OGLASNA TABLA – INFO
BAJINOBAŠTANSKE VESTI FOTO RAZGLEDNICA

Plakati sa porukom „Hvala dedi na pobedi”

Bajina Bašta – U Turističkom informativnom centru u Bajinoj Bašti nedavno su objavili plakate sa imenima više od 270 nosilaca Albanske spomenice sa područja ove opštine. U znak sećanja na istaknute ratnike Velikog rata, da se ne zaborave njihova imena i zasluge za otadžbinu.

– Na tim plakatima, uz poruku „Hvala dedi na pobedi”, upisano je preko 270 imena, ali je sigurno da je znatno veći ovaj broj nosilaca Albanske spomenice iz našeg kraja. Nadamo se da će objavljivanje imena na ovaj način biti podstrek za istoričare i istraživače zavičajne istorije da na jednom mestu objedine i objave podatke o našim velikanima Velikog rata. I to ne samo o nosiocima spomenice, nego i o borcima i civilnim žrtvama tog sukoba, kako bismo se uvek sećali njihovog doprinosa ratnoj pobedi, ne samo početkom novembra tokom obeležavanja Dana primirja u Prvom svetskom ratu – izjavio je Siniša Spasojević iz bajinobaštanske Turističke organizacije „Tara–Drina”.

Na ovaj poduhvat podstaknuo ih je predlog Miće Mandića koji im je dostavio podatke o tim ratnicima: „Početni spisak smo od toga napravili. Reč je o imenima evidentiranim na sastanku Udruženja nosilaca Albanske spomenice 10. juna 1968. koje je popisao poznati istoričar ovog kraja Stevan Ignjić, uz spisak koji je sastavio Bogdan Baštovanović. Dopunili smo ih imenima iz Ignjićeve knjige ‘’Spomenica izginulim borcima i žrtvama ratova sreza Račanskog’’ i podacima istraživača zavičajne istorije Mitra Josipovića i Obrada Dodića”, dodaje Spasojević.

Turistički informativni centar u Bajinoj Bašti prigodno je i ovog 11. novembra obeležio Dan primirja u Velikom ratu, kao što to čini godinama. U toj sedmici Bajinobaštanima je podeljen veći broj značaka ‘„Natalijina ramonda”, kao i mnoštvo knjiga i diskova sa temom iz srpske istorije, poklon Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

Izvor: politika.rs

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Presek novozaraženih u okrugu

Oglasna Tabla

Na magistralnom putu od Užica ka Bajinoj Bašti prevrnuo se kombi

Oglasna Tabla

Sloboda započela zimske pripreme za nastavak prolećne sezone (VIDEO)

Oglasna Tabla

Raspisan javni konkurs za dodelu kreditnih sredstava za podsticanje kvaliteta turističke ponude u 2021. godini

Oglasna Tabla

U bolnicama Zlatiborskog okruga 14 osoba priključeno na respiratore

Oglasna Tabla

Preminula Mira Furlan

Oglasna Tabla

Psiholog dr Tomin o tome zašto deca ćute o nasilju

Oglasna Tabla

FESTIVAL KUSTENDORF ONLAJN: Uživo razgovor sa Končalovskim, Zejtlinom, Kusturicom

Oglasna Tabla

Vremenska prognoza za petak – 22. januar

Oglasna Tabla