-4.6 C
Uzice
21 јануара, 2020
Užice Oglasna Tabla
FOTO RAZGLEDNICA SRBIJA

Pljušte kazne – za pojas napisano 6.000 prekršaja, za telefon 1.500

Ni protekli vikend nije protekao bez poginulih i povređenih u saobraćaju. Ginu i deca, a tek je počeo avgust, mesec kada u saobraćaju strada najviše ljudi. Vladimir Vida iz Uprave saobraćajne policije kaže za RTS da je najčešći uzrok nesreća neprilagođena brzina i da će policija petkom i vikendom sprovoditi pojačane kontrole.

Vladimir Vida je, gostujući u Jutarnjem programu RTS-a, rekao da je u odnosu na juli prošle godine povećan broj onih koji su poginuli na našim putevima.

„Međutim, avgusta prošle godine na našim putevima je poginulo 67 osoba. Mi se nadamo da će taj broj biti manji ove godine. Avgust je mesec kada ima najviše saobraćaja na našim putevima, pogotovo na najvažnijim saobraćajnicama i zato to i prouzrokuje veći broj nezgoda i nastradalih“, naveo je Vida.

Prema njegovim rečima, u toku letnje sezone na putevima ima više stranih državljana i samim tim dolazi do stranih nesreća koje su oni izazvali.

„Ne možemo da se pohvalimo da je ovaj vikend bio miran. Dogodile su se u subotu tri saobraćajne nesreće. Najteža je ona na auto-putu gde je četvoro osoba stradalo, nažalost i dvoje dece. Pored svih apela i pored stalne kontrole saobraćajne policije, brzina i prebrza vožnja prouzrokuju teške saobraćajne nezgode“, istakao je Vida.

Posle burnog vikenda, na graničnim prelazima prvog dana sedmice, nema dužeg zadržavanja.

Pojačana kontrola policije  

Najveći je broj onih koji su u tranzitu tokom leta.

„Najčešći uzrok saobraćajnih nezgoda je neprilagođena brzina. Na pola puta do njihovih odredišta ih savlada umor. Zato se apeluje da se pravi pauza na svaka dva sata da ne dolazilo do tih saobraćajnih nezgoda“, dodao je Vida.

U toku je akcija pojačane kontrole saobraćaja usmerene na nekorišćenje pojaseva i korišćenja mobilnog telefona.

„Samo za tri dana je na našim putevima otkriveno i procesuirano više od 6.000 prekršaja nekorišćenja sigurnosnog pojasa i skoro 1.500 vozača koji su koristili telefon bez hendsfri uređaja. Pojačana kontrola saobraćaja će biti petkom i vikendom. Kažnjavaće se brzina i nekorišćenje pojasâ. Moraju ljudi da shvate neophodnost korišćenja sigurnosnog pojasa“, rekao je Vida.

Probna vozačka i za motocikle

Agencija za bezbednost saobraćaja dala je nedavno i novu ideju za vozače početnike, da se u obuku uključe roditelji.

„Našim pravilnicima i zakonima koji su usklađeni sa zakonima EU nije predviđeno da roditelji učestvuju u obuci mladih vozača. Nema indicija da će se nešto skorije menjati“, rekao je Vida.

Do 2. septembra vozači početnici dobijaju dozvole po starim propisima.

„Što se tiče sistema obuke i načina polaganja ispita tu se ništa neće menjati. Povećan je broj lica koji žele da polože vozački ispit baš zbog uslova koji se menjaju za izdavanje probne vozačke dozvole. Mi zaista smatramo da su sve to dobre izmene i da će one unaprediti bezbednost mladih“, naveo je Vida.

Očekuje se produženje roka probne vozačke dozvole.

„Od početka septembra za one koji plažu vozački ispit pre navršene 19. godine, ona će se izdavati do njihove 21. godine. Takođe, novitet je i da se izdaje probna vozačka dozvola za vozače moticikala“, dodao je Vida.

Najčešće stradaju pešaci stariji od 65 godina 

Naši sugrađani stariji od 65 godina najčešće stradaju kao pešaci, navodi Vida.

„Svako treće nastradalo treće lice je pešak, a tri četvrtine njih su stariji od 65 godina“, istakao je Vida.

U saobraćajnim nezgodama stradaju pre svega pešaci, ali za te nesreće su, kaže Vida, ponekad odgovorni sami pešaci.

To, navodi, pokazuje statistika.

„Čak i kad je pešački prelaz bez semafora, nemaju pešaci apsolutno pravo. Naravno da treba da se uvere, da pogledaju da li je to bezbedno, a vozači da steknu tu naviku da, kada nailaze na pešački prelaz, moraju da uspore i propuste pešake“, zaključio je Vida.

Izvor: rts.rs

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Na kasu samo s mobilnim: U kupovinu ćemo uskoro ići bez novčanika, stiže nov sistem plaćanja

Oglasna Tabla

NSZ: Isplata novčane naknade nezaposlenima

Oglasna Tabla

Budite zdravi cele zime: Antibiotik supa (VIDEO)

Oglasna Tabla

Na pragu revolucionarnog otkrića: Da li će uskoro biti otkriven lek za sve vrste kancera

Oglasna Tabla

U ritmu nedelje sa protojerejem stavroforom Milošem Bosićem (VIDEO)

Oglasna Tabla

Vremenska prognoza za utorak i sredu

Oglasna Tabla

Planinarsko društvo Rujno organizuje izložbu fotografija

Oglasna Tabla

Zimsko uzivanje na Torniku (FOTO)

Oglasna Tabla

Vremenski uslovi ne ometaju radove na gondoli (VIDEO)

Oglasna Tabla