ОГЛАСНА ТАБЛА
СРБИЈА ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА

ПИО Фонд: Почеле пријаве за пакете солидарне помоћи

Републички фонд за пензијско и инвалидско осигурање (ПИО) је саопштио да је јуче почела пријава пензионера за доделу пакета солидарне помоћи преко Савеза пензионера Србије (САПЕНС) и Удружења пензионера Србије (УПС) „Независност“, који су преко својих општинских удружења и одбора корисника пензија, објавили јавни позив за пријаву пензионера за овај вид друштвеног стандарда, за који средства обезбеђује Фонд ПИО.

Пријаве се могу поднети закључно са 29. априлом, а ранг-листе ће бити објављене на огласним таблама удружења и одбора корисника пензија и филијала Фонда 30. априла.

Из Фонда наводе да је основни критеријум за доделу солидарне помоћи висина пензије која не сме да прелази 24.987,67 динара. Приликом пријаве, потребно је приложити последњи пензијски чек (извештај из банке) као доказ о висини пензије. Уколико корисник прима и пензију из иностранства (документује висину ино пензије изводом банке), износи пензија у збиру не могу бити већи од 24. 987,67 динара.

Удружења и одбори корисника пензија формирали су комисије са задатком да објаве позив за доделу солидарне помоћи, да примају пријаве, утврђују и оверавају ранг-листу и објављују је на огласној табли удружења и одбора корисника. Комисије се старају о томе да сви корисници пензија, под истим условима, без обзира на чланство у пензионерској организацији, остваре ово право, наводи на сајту ПИО фонда.

Приликом састављања ранг-листе за доделу солидарне помоћи, предност се даје самохраним корисницима или корисницима у вишечланим домаћинствима који приход остварују искључиво путем пензије (која не прелази најнижи износ пензије), док се, такође, даје приоритет корисницима пензија старијим по годинама живота.

Корисницима пензија омогућено је да уложе приговор на ранг-листу у року од осам дана од дана објављивања на огласној табли. За решавање приговора на ранг-листу, формира се другостепена комисија која се састоји од два члана из САПЕНС-а и једног члана из УПС „Независност“.

Рад комисије почиње 10. маја. Након обраде приговора, коначне ранг-листе ће бити утврђене најкасније до 17. маја, а дистрибуција пакета ће почети већ 20. маја.

Ове године, пакети солидарне помоћи биће додељени раније у поређењу са претходним годинама. Разлог за то су измене Правилника о друштвеном стандарду корисника пензија, које је усвојио Управни одбор Републичког фонда ПИО на седници одржаној 29. марта текуће године. Ове измене се односе на солидарну помоћ за кориснике пензија у облику пакета који садрже основне животне намирнице и средства за хигијену.

Циљ ових измена је осигурати да корисници са најнижим примањима добијају једнаке пакете и како би се поделио што већи број пакета за опредељени износ средстава.

– Изменама Правилника предвиђено је да се солидарна помоћ додељује корисницима пензија у виду једнообразних, стандардизованих пакета, путем спровођења јединствене јавне набавке. Послови спровођења јединствене набавке пакета за солидарну помоћ корисницима пензија поверавају се Савезу пензионера Србије, који транспарентно спроводи набавку и дистрибуцију пакета удружењима и одборима корисника пензија, који ће даље дистрибуирати пакете до самих корисника. На тај начин ће се доћи до боље цене појединачних пакета и њихове стандардизације, па ће сваки корисник добити пакет истог састава – објашњавају.

Ове године, за пакете солидарне помоћи издвојена су средства у висини од 111 милиона динара, док је прошле године за исте намене утрошен 51 милион динара. Са повећањем средстава и применом нових правила измењеног Правилника, очекује се да ће знатно већи број корисника пензија добити пакете солидарне помоћи током ове године у поређењу са претходним годинама.

Извор: ГЗС

Podeli članak

Komentari

НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ

Предавање посвећено Животи Вранићу

12 НАПИТАКА НАЈБОЉЕ САГОРЕВА КАЛОРИЈЕ: Дају осећај ситости и помажу вам да се смањите за 3 броја

Паприкаш од меса за данашњи ручак: Уживаћете у укусу (ВИДЕО)

Да ли ће онај ко насрне на наставника ићи у затвор и шта значи измена Кривичног законика

Бацамо годишње на стотине тона вуне, а носимо синтетику – зна ли Србија где јој је рабош?

У поноћ почиње изборна тишина

Креће туристички возић, са радом почиње и СтаПарк

Уз средства из буџета снажна подршка државе за путну инфраструктуру

Град Ужице за матуранте, велика журка у Градском културном центру (ВИДЕО)