11.2 C
Uzice
новембар 18, 2019
FOTO RAZGLEDNICA UŽIČKE VESTI

„Plus Herca“- nova energija na užičkoj rock sceni

Užička rok scena odavno, čini se, nije bila bogatija mladim bendovima, a ovom krajnje pozitivnom trendu godi i činjenica da je muzička ponuda postala daleko raznovrsnija u žanrovskom smislu, te od popa do hard roka, panka, hevi metala: sve je tu-upravo među najmlađim užičkim muzičarima. Posvećenosti i motivacije, uživanja i želje za napredovanjem, nastupima i snimanjima novih pesama ne manjka, a to dokazuje i činjenica da je jedan od najmlađih ( po datumu nastanka) bendova, „Plus Herca“ za samo dva meseca postojanja već „izbacio“ drugu snimljenu autorsku numeru. Nakon prve snimljene autorske pesme „Ne budi me“, ovih dana pojavio se i spot za drugi autorski hit „Pomozi mi“ koji uz bend Plus Herca i predstavljamo.

Plus Herca čine: Nikola Tucović (1999.)- vokal, bas gitara , Tihomir Knežević (2 000.-) solo gitara i Nikola Beli Beliša (1995.) za bubnjevima. Članovi benda bili su deo sastava „Ispitni rok“ , takođe mladog užičkog benda, ali kako su rekli „izdvojili su se  i krenuli sopstvenim putem“ , a kako razlog navode „da su bili raspoložene za nešto malo jače i energičnije“.

„Naziv bendu dao je Nikola“ – kaže Tihomir, a za izbor imena navodi  se više raloga:

-Na prvom mestu, dokle god moj herc pulsira daću sve za ovaj bend, a srce kao srce je simbolika ljubavi, a  tekstovi su pretežno ljubavni, onda je sve jasno i logično, a i volim poker, pa se i karta kec srce, odnosno naziv  Ace of Heartz pomalo uvukao u ideju za naziv benda- reko je Nikola.

Muzičko određenje po kome  se Plus Herca, nakon ove dve prve pesme vezala kao  atribut koji određujei tekstove i izvođenje, a i stil život jeste hard rock, a kako iz benda poručuju „nema neki složeni filozofski razlog za takav izbor“, pa proizilazi da momci ovako „jednostavno sviraju ono što vole i ono što žive“:

-Inače hard rock jeste ekplozivan, energičan i drago nam je da u gradu ima još bendova koji upravo to i tako sviraju. Još draže nam je kad znamo da je turbo folk i ono što liči na to , očigledno, preplavio našu muzičku scenu, a to što nas ima sve više, govori u prilog tome da se nismo predali, i da se borimo na svoj način!

Tekstovi obe autorske pesme bave se temom ljubavi, a „Plus Herca“ poručuje:

-Svi mi koji se bavimo muzikom, a da pri tome ne isključujemo i ljude koji muziku slušaju- znači: svi mi treba da se širimo ideju ljubavi, uopšte- pozitivnu energiju koju nosi rock and roll, hard rock , hevi metal…Ljubav je kao gorivo , ona pokreće čoveka: ne postoji stvar kojom se čovek bavi i koja će uspeti ako je ne zakotrlja upravo ljubav!

„Zaduženja“ u bendu su podeljena, mada ne striktno, a za tekstove je odgovoran Nikola Tucović , dok Tihomir Knežević smišlja solaže a za ritam je, naravno, zadužen bubnjar, Beliša. O tekstovima kažu da su „uglavnom realni, budući da je većina napisana- ili po stvarima koje su se desile, ili po trenutnom raspoloženju, što opet uključuje neko životno iskustvo“.

Popularnost sve trojice članova benda u društvu u kome se kreću je očita, a kažu da ne bi voleli „da kao u većini bendova najpopularniji bude vokal ili gitarista, već se trude da se na sceni jednako eksponiraju“.

Budući da su članovi benda , bar ova dvojica najmlađih, još uvek školarci ( učenici Tehničke škole u Užicu), logično je bilo pitanje finansiranja, pa momci kažu da im , kao i većini vršnjaka, „najveću podršku daju roditelji,  ali se trude da i sami nešto zarade“.

Prva svirka uživo koju su dogovorili i na kojoj će predstaviti obe autorske pesme uz obilje dobrih obrada zakazana je u pabu „Dabliner“ 15. februara, a kako su, shodno muzici koju sviraju- energični i bez kočnica, počeli su već sa pregovorima za nastup na nekoliko ovogodišnjih festivala.

Izvor: pasaz.rs/M. Nikolić

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

U Aleksincu je pre 30 godina stradao 91 rudar, tela su mesec dana izvlačena iz jame

Oglasna Tabla

Ambasador Egipta i guverner Asuana posetili Užice

Oglasna Tabla

Dobrić oštetio RAP za 6,86 miliona dinara

Oglasna Tabla

Fantastična štrudla sa makom i orasima: Savršen ukus koji se ne zaboravlja!

Oglasna Tabla

Roditelji nestalih beba traže formiranje posebnog tužilaštva, umesto zakona

Oglasna Tabla

Zimsko orezivanje voća: Obezbedite dobar rod uz video – uputstvo od samo tri koraka

Oglasna Tabla

Promenljivo oblačno, vetrovito i toplo

Oglasna Tabla

Zaboravite lift: Evo zašto je dobro penjati se uz stepenice svaki dan

Oglasna Tabla

16. novembar obeležava se kao Međunarodni dan tolerancije

Oglasna Tabla