ОГЛАСНА ТАБЛА
СРБИЈА ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА

Плаћено одсуство и за очеве

Њих 373 у Србији користило је ову могућност у прошлој години. – У свету тате захтевају флексибилније радно време и патернално одсуство да би проводили време са најмлађим укућанима Да је пандемија одиграла значајну улогу у погледу функционисања радног времена потврђује и податак да су очеви постали много посвећенији деци и њиховим потребама, а за неке од њих нема више повратка на стари начин пословног функционисања.

Према истраживању Универзитета Харвард о патерналном тренингу мозга, а на основу поређења можданог скенера 20 очева из Шпаније и 20 очева из Сједињених Америчких Држава, утврђено је да су Шпанци у великој предности. Њихове анализе показале су већу промену у делу мозга чији је посао да пружи и одржава пажњу, тј. они су показали способност да се брже и лакше прилагоде променама у искуству. Могуће објашњење ове разлике лежи у томе што су Сједињене Америчке Државе једна од седам држава без плаћеног патерналног одсуства.

Ипак, 13 држава, укључујући Калифорнију, установило је своју политику патерналног одсуства тако да родитељи у Калифорнији добијају до осам недеља плаћеног одсуства (60 одсто до 70 одсто недељне зараде). У Шпанији је ситуација много повољнија, јер очеви добијају 16 плаћених недеља у потпуности, уз могућност да током прве три године узму неплаћено одсуство. На радном месту уживају пуну заштиту током прве године.

И претходна истраживања су изнедрила сличне резултате. Студија која је 2018. спроведена у Немачкој је показала да патернално одсуство има дугорочне ефекте на укљученост очева у бригу о детету и кућне послове.

Када је реч о Србији, мали је број очева који се одлучују на породиљско одсуство ради неге бебе – само њих 373 у Србији користило је ову могућност у 2022, преноси “Инфостуд” податке из Министарства за бригу о породици и демографију.

– Број очева који су користили ову опцију прошле године повећао се у односу на пре годину дана, односно 2021, када их је било 318 – навели су у “Инфостуду”.
Чињеница је, међутим, да се њихов број током две године пандемије ковида благо смањио, пошто је, подсећања ради, у 2019. години било свега 328 очева који су са посла одсуствовали ради неге и посебне неге детета.

Извор: Политика

Podeli članak

Komentari

НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ

Мраз и даље прети воћу, род је под знаком питања – јака одбрана ипак постоји

Уручена Златна повеља књижевници Мирјани Ранковић Луковић

Ново радно време Голд гондоле од 4. марта

„На трци се тркај, не у саобраћају“

Реконструкција водене куле на Старом граду кроз програм ЕУ ПРО Плус

Временска прогноза за суботу – 2. март

Пореска управа објавила календар пореских обавеза фирми за март

У недељу бесплатни превентивни прегледи у Дому здравља Чајетина

Поклон ученика Уметничке школе Граду у години националне престонице културе (ВИДЕО)