11.4 C
Uzice
новембар 12, 2019
FOTO RAZGLEDNICA ZANIMLJIVOSTI

PLANINSKO SELO ZAOVINE, TAMO GDE BAJKA POČINJE

Ne preterujemo kada kažemo da je poseta očaravajućem planinskom selu Zaovine i istoimenom jezeru na planini Tari, ulazak u “svet bajki, magije i nestvarnih lepota”. Ne verujete nam? Ostanite sa nama jer vas vodimo na turu kroz jedan od najlepših predela Srbije. Uzivajte!

Dobro došli u mali planinski raj! Jer selo Zaovine na planini Tari to zaista i jeste. Brojna zelena brda, nepregledna prostranstva, cvetne livade i fascinatni pejzaži koji izgledaju kao da ih je vešt umetnik naslikao. Ko ne bi poželeo da se nađe na ovom mestu?

Nije teško zaključiti zbog čega su slike malog srpskog planinskog sela obišle ceo svet. Jednostavno, ovde je nemoguće napraviti lošu fotografiju. Bujna priroda sa najlepšim spektrom boja i interesantne planinske kućice, to ne dozvoljavaju. Ali, nisu Zaovine samo po nestvarnim prirodnim lepotama poznate. Postoji još mnogo toga…

Tamo gde je Pančić prvi put ugledao omoriku

Ovo je prva od nekoliko stvari zbog kojih se za Zaovine čulo mnogo izvan granica Srbije. Verovali ili ne, upravo ovde je čuveni srpski botaničar Josif Pančić otkrio živi fosil biljnog sveta. Naime, u zaseoku Đurići 1875. godine Pančić pronalazi novu „felu“, endemoreliktnu vrstu četinara kojoj daje naziv Pančićeva omorika (Picea omorika).

Picea_omorika1

Foto: www.wikimedia.org

Ova endemska vrsta raste na veoma malom području, a Zaovine su jedino stanište Pančićeve omorike na metamorfnim stenama. Ono što vam svakako preporučujemo, jeste da obiđete obeleženo mesto na kojem se dogodilo veliko otkriće. Ovde ćete uživati u zanimljivoj priči o Pančićevoj omorici, lepoj prirodi i još lepšem vidikovcu koji se odavde pruža.

Tamo gde je nastalo magično jezero

Kod Zaovina je 1980. godine izgradnjom brane stvoren jedan od glavnih simbola sela i planine Tare – Zaovinsko jezero.Celokupan projekat pokrenut je za potrebe hidroelektrane u Bajinoj Bašti, ali se ispostavilo da se njegovom realizacijom ostvarilo još nešto – staro kremansko proročanstvo. O čemu se radi?

zaovinsko jezero

Foto: www.panoramio.com

Tarabići su najpoznatija srpska porodica proroka koja je predvidela da će Drina jednoga dana teći uzbrdo. Dugo je ovo proročanstvo svima delovalo nebulozno, a onda je nastalo magično jezero. Naime, kada je veliki vodotok voda iz Drine se pumpama podiže na Taru, a kada je vodostaj nizak onda se spušta iz Zaovinskog jezera. Na taj način je i proročanstvo ostvareno.

Inače, ovo jezero predstavlja pravi raj za sve one koji vole da uživaju u mirnoj i netknutoj prirodi. Zahvaljujući četinarima koji okružuju jezero, prijatan i svež miris obavija vazduh a cvrkut ptica čini ceo ambijent jedinstvenim i nestvarnim.Odmor i uživanje pored Zaovinskog jezera nešto je što morate osetiti i doživeti…

Tamo gde se nalazilo fascinatno srednjovekovno utvrđenje

Impozantna priroda i bajkovito jezero Zaovina će vas sigurno oduševiti. Međutim, postoji još jedno mesto koje naša tura ne sme zaobići. Reč je o Ravnoj steni ili Gradu koji krasi dolinu reke Beli Rzav. Na atraktivnom spomeniku prirode i geomorfolološkoj atrakciji, u srednjem veku se nalazilo jedinstveno srednjovekovno utvrđenje.

ravna stena

Mesto je posebno i po tome što se upravo na njemu gnezdi sivi soko – prirodna retkost Balkana. Pored toga, ovde raste i retka vrsta žute perunike, što Ravnu stenu čini vrednom i zanimljivom turističkom atrakcijom, koju morate posetiti ukoliko se nađete u ovom delu zapadne Srbije. Odavde ćete otići nasmejani, puni energije i sa najlepšim uspomenama. To vam garantujemo!

Zbog jedinstvene, retke i bogate flore i faune, Zaovine su proglašene predelom izuzetnih odlika. Na ovom području utvrđeno je prisustvo oko 600 biljnih vrsta i 14 vrsta riba.

 

Izvor:serbia.com/

output_bkzdes

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Predavanje „Cenzura u bibliotekarstvu i izdavaštvu“ u Narodnoj biblioteci Užice

Oglasna Tabla

Albanski špijun uzeo avans od 30 hiljada evra za dokumentaciju o mašini za pravljenje municije: Vojni projekat trebalo da završi u Makedoniji, Kataru i BiH!

Oglasna Tabla

Vremenska prognoza za 12. novembar (utorak)

Oglasna Tabla

Tetke dobile status trećeg roditelja

Oglasna Tabla

Aleksandar Gajšek u Užicu na tribini “ Traganje za smislom“

Oglasna Tabla

Znate li ko su vam bili preci? Evo zašto je to važno!

Oglasna Tabla

Veliki uspeh Strahinje Poledice, učenika Medicinske škole u Užicu

Oglasna Tabla

Velika akcija BIA u srpskoj fabrici oružja: Uhapšeni albanski špijuni?

Oglasna Tabla

Uhapšen piroman iz Prijepolja

Oglasna Tabla