ОГЛАСНА ТАБЛА
ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА ЗДРАВЉЕ

Плућа су један од најважнијих органа: Како да их заштитите и опоравите након Цовид-19 инфекције?

Плућа представљају најзначајнији орган дисајног система.

У плућима се врши размена гасова да би организам имао довољну количину кисеоника за своје функционисање. С обзиром да плућа представљају витални орган без кога нема живота, очување здравља плућа је императив. Разговарали смо са проф. др Душанком Обрадовић, интернистом-пулмологом, начелницом одељења за полуинтензивну негу у Институту за плућне болести Војводине, Сремска Каменица.

Појава сувог или продуктивног кашља представља један од првих знакова обољења дисајних путева, најчешће инфекције. Улога секрета у дисајним путевима је у основи заштитна, јер облаже слузокожу штитећи је од даљег дејства узрочника.

– Својим пацијентима увек саветујем да ојачају имунитет и дају свом организму најбољу шансу да се одбрани од респираторних болести. Неопходна је правилна исхрана, довољно сна, проветравање просторија и унос течности – препоручује проф. др Обрадовић.

Велика помоћ у чишћењу плућа од свих нечистоћа као и од узрочника различитог порекла респираторних инфекција свакако су препарати на бази прополиса и меда. Посебно ризична група јесу пушачи. Код непушача, услед загађености ваздуха долази до нагомилавања токсина различитог порекла.

– COVID инфекцију карактерише присуство респираторних симптома, као што су кашаљ, недостатак ваздуха, кратак дах, или општи симптоми као што су повишена температура, малаксалост, болови у мишићима, итд. Зато је неопходно обратити пажњу на све симптоме, тестирати се на Цовид, али урадити и свеобухватни преглед пулмолога који ће даље предложити терапију. Корона вирус је микроб који може да нанесе велику штету вашем организму. Чак и пацијенти, који су имали благи облик клиничке слике, морају бити на опрезу у пост Цовид фази, јер симптоми компликација COVID инфекције могу да се јаве касније. Опоравак зависи од тежине клиничке слике и може трајати од 2 недеље (код блажих форми) до неколико месеци (код тежих форми) – објашњава проф. др Обрадовић.

– Како бисте се брже опоравили и вратили свакодневном животу саветујем примену витамина Ц и Д, цинка, неалергеног прополиса и Н-ацетилцистеина (НАЦ). Осим што олакшава искашљавање, НАЦ делује и као антиоксидант, што је изузетно важно током и након COVID интекције. ПропоМуцил® прашак је природни производ који садржи комбинацију наведених састојака, има доказану антиоксидативну заштиту, разлаже и избацује секрет из дисајних путева код одраслих и деце. Због тога својим пацијентима и након прележане Цовид инфекције уз витамин, препоручујем да узимају две ПропоМуцил® 600 кесице на дан. Чиста плућа и јачи имунитет изузетно су важни у периоду опоравка – напомиње проф. др Обрадовић.

Фото:Sutterstock

Извор:magazin.novosti.rs

Podeli članak

Komentari

НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ

Предавање посвећено Животи Вранићу

12 НАПИТАКА НАЈБОЉЕ САГОРЕВА КАЛОРИЈЕ: Дају осећај ситости и помажу вам да се смањите за 3 броја

Паприкаш од меса за данашњи ручак: Уживаћете у укусу (ВИДЕО)

Да ли ће онај ко насрне на наставника ићи у затвор и шта значи измена Кривичног законика

Бацамо годишње на стотине тона вуне, а носимо синтетику – зна ли Србија где јој је рабош?

У поноћ почиње изборна тишина

Креће туристички возић, са радом почиње и СтаПарк

Уз средства из буџета снажна подршка државе за путну инфраструктуру

Град Ужице за матуранте, велика журка у Градском културном центру (ВИДЕО)