (2 000.-) solo gitara i Nikola Beli Beliša (1995.) za bubnjevima. Članovi benda bili su deo sastava „Ispitni rok“ , takođe mladog užičkog benda, ali kako su rekli „izdvojili su se  i krenuli sopstvenim putem“ , a kako razlog navode „da su bili raspoložene za nešto malo jače i energičnije“.

„Naziv bendu dao je Nikola“ – kaže Tihomir, a za izbor imena navodi  se više raloga:

-Na prvom mestu, dokle god moj herc pulsira daću sve za ovaj bend, a srce kao srce je simbolika ljubavi, a  tekstovi su pretežno ljubavni, onda je sve jasno i logično, a i volim poker, pa se i karta kec srce, odnosno naziv  Ace of Heartz pomalo uvukao u ideju za naziv benda- reko je Nikola.

Muzičko određenje po kome  se Plus Herca, nakon ove dve prve pesme vezala kao  atribut koji određujei tekstove i izvođenje, a i stil život jeste hard rock, a kako iz benda poručuju „nema neki složeni filozofski razlog za takav izbor“, pa proizilazi da momci ovako „jednostavno sviraju ono što vole i ono što žive“:

-Inače hard rock jeste ekplozivan, energičan i drago nam je da u gradu ima još bendova koji upravo to i tako sviraju. Još draže nam je kad znamo da je turbo folk i ono što liči na to , očigledno, preplavio našu muzičku scenu, a to što nas ima sve više, govori u prilog tome da se nismo predali, i da se borimo na svoj način!

Tekstovi obe autorske pesme bave se temom ljubavi, a „Plus Herca“ poručuje:

-Svi mi koji se bavimo muzikom, a da pri tome ne isključujemo i ljude koji muziku slušaju- znači: svi mi treba da se širimo ideju ljubavi, uopšte- pozitivnu energiju koju nosi rock and roll, hard rock , hevi metal…Ljubav je kao gorivo , ona pokreće čoveka: ne postoji stvar kojom se čovek bavi i koja će uspeti ako je ne zakotrlja upravo ljubav!

„Zaduženja“ u bendu su podeljena, mada ne striktno, a za tekstove je odgovoran Nikola Tucović , dok Tihomir Knežević smišlja solaže a za ritam je, naravno, zadužen bubnjar, Beliša. O tekstovima kažu da su „uglavnom realni, budući da je većina napisana- ili po stvarima koje su se desile, ili po trenutnom raspoloženju, što opet uključuje neko životno iskustvo“.

Popularnost sve trojice članova benda u društvu u kome se kreću je očita, a kažu da ne bi voleli „da kao u većini bendova najpopularniji bude vokal ili gitarista, već se trude da se na sceni jednako eksponiraju“.

Budući da su članovi benda , bar ova dvojica najmlađih, još uvek školarci ( učenici Tehničke škole u Užicu), logično je bilo pitanje finansiranja, pa momci kažu da im , kao i većini vršnjaka, „najveću podršku daju roditelji,  ali se trude da i sami nešto zarade“.

Prva svirka uživo koju su dogovorili i na kojoj će predstaviti obe autorske pesme uz obilje dobrih obrada zakazana je u pabu „Dabliner“ 15. februara, a kako su, shodno muzici koju sviraju- energični i bez kočnica, počeli su već sa pregovorima za nastup na nekoliko ovogodišnjih festivala.

Izvor: pasaz.rs/M. Nikolić

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Данас је Мала Госпојина – Рођење Пресвете Богородице

Oglasna Tabla

Danas jutro prohladno, tokom dana sunčano do 22 stepena

Oglasna Tabla

Održava se Sajam domaće rakije u Šljivovici

Oglasna Tabla

U gepeku Zemunaca čitav tovar nelegalnih cigareta

Oglasna Tabla

Saopštenje za medije Javnog izvršitelja Đorđa Dogandžića povodom slučaja porodice „Ćitić“

Oglasna Tabla

Država preuzima aerodrom Ponikve od Užica

Oglasna Tabla

Mališani iz vrtića „Bambi“ šetnjom obeležili Dan bez automobila (FOTO)

Oglasna Tabla

FOTO DANA: Šmeker se ne postaje, šmeker se rađa

Oglasna Tabla

Izložba radova Nenada Nedeljkova u Galeriji Reflektor

Oglasna Tabla